NORGES BANK UNDER PRESS: Regjeringen forventer stort rentekutt

Lei av sentralbanksjef Svein Gjedrems somling.

Publisert:

Regjeringen forventer at sentralbanksjef Svein Gjedrem kutter renten med opptil ett prosentpoeng på rentemøtet førstkommende onsdag.

Tålmodigheten med landets sentralbanksjef begynner å bli tynnslitt i sentrale deler av regjeringen. Overfor VG gjøres det helt klart at de forventer at Svein Gjedrem ikke tar for svakt i når han samler Norges Banks hovedstyre førstkommende onsdag

Internt i regjeringens ledelse spekuleres det nå i om Gjedrem vil senke renten med et halvt eller et helt prosentpoeng. I sentrale deler av regjeringen gis det klart uttrykk for at rentekuttet bør være en prosent allerede på førstkommende rentemøte.

I tillegg til å kutte renten planlegger Norges Bank også å øke likviditeten i markedet. VG er kjent med at banken ønsker å møte kritikken fra markedsaktørene om at lån som gis har for kort løpetid.

Hva mener du: Hvor mye bør Norges Bank kutte renten? Diskuter på E24 Forum

Defensiv

Finanskrisen som har herjet verden de siste ukene rammer også norske banker. Nå er flere sparebanksjefer mektig lei av det de mener er en altfor defensiv holdning fra sentralbanksjefen:

- Jeg tror ikke Gjedrem har tatt innover seg hvor alvorlig denne finanskrisen er for norske banker. De som jobber i sentralbanken sitter beskyttet inne på sine kontorer, mens det er vi som faktisk merker dette på kroppen, sier sjeføkonom Petter Eilif de Lange i SpareBank 1 SMN.

Han mener sentralbankens "defensive holdning" blant annet skyldes en altfor stor vektlegging av det såkalte inflasjonsmålet, som tilsier at Norge ikke skal ha en prisvekst på over 2,5 prosent.

- Gjedrem har vært for opptatt av inflasjonsmålet, og har ikke tatt innover seg hvordan finanskrisen faktisk påvirker realøkonomien. Nå må Gjedrem sette ned styringsrenten og bedre likviditeten. Man bør også vurdere å garantere for alle bankinnskudd, også de over to millioner kroner, sier de Lange.

Unisont rentekrav

Også kommunikasjonsdirektør Rolf H. Søraker i Sparebanken Sør er kritisk til Gjedrems krisehåndtering så langt.

- Norges Banks håndtering av finanskrisen har vært altfor forsiktig. Tiltakene som har kommet hittil har vært museskritt, og de har kommet sent. Gjedrem burde tatt grep mye tidligere, sier Søraker.

VG har vært i kontakt med landets største sparebanker. I tillegg til et unisont krav om rentekutt, krever flere banksjefer også andre tiltak fra Gjedrem:!.Han bør gi fastrentelån, og lengre lån til norske banker, gjerne med løpetid på opptil fem år. Hittil har Gjedrems utlån begrenset seg til maksimum tre måneder.!.Han bør gi totalgaranti for alle bankinnskudd, også for beløper over to millioner kroner.

VG er kjent med at Norges Bank er i ferd med å imøtekomme kravet om økt løpetid. Det er derimot ikke klart hvor lange lån Gjedrem vil gi.

Gjedrem skal derimot ikke være innstilt på å gå med på det andre kravet. På krisemøtet han og Kredittilsynets sjef Bjørn Skogstad Aamo hadde med regjeringen og opposisjonen sist torsdag, argumenterte han mot dette.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om