Dagen på Wall Street

Wall Street snudde til pluss

De toneangivende USA-indeksene falt fra start på ukens første dag med handel, men endte i positivt terreng.

USA-børsene hentet i april inn store deler av coronaraset fra i vinter. Andre børsdag i mai, mandag, startet imidlertid negativt.

Carlo Allegri / X90181
 • Anders Nybakken Kvale
 • Hanna Ghaderi
Publisert:,

Utviklingen kom i lys av at USAs finansdepartement mandag kveld norsk tid uttalte at de vil låne rekordhøye summer dette kvartalet. De regner med at man vil låne nesten tilsvarende 30.000 milliarder kroner, som ifølge CNBC er en rekordsum.

I en uttalelse skriver departementet at bakgrunnen er økte kostnader knyttet til coronapandemien og støttereformer rettet mot husholdninger og selskaper.

Slik endte det på Wall Street mandag:

 • S&P 500 opp 0,43 prosent
 • Dow Jones steg 0,11 prosent
 • Nasdaq opp 1,23 prosent

Investorene fryktet tidligere mandag en opptrapping av handelskrigen mellom USA og Kina, etter at Donald Trump truet med ytterligere toller på kinesiske importvarer, som førte til nedgangen fra start.

USAs utenriksminister Mike Pompeo anklaget søndag Kina for spredningen av coronaviruset og sa at landet må holdes ansvarlig.

Flyaksjer falt

Flere av teknologkjempene la sist uke frem tallene sine for de tre måneden frem til og med mars.

DNB Markets påpeker at det var lite ytterligere støtte å hente ut av oppdateringene fra blant annet Apple og Amazon etter at selskapsrapporteringen hadde gitt det amerikanske aksjemarkedet drahjelp tidligere forrige uke.

– I kombinasjon med bekreftelsen av svake nøkkeltall og en gryende uro både for økt polarisering knyttet til nedstengningene og for en ny runde med forverrede relasjoner til Kina sendte dette indeksene videre ned etter en svakere utvikling også på torsdag, skriver meglerhuset i en morgenrapport mandag.

Blant enkeltaksjer og sektorer faller luftfartsaksjer bredt etter at Warren Buffet sa på den årlige Berkshire Hathaways-konferansen lørdag at selskapet har solgt alle sine aksjer i United Airlines, American Airlines, Southwest Airlines og Delta Airlines, skriver Infront TDN Direkt.

«Verden har forandret seg for flyselskapene. Jeg vet ikke om amerikanere nå har endret sine vaner som følge av dette, men jeg tror enkelte bransjer, som luftfarten, virkelig er skadet av en tvunget nedstengning», sa Buffett, ifølge Infront TDN Direkt.

Flyaksjene var ned mellom 7 og 13 prosent mandag ettermiddag norsk tid, mens fallet i løpet av mandagen ble dempet noe.

Les også

– Vanskelig å se at de kommer godt ut av å kjøpe aksjer nå

«Sell in May»

Det engelske ordtaket «sell in May and stay away», «selg i mai og hold deg unna» er kanskje et av de mest kjente uttrykkene i finansbransjen. Det går ut på å selge aksjebeholdningen i mai, for å unngå den historisk mer urolige perioden fra mai til oktober. Den eldgamle strategien er imidlertid omstridt blant ekspertene.

Det amerikanske aksjemarkedet beveget seg nedover på fredag, som var første dag med børshandel i mai. Da falt de toneangivende indeksene mellom 2,8 og 3,2 prosent. Det også på grunn av Trumps Kina-trusler.

Prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) er ned rundt 1,2 prosent til 26,28 dollar klokken 15.30 norsk tid mandag.

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Aksjelive
 3. Wall Street
 4. S&P 500
 5. USA
 6. Kina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Comeback på Wall Street

 2. Wall Street fortsatte oppturen

 3. Sprikende på Wall Street etter vaksinenyhet

 4. Annonsørinnhold

 5. Wall Street steg onsdag

 6. Frykt for ny opptrapping av handelskrigen preget Oslo Børs