Spekulanter tredoblet veddemål mot oljeprisen: Tjente tre milliarder på to måneder

Investorer kastet seg over veddemål mot oljeprisen før den ble sendt i kjelleren til sitt laveste nivå noensinne.

RIGGSTANS: I løpet av de siste seks ukene har driften stoppet opp på 45 prosent av de landbaserte oljeriggene i USA. Fremtiden ser heller ikke spesielt lys ut, ifølge analytikere.

Ernest Scheyder / X06012
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Den brutale oljeuroen i vinter og i vår har ført til svært høy aktivitet hos spekulanter i det finansielle oljemarkedet, som blant annet gjennom såkalte børsnoterte fond, kalt ETF-er, kan vedde på enten oljeprisoppgang eller oljeprisfall.

I den største ETF-en for olje, USO, ble veddemålene på prisfall, såkalt shorting, tredoblet mellom 27. februar og 21. april, ifølge analysebyrået S3 Partners.

Les også

Oljekollapsen i USA fortsetter: Største ukentlige riggfall på 14 år

Tjent tre milliarder på to måneder

Det var en gullkantet investering.

Samlet ga posisjonene shorterne en papirgevinst på 286 millioner dollar, eller tre milliarder kroner, i perioden på to måneder, skriver S3 Partners i et notat.

Det tilsvarer en avkastning på godt over 100 prosent.

Børsnoterte United States Oilfund (USO) er siden årsskiftet ned rundt 80 prosent. Shortinteressen her er nå på 213 millioner dollar, eller 2,3 milliarder kroner. Det betyr at 15,5 prosent av de utestående aksjene i fri flyt er lånt ut til shorting.

Den økte etterspørselen for å shorte det børsnoterte oljefondet har resultert i at kostnadene for å låne aksjer til praksisen har steget markant. Avgiften er også forventet å bykse videre, ifølge S3 Partners.

Det skal imidlertid være nok av aksjer å ta av for investorer som ønsker å ta nye shortposisjoner, da hele 6,5 milliarder dollar, eller 69 milliarder kroner, med kapital har blitt skutt inn siden årsskiftet.

Amerikansk lettolje ble sendt i minus

USO-fallet har skjedd i kjølvannet av at oljeprisen har stupt.

Den amerikanske lettoljen West Texas Intermediate (WTI) kollapset mandag til under null dollar for første gang, der prisen for leveranse for olje i mai endte på minus 44 dollar per fat.

Prisfallet skyldes at coronaviruset har barbert bort etterspørselen etter olje, som rammer et allerede overfylt oljemarked hardt. Samtidig har ikke ferske produksjonskutt fra oljekartellet Opec og samarbeidsland som Russland klart å stabilisere balansen i oljemarkedet, og nå er det ventet at oljelagre på land vil være fylt opp innen kort tid.

Les også

Les hvorfor oljeprisen stupte under null her. Om under en måned kan det skje igjen, ifølge eksperter.

Bredt aksjeras

Shortere har også tjent godt på å vedde mot olje- og gassaksjer den siste tiden, ifølge S3 Partners.

Shortinteressen i sektoren «Oil & Gas Storage & Transportation» har vært gjennomsnittlig på 13,8 milliarder dollar, eller 146 milliarder kroner, så langt i 2020. På disse posisjonene har gevinsten vært 6,6 milliarder dollar, eller 70 milliarder kroner.

Les også

Meglerhus spår mer riggras på børs: Tre aksjer har kursmål på én krone

Spekulantene har kun gått på en smell på 6,5 prosent av aksjene i sektoren som har veddemål mot seg. Disse posisjonene har gitt et tap på 2,1 millioner dollar siden årsskiftet, eller 22 millioner kroner.

S3 Partners’ analysesjef, Ihor Dusanisky, skriver i et aksjenotat at ytterligere uro i oljeprisen vil fortsette å skape gode muligheter for å tjene penger på shortposisjoner i olje- og gassaksjer fremover.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Coronaviruset
 3. Opec
 4. Oljepris
 5. Amerikansk lettolje (WTI)
 6. Oljeprisen
 7. USA

Flere artikler

 1. Shortere tjente over 460 mrd. på syv dager: – Ekstremt aktive

 2. Heftig kamp rundt videospill-aksje: – Ute etter en knockout

 3. Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett

 4. Annonsørinnhold

 5. Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

 6. Milliardgevinst for shortere i Norwegian og SAS i år