Rec Silicon vurderer å gjenåpne prestisjeanlegg: – Endelig en avslutning på handelskrigen

Solselskapet har vært fanget i solkrigen mellom USA og Kina, men har nå tro på at handelsavtalen gjør det mulig å starte opp igjen milliardfabrikken Moses Lake.

Rec Silicon-sjef Tore Torvund la frem kvartalstall torsdag.

Asgeir Aga Nilsen/E24
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Endelig er det en avslutning på handelskrigen på polysilisum, og vi kan gå inn i det kinesiske markedet uten noe tollsatser, sier Rec Silicon-sjef Tore Torvund under presentasjonen av selskapets kvartalsrapport torsdag.

Rec, som har vært fanget i handelsstriden i solindustrien mellom USA og Kina siden 2012, vurderer nå å gjenåpne sitt prestisjeanlegg Moses Lake i USA.

Det skjer etter at selskapet har fått beskjed fra amerikanske myndigheter om at det kinesiske markedet nå er åpent for amerikansk polysilisium, en viktig ingrediens i produksjonen av blant annet solcellepaneler.

Høye tollsatser stengte i praksis Rec ute fra det kinesiske markedet. Det førte til at selskapet måtte stenge Moses Lake-fabrikken, som kostet 1,7 milliarder dollar da den sto ferdig i 2010.

Les også

Rec-rally ga Røkke og Aker en papirgevinst på 130 mill.

– Nå er det ikke tollbarrierer

Torvund forteller at selskapet har hatt møter med kontoret for USAs handelsrepresentanter (USTR), etter at USA og Kina signerte den første fasen i en handelsavtale.

– De har sagt at det er slik det er – avtalen er på plass. Nå er det bare å begynne å finne kunder, og begynne å sende materialer til Kina, sier Torvund.

– Nå er det ikke tollbarrierer, sier han.

Handelsavtalen som ble signert 15, januar åpnet for at Kina skulle importere en viss mengde polysilisium fra USA.

Men få dager senere kom nyheten om at Kina opprettholder importtollen på 57 prosent på polysilisium av solcellekvalitet.

Nå har representanter for amerikanske myndigheter gitt Rec Silicon beskjed om at Kina har forpliktet seg til å kjøpe bestemte volum med polysilisium av solcellekvalitet fra USA, melder selskapet.

Representantene har også orientert Rec om at det kinesiske markedet er åpent for amerikansk polysilisium uten noen tollsatser.

Disse forpliktelsene går også foran den tidligere kunngjøringen fra Kina om forlenget periode med toll, skriver Rec.

Les også

Røkke satser på sol: Aker kjøper Ulltveit-Moes Rec-aksjer

– Har dere fått indikasjoner på hvor mye polysilisium Kina skal kjøpe?

– Vi antar at så langt du finner kunder, det betyr at vi må konkurrere på vanlig måte – når kunden sier at vi kjøper fra dere, så vil vi kunne eksportere, sier Torvund.

Skal teste markedet

Selskapet skal nå i første omgang teste markedet i Kina.

– Vi har noen produkter vi kan selge inn i Kina, for å se om alt det som amerikanske myndigheter har fortalt oss, at det også skjer i den virkelige verden, sier Torvund.

– Det er ikke det at vi ikke tror på det, men det er bra å verifisere det, sier han.

Les også

Kurshopp for Rec Silicon etter Kina-nyhet

Vil koste 20 mill. dollar

Før Rec kan gjenåpne anlegget må et par viktige brikker falle på plass. Ifølge Torvund vil selskapet ta en avgjørelse innen kvartalsrapporten for første kvartal blir levert, noe som skjer 12. mai.

– Vi må være sikker når vi starter opp at vi har en kostnadsstruktur som gjør at vi er konkurransedyktige, og så må vi ha penger. De pengene har vi ikke, sier Torvund.

Rec beregner at selskapet trenger 20 millioner dollar pluss arbeidskapital for å kunne starte opp igjen Moses Lake-anlegget.

Selskapet skisserer to finansieringsmuligheter under presentasjonen torsdag: Enten selge silangassfabrikken i Butte, Montana, eller hente egenkapital i markedet.

Torvund tror Rec kommer til å åpne anlegget igjen.

– Jeg tror at vi kommer til å gjøre det. Jeg jobber for at det kommer til å skje, så får vi se om tallene gir meg rett eller ikke, sier han.

Mener oppstart avhenger av flere faktorer

Ifølge analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux er Rec avhengig av flere faktorer dersom de skal starte opp igjen Moses Lake.

– Markedsbalansen må fortsette å forbedre seg, selskapet må oppnå sin målsatte «cash cost» og produsere tilstrekkelig høy kvalitet til å få innpass hos waferprodusentene, skriver han i en e-post.

Rec beregner at Moses Lake-anlegget har en produksjonskostnad på åtte dollar per kilo ved full produksjonen.

Samtidig handles polysilisium i Kina for mellom syv og ni dollar per kilo, og Rec plasserer sin produksjon litt over midten av dette prisintervallet, ifølge presentasjonen.

– Er kostnaden lav nok til å være lønnsom?

– Det mener vi. Og så mener vi at prisene kommer til å gå opp fordi det nå begynner å bli mangel på kapasitet, sier Torvund.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rec Silicon
  2. Kina
  3. Silisium
  4. Handel

Flere artikler

  1. Kina opprettholder toll på silisium: Rec Silicon-aksjen faller

  2. Røkke-dominerte Rec Silicon tapte 420 millioner kroner

  3. Handelsavtale åpner Kina for Rec: – Svært positivt

  4. Bedring i Rec Silicon-tallene: – Trygge på at Moses Lake-anlegget restartes i 2023

  5. Rec Silicon minsker underskuddet i fjerde kvartal