Stor omstilling i storbanken HSBC: Vil kutte 35.000 stillinger

Storbanken HSBC vil kutte stort i både kostnadene og arbeidsstyrken, og klarer ikke å innfri forventningene i sin rapport for 2019.

Publisert:

Den britiske storbanken HSBC har tirsdag morgen levert sine tall for fjerde kvartal og 2019 sett under ett, mens det varsles om omfattende kutt.

Ifølge Bloomberg, som har intervjuet HSBC-sjef Noel Quinn, skal banken kutte omtrent 15 prosent av arbeidsstyrken, tilsvarende omtrent 35.000 jobber.

Banken planlegger også å kutte kostnadene med 4,5 milliarder dollar, i møte med utfordringer som coronaviruset og protestene i Hongkong, melder nyhetsbyrået. Det tilsvarer kutt på 41,8 milliarder kroner.

Financial Times omtaler snuoperasjonen som bankens mest «radikale overhaling på flere år».

– Konsernets resultat for 2019 var robust, men deler av vår virksomhet gir ikke akseptabel avkastning, sier HSBC-sjef Noel Quinn i bankens rapport.

– Vi skisserer derfor en revidert plan for å øke avkastningen for investorer, skape kapasitet for fremtidige investeringer og bygge en plattform for bærekraftig vekst, legger han til.

Resultatfall

Aksjekursen faller rundt fire prosent etter at handelen åpnet på London-børsen tirsdag formiddag.

I rapporten varsler storbanken om et resultatfall på bunnlinjen til 8,7 milliarder dollar for 2019 sett under ett, ned fra 15 milliarder dollar i 2018.

Før skatt var resultatet på 13,3 milliarder dollar, ned fra 19,9 milliarder dollar året før. På forhånd var det ventet 19,83 milliarder ifølge Refinitiv-estimater gjengitt av CNBC.

Det gir et resultat per aksje på 30 cent, nær halvert fra 63 cent året før.

Omsetningen var samtidig på 56,1 milliarder dollar i 2019, ned fra 53,8 milliarder dollar i 2018. Det er under Refinitiv-estimatet på 54,93 milliarder dollar.

For fjerde kvartal alene endte banken med et underskuddet før skatt på 3,9 milliarder dollar.

Banken skriver i rapporten at resultatet inkluderer en nedskrivning (goodwill impairment) på 7,3 milliarder dollar, relatert til investeringsvirksomheten og den kommersielle bankvirksomheten deres i Europa.

HSBC skriver også at de «fortsetter å overvåke utbruddet av coronavirus, noe som fører til økonomiske forstyrrelser i Hongkong og fastlands-Kina og kan påvirke resultatet i 2020».

Les hele rapporten herDette var ventet på forhånd
Publisert:

Her kan du lese mer om