Kina åpnet Nasdaq-rival: Aksje steg over 500 prosent

Kursene gikk rett til værs da Kina mandag åpnet sin nye konkurrent til den amerikanske teknologibørsen Nasdaq. Én av aksjene steg med over 500 prosent.

NY MARKEDSPLASS: Dette bildet er fra åpningsseremonien mandag for Kinas nye Nasdaq-konkurrent, Shanghai-børsens «Star Market».

Foto: Str AFP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det var stor interesse blant aksjehandlerne da handelen mandag startet på det som skal være en ny kinesisk konkurrent til den amerikanske teknologibørsen Nasdaq.

Den nye markedsplassen ved Shanghai-børsen omtales som «Science and Technology Innovation Board», eller i kortform «Star Market».

Aksjene i de 25 selskapene som så langt er notert på Star-markedet steg med minst 100 prosent, ifølge CNN.

Mest av alle steg Anji Microelectronics Technology, som lager halvlederteknologi, og som steg med over 500 prosent tidlig i handelen. Ifølge Reuters ble aksjen utsatt for automatisk handelsstopp flere ganger underveis.

Ifølge Shanghai-børsen har over 140 selskaper søkt om notering på den nye markedsplassen.

Kina forsøkte også å etablere Nasdaq-rivaler i 2009 og 2013, men disse forsøkene lyktes ikke spesielt godt, blant annet fordi omsetningen var begrenset og det ikke var høy nok kvalitet på selskapene, ifølge CNN.

Kan lokke giganter tilbake

Ved å gjøre det enklere å børsnotere oppstartsselskaper og forenkle reglene for teknologiselskaper håper Beijing å kunne lokke tilbake store selskaper som Alibaba og Tencent til å notere seg i Kina i stedet for utlandet, skriver CNN.

– Jeg tror at ledende kinesiske teknologiselskaper vil returnere på grunn av bedre verdsetting og ønsket regelverk, sier Hao Hong i Bocom International til nettstedet.

I tillegg til Alibaba og Tencent har også kinesiske teknologiselskaper som Baidu, Xiaomi og JD.com børsnotert seg på markedsplasser i Hongkong og New York, og hentet sine penger der i stedet for i hjemlandet.

Ligner på Nasdaq

Shanghais nye handelssystem for teknologiselskaper skal være bygget opp på lignende vis som USAs Nasdaq-børs, og nå blir det også mulig å børsnotere selskaper som ennå ikke har gått med overskudd, ifølge CNBC.

Markedsplassen har også et USA-lignende system for børsnoteringer, som gir bedriftene og investorene større kontroll over prissettingen og tidspunktet for børsnotering.

Reuters påpeker at dette kan være Kinas hittil mest ambisiøse forsøk på å reformere markedene.

«Dette er også drevet av Beijings ambisjon om å bli teknologisk uavhengig ettersom en forlenget handelskrig med Washington rammer kinesiske teknologiselskaper», skriver nyhetsbyrået.

Handelskrigen har allerede gått ut over Huawei, den kinesiske leverandøren av telekomutstyr. USA har forbudt offentlige myndigheter å inngå kontrakter med selskapet, og har også tatt til orde for at andre land skal utestenge Huawei.

Strategisk viktig

Som del av «Made in China 2025»-strategien har Kina store planer for strategisk viktige sektorer som IT, smart industriproduksjon, luft- og romfart, nye materialer, fornybar energi og bioteknologi.

Det å redusere svingningene på sine egne aksjemarkeder og lokke hjem store internasjonale selskaper vil kunne hjelpe Kina med å nå sine mål.

Når antallet selskapet på Star-markedet har kommet opp i 30 skal Shanghai-børsen etter planen også lansere en indeks som følger Star-aksjene.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. Børsnotering
  3. Aksjer

Flere artikler

  1. Kjempedebut for Alibaba «hjemme» i Hongkong

  2. Alibaba-gründer før børsnotering: – Blir den største i menneskets historie

  3. Nupi-forsker om kinesisk Funcom-raid: – Bør bekymre oss for personvernet

  4. Annonsørinnhold

  5. Legemiddel-aksjer skyter fart etter utbrudd av mystisk sykdom i Kina

  6. Børsene stiger i Asia, men kinesiske teknologiaksjer faller