Fondstopper delt i synet på handelskaos: – Ser på handelskrigen som støy

Mens Storebrand-forvalter Olav Chen har solgt aksjer, sier Nordeas investeringsdirektør at konflikten betyr lite for hans kjøp og salg.

FORVALTER: Investeringsdirektør Robert Næss forvalter fond for Nordea Investment Management. Han følger tett med på verdens børser.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Børsene steg igjen tirsdag, dagen etter at opptrappingen av konflikten mellom USA og Kina utløste årets hittil største fall både på Oslo Børs og på USA-børsene.

Uroen i markedene kom etter president Donald Trumps nye tolltrusler, hvoretter Kina lot valutaen svekkes, noe som igjen ble besvart med amerikanske anklager om valutamanipulasjon.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea legger imidlertid liten vekt på handelskrigen når han kjøper og selger aksjer i sine fond. Han kaller konflikten for «støy».

– Vi vurderer at den har ganske liten betydning i forhold til alle de andre faktorene. Det er absolutt ikke den som driver investeringene våre, sier Næss.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand gikk derimot til såkalt undervekt i aksjer tilbake i mai, noe som betyr en mindre andel aksjer enn normalt.

Grunnen var svekkelse av veksten i verdensøkonomien og antagelsen om nye runder med økte tollsatser.

– Vi solgte aksjer gjennom mai, og gikk til en undervekt for første gang siden høsten 2011, på basis av lavere vekstmoment og at vi trodde det gikk mot «worst case» i handelskrigen. Vi har ikke sett noen bedring, og dette hjelper ikke, sier Chen.

Les også: (+) Aksjeeksperter: Disse selskapene er tryggest i handelskrigen

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management

– Ser på handelskrigen som støy

Næss i Nordea sier at han synes det har vært altfor mye fokus på handelskrigen.

– For at ting skal være viktig skal det påvirke økonomien på en betydelig måte, det skal påvirke selskapene. Og jeg ser ikke helt de store konsekvensene, for det er veldig mye frem og tilbake. Jeg ser på handelskrigen mer som støy, sier han.

Næss tror uroen på børsene i realiteten har en annen underliggende forklaring.

– Jeg tror den viktigste grunnen til at markedene har svingt mer i det siste og vært litt svake er inntjeningen. Du ser at inntjeningen skuffer, bedriftene gjør det reelt sett verre enn ventet. Kursene reagerte ikke da det skjedde. Jeg synes ikke det er unaturlig at de reagerer nå, sier han.

Næss peker videre på at aksjemarkedet har steget mye siden Trump ble valgt som president, noe han tar til inntekt for sitt syn.

– Det har vært en grei utvikling. Hadde handelskrig vært viktig – det var ikke noe fokus på handelskrig før han ble valgt, og så har det vært mye etter, så skulle markedene vært svakere og de sykliske selskapene skulle vært mer rammet.

Les også: Handelskrig skaper gullår for gull

– Farlig spill

Chen har ventet en opptrapping av handelskrigen etter at han besøkte banker og finanseksperter i Kina.

Han setter kunngjøringen av økte tollsatser i sammenheng med president Donald Trumps press mot sentralbanken for å sette ned styringsrenten.

– Jeg tror ikke timingen var tilfeldig, rett etter Feds rentekutt. Han kan ha regnet med at det vil fremtvinge enda flere rentekutt, sier Chen.

Les også

Årsverste på Wall Street

Sentralbanken i USA satte nylig ned renten, delvis på grunn av den økonomiske usikkerheten som handelskrigen skaper. Markedene priser også inn flere rentekutt i tiden fremover.

– Hvis du tror det er en sammenheng så vil han ikke komme med en avtale med Kina nå, men vente til man har startet valgkampen, for da har Fed kuttet renten tre-fire ganger. Hvis han da kommer til en handelsavtale vil Trump få i pose og sekk, sier Chen.

– Men det er et farlig spill. Vi kan få selvforsterkende effekter slik vi har sett en tendens til de siste dagene, legger han til, med henvisning til markedsuroen som blusset opp etter den siste opptrappingen av handelskrigen.

Les også

Industritall stuper etter handelskaos

Les også

Verdens 500 rikeste tapte over 1.000 milliarder kroner mandag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Kinas sentralbank: – Vil skape kaos i markedene

  2. – Vil holde verdensøkonomien som gissel

  3. Markant oppgang i Asia etter «delvis» handelsavtale

  4. SEB: – Vanskelig å se noen vei fremover for handelskonflikten per nå

  5. Storebrand-forvaltere solgte midt i børsfesten