Færre varsler fra Økokrim bekymrer skattedirektøren

Skatteetaten får langt færre varsler fra Økokrim enn tidligere. I fjor fikk etaten 80 varsler om mistenkelige transaksjoner fra Økokrim, ned fra 282 i 2015.

Tore Meek / NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

– I siste instans fører dette til at enkelte kriminelle aktører på dette området kan gå fri. Vi står i fare for å løse færre saker. Noen saker klarer vi ikke å rulle opp. Dette arbeidet blir svekket, sier skattedirektør Hans Christian Holte til Dagens Næringsliv.

Han er bekymret over at Økokrim sender langt færre varsler til Skatteetaten enn tidligere, til tross for at strømmen av meldinger om mistenkelige transaksjoner fra bankene har økt kraftig.

Meldingene har bankene og andre sendt til Økokrim, som har plukket ut og sendt saker videre til Skatteetaten. Der har varslene blitt brukt i Skatteetatens etterretningsarbeid for å avdekke skattekriminalitet.

Økokrim fikk inn rekordmange meldinger om mistenkelige transaksjoner i fjor – 11.564, de fleste av dem fra norske banker. I samme periode har antall hvitvaskingsrapporter til Skatteetaten gått kraftig ned.

Fungerende Økokrim-sjef Hedvig Moe sier de lytter til skattedirektøren og det han trekker fram av bekymring, og at de gjerne diskuterer sine prioriteringer med Skatteetaten.

– Vi kjenner oss igjen i hovedtendensene i Skatteetatens tall, selv om registreringene våre nok ikke samsvarer fullt ut. En av grunnene til at vi produserer et lavere antall rapporter for Skatteetaten, er at prosjektene våre tidligere gjerne var basert på mindre omfattende analyse, sier hun.

Her kan du lese mer om

  1. Økokrim
  2. Skatteetaten

Flere artikler

  1. Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor

  2. Økokrim anmelder færre tross flere meldinger om mistenkelige transaksjoner

  3. I år kan du få igjen på skatten allerede i april

  4. Annonsørinnhold

  5. Fortsatt ingen økning i antall konkurser

  6. Nå kommer skattemeldingen