To Hydro-anlegg i Kina stengt etter coronaviruset

Kina har stengt to av Norsk Hydros anlegg i landet midlertidig, og spredningen av coronaviruset skaper usikkerhet om både tilbud og etterspørsel av aluminium. – For tidlig å si hvordan dette vil slå ut, sier Hydro-sjefen.

Arbeider på Hydro-fabrikken i Suzhou
Publisert: Publisert:

Norsk Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim nevnte både coronaviruset og Brexit som kilder til usikkerhet i da hun la frem selskapets resultater ved hovedkontoret på Vækerø i Oslo fredag.

Hydro-aksjen falt over 12 prosent fredag, etter at selskapet leverte svakere tall enn ventet i fjerde kvartal (se egen sak).

Ser man på hele 2019, ble selskapets justerte resultat på 3,4 milliarder kroner, fra 9,1 milliarder kroner året før. Resultatet etter skatt – bunnlinjen – ble på minus 2,37 milliarder kroner i fjor, mot 4,32 milliarder kroner året før.

Det er fortsatt uklart hvordan spredningen av coronaviruset (2019-nCoV) i Kina vil påvirke global vekst og etterspørselen etter aluminium, mener Hydros konsernsjef.

– Det er for tidlig å si hvordan dette vil slå ut. Vi har to ekstruderingsanlegg i Kina som er stengt ned av myndighetene, ett som ligger i Suzhou og ett som ligger i Shanghai, som vil være stengt til 10. februar, så får vi se da, sier Aasheim.

– Det er de to anleggene som er berørt helt konkret, men hvordan leverandørkjedene vil utvikle seg hvis dette tar tid, det er det store spørsmålet, sier Hydro-sjefen.

SVAKERE TALL: Norsk Hydro pg konsernsjef Hilde Merete Aasheim leverte svakere tall enn ventet i fjerde kvartal. Usikkerheten råder fortsatt, og nå venter Hydro at markedet for aluminium vil være overforsynt i 2020, noe som kan legge en demper på prisene.

Lavere priser og usikkerhet

Hovedårsaken til at resultatet falt betydelig i fjor var en kraftig nedgang i prisene på alumina og aluminium. Råvarer som bauksitt, alumina og aluminium er utsatt for svingninger i verdensmarkedet, og Aasheim sier at usikkerhet fortsatt råder.

– Denne handelskrigen mellom USA og Kina har preget oss en god stund. Så fikk vi signeringen av en første fase av en avtale mellom de to, men vi ser at det fortsatt er usikkerhet. Og forholdet mellom USA og Europa er fortsatt usikkert. Det bidrar til at tyske bilprodusenter holder igjen, for de vet ikke om de får tariffer mot USA, sier Aasheim.

– Den usikkerheten der, det er den som gjør at man holder tilbake med å produsere, man holder tilbake å kjøpe bil, eller sette i gang et nytt bygg. Og det er det vi er utsatt for, sier hun.

KINESISK ANLEGG: Hydros anlegg i Suzhou produserer blant annet deler til bilindustrien. Dette og et anlegg i Shanghai er stengt av myndighetene frem til 10. februar etter utbruddet av coronaviruset.

Hydro-aksjen falt over ti prosent etter resultatet fredag morgen, og har falt nesten 30 prosent siden starten av fjoråret. Det har sendt markedsverdien på selskapet ned til 57 milliarder kroner, slik at selskapet bare er det tiende mest verdifulle på Oslo Børs.

Les også

Svakere enn ventet fra Hydro

Venter fortsatt svake priser

Hydro venter at markedet vil være overforsynt med aluminium i 2020, med en tilbudsvekst på 2–3 prosent og en nedgang i etterspørselen på én prosent.

– Det er klart at ved et overskudd vil vi jo legge til grunn at det vil ha en effekt på prisbildet. Derfor må vi bare jobbe med det vi kan påvirke, og ha god kostnadsposisjon og være robuste, sier Aasheim.

Hydro klarte å løfte driftsresultatet sitt med en drøy milliard kroner gjennom å kutte kostnader i 2019, mens målet var 500 millioner. Det er fortsatt en jobb å gjøre, for selskapets plan er å forbedre driftsresultatet med 7,3 milliarder mellom 2018 og 2023.

– Mitt viktigste fokus nå, det er å fortsette det forbedringsarbeidet og få hele organisasjonen til å levere på de neste tre milliardene, som vi skal levere i år, sier Hydro-sjefen.

Les også

Montel: Hydro legger Karmøy-utvidelse på is

Økt produksjon

– Produksjonen er kraftig opp, så det kan man glede seg over hvis prisene kommer opp igjen?

– Det er en viktig del av forbedringsarbeidet, å få opp kapasiteten, særlig i Brasil, sier Aasheim.

Produksjonen ved blant annet verdens største aluminaraffineri, Alunorte i Brasil, var lenge begrenset til 50 prosent av myndighetene, men Hydro fikk i fjor tillatelse til full drift igjen. Produksjonen er nå oppe på 90 prosent, fra 83 prosent ved utgangen av tredje kvartal, opplyser selskapet.

Hydros produksjonsvolumer steg også kraftig i fjerde kvartal målt mot året før, med 82 prosent på alumina og 11 prosent på ferdig aluminium.

Les også

Hydro har sikret seg sol- og vindkraft for flere tiår

Publisert:
Gå til e24.no