Nytt fra børsselskapene

Nel og Kværners «standardpakke» kan kutte kostnader: – Noen må løpe først

Nel og Kværner utvikler «standardpakker» for større hydrogenanlegg, i håp om å kutte kostnader, øke tempoet og vinne store prosjekter. – Noen må løpe først, sier Nel-sjefen.

Nel-sjef Jon André Løkke, med Bjørn Simonsen i bakgrunnen.

Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Onsdag morgen kom meldingen om et strategisk samarbeid mellom teknologileverandøren Nel og industriselskapet Kværner.

De to skal samarbeide om standardiserte «pakker» med hydrogenanlegg på 20 megawatt, noe som skal redusere kostnader og gjøre produksjonen mer effektiv enn for dagens skreddersydde anlegg. Etter hvert skal selskapene også utvikle pakker på 100 megawatt.

Nel-sjef Jon André Løkke håper dette vil gjøre det enklere for industriaktører å ta i bruk grønt hydrogen fra fornybar strøm, i stedet for grått hydrogen fra fossil energi (se faktaboks).

– Elektrolysørene vi lager i dag er på 2,2 megawatt, og disse bygges inn i større systemer. Nå ønsker vi å standardisere disse pakkene på 20 megawatt i samarbeid med Kværner, slik at vi skal kunne rulle ut prosjekter på en mer effektiv måte, fra salg til leveranse og installasjon, sier Løkke til E24.

– Hvorfor har ingen gjort dette før?

– Noen må løpe først, da. Det er det vi forsøker på, sier Nel-sjefen.

De to aksjene gikk hver sin vei da børsen åpnet kort tid etter at meldingen om samarbeidet ble publisert. Nel-aksjen falt rundt 11 prosent, mens Kværner-aksjen steg 12 prosent. Ved 15-tiden er Nel ned 0,61 prosent, mens Kværner er opp 4,15 prosent.

Les også

Nel-sjefen om Nikolas notering: – Ser på dette som positivt

Vil utnytte Kværners erfaring

Han håper å dra nytte av Kværners lange erfaring med prosjektstyring, slik at de to selskapene kan være med på å konkurrere om større hydrogenprosjekter på for eksempel 50 til 100 megawatt.

– I første omgang så har Kværner masse ingeniørressurser som kan hjelpe oss med å få designet disse standardpakkene. Men det viktigste er å få med oss Kværner på laget på store prosjekter, sier Løkke.

– Vi er en teknologileverandør som designer og produserer hydrogenanlegg, men vår organisasjon er ikke satt opp for å gjennomføre store prosjekter rundt om i verden. Kværner har akkurat den kompetansen vi trenger for å kunne gjøre dette, sier han.

Store prosjekter på gang

Nel-sjefen antyder at det kan være interessant å konkurrere om å få levere elektrolysører til store industriprosjekter som for eksempel innen fornybar ammoniakk, raffinerier, fornybar metanol og CO2-fritt stål.

Nel samarbeider med Yara om bruk av hydrogen til produksjon av ammoniakk, med svenske SSAB og LKAB som jobber med å ta i bruk hydrogen til CO2-fri stålproduksjon, og er involvert i Hysynergy-prosjektet i Danmark som skal etablere hydrogenproduksjon ved Shell-raffineriet i Fredericia.

– Vi har over lang tid kommunisert at vi har en veldig lang liste med ledetråder, i tillegg til en stor pipeline med prosjekter. For fem år siden var størrelsen på prosjekter i snitt på rundt én megawatt, men nå er det gjerne 50 til 100 megawatt. Noe er definitivt i ferd med å endre seg, sier Løkke.

Les også

Letter på sløret om regjeringens hydrogenstrategi

Konkurrerer med fossiler

Hvert år blir det produsert rundt 70 millioner tonn fossilt hydrogen (hovedsakelig fra gass) globalt, ifølge IEA. Dette markedet er ifølge Nel-sjefen på 150 milliarder dollar. Grønt hydrogen fra ren strøm tilsvarer så langt bare rundt én prosent av produksjonen av fossilt hydrogen, ifølge Løkke.

– Det er flere som ser for seg å lage løsninger på for eksempel 20 megawatt, men ingen har standardisert dette før, sier han.

– Nå lager vi standardiserte produksjonslinjer på Herøya, med alt av støtteinfrastruktur. Hvis vi kan standardisere metoden for installasjon i byggeklosser, så vil dette bidra til å gjøre fornybart hydrogen i stand til å utkonkurrere fossilt hydrogen på sikt, legger Nel-sjefen til.

– Da kan dere masseprodusere og kutte kostnader, slik vi har sett med vindturbiner og solcelleanlegg?

– Helt riktig. Det reduserer kostnader og risiko. I stedet for skreddersydde løsninger for hver enkelt som det har vært før, får du et helt annet tempo og helt andre kostnader, sier Løkke.

– Når du jobber med veldig mange mulige kunder så blir det vanskelig hvis du ikke kan levere en pakke, men må designe hvert enkelt produkt etter kundens spesifikasjoner og behov. Nå vil vi kunne legge frem en standardpakke, sier Løkke.

Les også

Aksjefest gir Nel-sjefen papirgevinster på 78 millioner

En elektrolysør splitter ut hydrogen (H2) fra vann (H2O) ved hjelp av strøm. Dette er et eksempel på hvordan et slikt anlegg kan se ut i dag.

Nel
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Hydrogen
 3. Kværner
 4. Nel
 5. IEA
 6. Gass
 7. Norge

Flere artikler

 1. Nytt mål for Nel: Skal gjøre grønt hydrogen mye billigere

 2. Nel vil utvikle prosjekter sammen med Wood

 3. Store forventninger til regjeringens hydrogenstrategi: – Håper å bidra til et grønt hydrogeneventyr

 4. Skal bli karbonnøytrale i 2050: – Hydrogen kan spille en stor rolle

 5. Tror høye kostnader bremser «grønt» hydrogen