Dagen på Wall Street

Aksjestrateg etter brutalt børsfall: Rentegrepet beroliger ikke investorene

Wall Street har hatt sin verste børsdag siden 1987, til tross for den amerikanske sentralbankens krisegrep. – Ikke riktig medisin, sier aksjestrateg.

BØRSFALL: Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets mener investorene har innsett at coronakrisen kan vare lenger enn det man først forventet.

DNB
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Det endte med et brutalt børsfall på Wall Street mandag. Dow Jones-indeksen falt med 12,94 prosent. Nasdaq- og S&P 500-indeksen endte dagen ned med henholdsvis 12,32 og 11,98 prosent.

Det ser med det ikke ut til at rentegrepet fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (ofte omtalt som «Fed») biter på investorene.

Sentralbanken satte søndag kveld ned renten med ett prosentpoeng, og lovte samtidig 700 milliarder dollar i kvantitative lettelser. Styringsrenten står nå i null.

– Tidligere har det vært en forventning at Fed kan stille opp under børsfall. Det gjelder ikke nå, sier DNBs aksjestrateg Paul Harper, og legger til:

– Lave renter er ikke det som sørger for at virusutbruddet ikke fortsetter. Det er ikke riktig medisin for denne situasjonen.

Les på E24+

Investeringsdirektør spår inntjeningskollaps på børsen

Harper får støtte fra sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

– Markedet er i ferd med å ta inn over seg at verdensøkonomien har møtt veggen. Grunnlaget for den økonomiske veksten er fjernet over natten. Investorene erkjenner at de pengepolitiske redningspakkene ikke fungerer lenger, sier Lie.

– Etterspørselen er kraftig redusert på veldig kort tid, og det er et problem som lave renter ikke løser, sier Harper.

Det hersker stor frykt blant investorene. «Fryktindeksen» Vix, som måler volatiliteten i markedet, nådde samme kveld 80,94 poeng, noe som er det høyeste nivået noensinne.

– Fortsatt et stykke til

– Investorene har begynt å forstå at det kan vare lenger enn det først så ut til. De selger heller mer aggressivt nå enn å vente, sier han.

Harper påpeker at børsene fortsatt står høyere enn da det bunnet ut under finanskrisen, målt ved inntjeningsmultipler, og sier børsene må falle ytterligere for å komme ned på den prisingen. Han venter at estimatene vil nedjusteres kraftig den neste tiden.

Harper venter negativ vekst de kommende kvartalene. Lie øyner imidlertid en bedring i årets tredje kvartal.

– Vi tror det i utgangspunktet ender med en kortvarig resesjon, med negativ BNP-vekst i første og andre kvartal. Vi tror imidlertid det kan bli en bedring i tredje kvartal, tatt i betraktning den utviklingen vi har sett den siste tiden, sier han.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank følger børsene på Wall Street tett.

Cicilie S. Andersen
Les også

Venter nullrente og «hva som trengs» fra Norges Bank

– For sent å selge nå

Harper mener det er svært mye usikkerhet rundt hva som vil skje de kommende ukene.

– Man vet rett og slett ikke hvordan dette kommer til å spille seg ut. Det gjør det vanskelig å regne seg frem til hva som er riktig prising, sier han.

Christian Lie sier det «ikke har vært noen suksessoppskrift» å selge seg ned midt i et kraftig børsfall, som vi ser nå.

– Det er i utgangspunktet for sent å selge nå. Europeiske og nordiske aksjer er ned med over 30 prosent fra toppet. Historisk har det å selge seg ut midt i et børsras ikke vært noe suksessoppskrift. Man begrenser noe av tapet, men når rekylen først kommer går man glipp av en ekstrem kursoppgang, sier Lie.

– Det er nok et fantastisk tidspunkt å starte en spareavtale på.

Rett etter det dramatiske børsfallet på Wall Street kommer imidlertid sjefstrategen med en liten oppmuntring:

– Midt i krisen er det vanskelig å se lyset i tunnelen. På den andre siden er den veldefinert, vi vet hva den skyldes, hva som må til – og vi vil med all sannsynlighet sørge for å komme oss gjennom denne krisen også

Les på E24+

Biotek-boomen er borte: – Må innse at alle må utsette studier

Les også

Oljefondets verdi svinger vilt: Faller 500 milliarder mandag

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dagen på Wall Street
  2. Christian Lie
  3. DNB Markets
  4. Danske Bank

Flere artikler

  1. Fryktindikator på rekordnivå: – Helt sinnssyke tall

  2. Oslo Børs legger coronakrisen bak seg: – 2021 kan bli virkelig bra

  3. Verste børsdag på Wall Street siden 1987

  4. Oslo Børs opp over ti prosent på en uke: – Tegn på at realitetene ikke har sunket helt inn

  5. Wall Street-uken bremset av corona-oppblussing