Elements styreleder om maktkampen: – Forundret over at de vil bli kvitt meg

Element-styret kjemper for å overleve mandagens generalforsamling, men avviser bruk av skitne triks. På motsatt side står «dødsspiralfondet» Alpha Blue Ocean med en alternativ slagplan for det kriserammede selskapet. 

MAKTKAMP: Elements styreleder, Thomas Christensen, og daglige leder, Geir Johansen, kjemper for at selskapet ikke skal få nytt styre, slik hovedaksjonær og långiver Alpha Blue Ocean krever.

Foto: Eirik Elvevold E24
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

– De har ikke møtt meg, ikke kontaktet meg, ikke prøvd å ringe meg eller sendt e-post til meg, sier Elements styreleder Thomas Christensen til E24.

Christensen har kun ledet Element-styret i rundt et halvt år, men den største aksjonæren i selskapet, Alpha Blue Ocean, vil allerede bli kvitt ham.

Alpha Blue Ocean eller ABO har vokst seg større og større på en kontroversiell låneavtale som gir dem Element-aksjer i bytte mot lån til selskapet. Samtidig har de veddet mot Element-aksjen, lenge uten å si ifra til Finanstilsynet.

ABOs krav om nytt styre har utløst en hard kamp om stemmeretter inn mot Elements ekstraordinære generalforsamling på mandag, der Christensens fremtid skal avgjøres.

– Jeg har vært her i fem-seks måneder for å prøve å rydde opp i gammel moro. Da er jeg forundret over at de vil bli kvitt meg, sier Christensen.

Daglig leder: – Tror vi får mange fullmakter

Maktkampen om Elements fremtid har tilspisset seg den siste uken. Styreleder Christensen har aktivt samlet fullmakter fra aksjonærmassen for å kunne stemme ned ABOs forslag.

Fredag kveld viste en børsmelding at Christensen sitter på aksjer og fullmakter tilsvarende 32,7 prosent av Element.

Elements daglige leder, Geir Johansen, sier til E24 at de har fått veldig mange henvendelser fra aksjonærene.

– Det er vanskelig å si hvordan stemmetallet blir til syvende og sist, men vi har fått veldig mange henvendelser fra aksjonærer som er bekymret og lurer på hva som er planen. Jeg tror vi får mange fullmakter fra aksjonærmassen som støtter det sittende styrets syn, sier Johansen.

– Tror du styret blir sittende etter mandag?

– Hvis vi har den støtten i aksjonærmassen som indikeres gjennom henvendelsene vi får, så tror jeg styret blir sittende etter den ekstraordinære generalforsamlingen.

Les på E24+

Børskommentar: Det lukter en god, gammeldags skitten maktkamp av Element

Avviser skitne triks

Midt i den pågående maktkampen har Element-ledelsen gjort flere grep som påvirker antall aksjer og stemmer i omløp.

Først gjorde de et blokkjede-oppkjøp fra Element-konsulent James Haft med oppgjør i 2,65 millioner nye Element-aksjer verdt 1,60 kroner.

Deretter nektet de å konvertere deler av ABOs låneobligasjoner til nye Element-aksjer på lavere kurs enn pålydende 1,60 kroner, fordi det muligens kunne bryte med norsk lov.

Elements daglige leder, Geir Johansen, nekter for at grepene ble gjort for å sikre seg flere stemmer enn ABO på mandagens skjebnemøte.

– Det er ikke urimelig å anta at James Haft vil være lojal mot det sittende styret?

– James er en rasjonell mann, så han stemmer det han stemmer. Jeg gjør ingen antagelser om hvordan han kommer til å stemme.

Johansen fastholder også at striden om låneavtalen, som nå ser ut til å ha blitt løst, heller ikke er en del av maktkampen.

– Nei, vi har ingen holdning til hvor mange aksjer eller stemmer aksjonærer skal ha på generalforsamling. Vi er opptatt av å gjøre avgjørelser på riktig grunnlag, og av å følge spillereglene på Oslo Børs og ikke minst norsk lov.

ABOs alternative slagplan

Den sittende ledelsen har kort fortalt åpnet for på å selge dagens mineralressurser og investert ytterligere i digitale eiendeler.

ABO har samtidig staket ut en alternativ retning for Element gjennom flere pressemeldinger etter at fondet krevde nytt styre i midten av juli.

Toppsjef Pierre Vannineuse i investeringsselskapet Alpha Blue Ocean.

Foto: Sindre Hopland E24

I den første meldingen uttalte ABO-sjef Pierre Vannineuse at det var bred bekymring blant Element-aksjonærene for lav aksjekurs, noe han mener skyldes den sittende ledelsens dårlige valg.

Bakgrunn: Alpha Blue Ocean fikk millionbot for å shorte Element-aksjen

ABO mener at Element burde foreta en såkalt omvendt fusjon, der et annet selskap blir en del av det norske, børsnoterte selskapet.

I den andre pressemeldingen foreslo ABO at oljemannen David Safton burde lede Element-styret gjennom den omvendte fusjonen, muligens med et olje- og gasselskap relatert til Safton selv.

Safton er i dag styreleder i selskapet Anglo African Oil & Gas, som også har fått finansiering av ABO og falt på børsen den siste tiden.

I den tredje pressemeldingen uttrykte ABO «alvorlig bekymring» for at den sittende Element-ledelsen blokkerte konverteringen av låneobligasjoner til aksjer.

– Det er helt klart et forsøkt fra Elements ledelse og styre på å nekte aksjonærers stemmeretter, uttalte Vannineuse den gang.

E24 har vært i kontakt med både Alpha Blue Ocean og Pierre Vannineuse, men foreløpig ikke fått besvart våre spørsmål.

Maktkampen kan fortsette

Elements daglige leder, Geir Johansen, understreker flere ganger at begge parter i maktkampen er «rasjonelle aktører».

– Det vi ikke ønsker å prate om er hvordan temperaturen er. Når man sitter i forhandlinger, er det mennesker på begge sider. Noen ganger blir man engasjert eller har vanskeligheter med å skjønner hverandre. Det er en naturlig del av forhandlinger der rasjonelle aktører forsøker å forvalte og videreutvikle verdiene i hver sine selskaper, sier Johansen.

– Hvilke retninger har egentlig Element-aksjonærene å velge mellom?

– Det er vanskelig for oss å prøve å gjette på retningen som ABO forfekter, sier Johansen.

Les på E24+

Slik ble Element fanget i dødsspiralen

– Tror du ABO vil prøve å kaste styret på nytt?

– Enhver aksjonær med mer enn 5 prosent av aksjene kan be om en generalforsamling. Da kaller vi inn. Hvorvidt ABO eller andre aksjonærer vil be om det i fremtiden, er det vanskelig for meg å si noe om.

– Vil du si at det har vært en skitten maktkamp?

– Skitten vil jeg ikke på noen måte si. Det har vært diskusjon og dialog mellom to rasjonelle aktører. Vi prøver å komme til enighet. Det er en del av forretningslivet at slike situasjoner oppstår.

Publisert:

Flere artikler

  1. Alpha Blue Ocean må muligens legge inn bud på Element

  2. «Dødsspirallån-fond» krever nytt Element-styre

  3. Element-eierne skjøt ned krav om nytt styre: – Vi slo dem nok en gang

  4. Alpha Blue Oceans Element-aksjer er tatt i pant

  5. Element vil ut av omstridt låneavtale med Alpha Blue Ocean