Avkastning på 256 milliarder i andre kvartal: Fortsatt opptur for Oljefondet

Oljefondet fikk en avkastning på 256 milliarder kroner i andre kvartal, og fortsatte dermed oppgangen etter aksjesmellen på slutten av fjoråret.

FERSKE TALL: Oljefondet fikk en avkastning på tre prosent eller 256 milliarder kroner i andre kvartal, og fortsetter dermed oppturen etter fjorårets verdifall. Presentasjonen er ved nestleder for Norges Bank Investment Management Trond Grande (t.v) og visesentralbanksjef Egil Matsen, her ved en tidligere anledning.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

I andre kvartal ble Oljefondets avkastning på 3,0 prosent, eller 256 milliarder kroner.

Det skjer etter at fondet i første kvartal leverte sin høyeste kroneavkastning noensinne, på 738 milliarder kroner.

Gjennom fjoråret falt Oljefondet i verdi for første gang siden 2002, men verdien har steget betydelig i første og andre kvartal i år.

Avkastningen i andre kvartal skyldes både oppgang i aksjeverdiene og positiv avkastning på fondets renteinvesteringer. Disse blir mer verdt når rentene faller.

– Vi så en positiv avkastning på fondets renteinvesteringer. Dette skyldes fallende renter, sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet.

– Vi har nå over 600 milliarder kroner i rentepapirer med negativ rente. Det utgjør en fjerdedel av vår renteportefølje og er på linje med markedene, sier Grande.

Svingninger i kvartalet

Avkastningen på fondets aksjer ble på 3,0 prosent i kvartalet, mens fondets rentepapirer fikk en avkastning på 3,1 prosent og avkastningen på de unoterte eiendomsinvesteringene ble på 0,8 prosent.

Ved utgangen av andre kvartal var 69,3 prosent av fondet plassert i aksjer, mens 28 prosent var plassert i rentepapirer og 2,7 prosent i eiendom som ikke er børsnotert.

- Uro knyttet til global handel og økonomisk vekst dempet aksjeavkastningen i begynnelsen av kvartalet, mens utsikter til en mer ekspansiv pengepolitikk i utviklede markeder bidro til oppgangen mot slutten av kvartalet, sier Grande.

Les også

Rekordresultat for Oljefondet i første kvartal

Solid verdioppgang

Det er ikke bare avkastningen som påvirker Oljefondets verdi. Den er i tillegg avhengig av kronekursen og om regjeringen har oljeinntekter til overs som kan spares, eller må ta ut penger fra fondet for å finansiere løpende utgifter gjennom året.

Fondets verdi ved slutten av andre kvartal var på 9.162 milliarder kroner, fra 8.938 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal og 8.256 milliarder på slutten av 2018. Ved utgangen av 2017 var fondet verdt 8.488 milliarder kroner.

Siden starten har fondet bare hatt negativ avkastning i noen få enkeltår, nemlig 2001, 2002, 2008 og 2011.

Fondets verdi har steget i bortimot alle årene det har eksistert, bortsett fra i fjor da verdien falt med 232 milliarder kroner og i 2002 da verdien falt med drøye fire milliarder kroner.

Oljefondets verdi har variert med rundt 1.400 milliarder kroner i år, fra et bunnpunkt på rundt 8.100 milliarder tidlig i januar til over 9.500 milliarder kroner på toppen.

I skrivende stund er fondet fortsatt nær toppnivået, med en verdi på 9.430 milliarder kroner. Slik det ser ut nå, vil fondets verdi kunne øke videre i årets tredje kvartal.

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Aksjer
  3. Rente

Flere artikler

  1. Fortsatt opptur for Oljefondet i tredje kvartal

  2. Minusrente-rekord for Oljefondet

  3. Oljefondet ligger an til tidenes beste år

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljefondet verdt over 9.500 milliarder

  6. Opptur for Oljefondets toppaksjer: Microsoft er størst igjen