Analytiker mener milliardbud legger press på PGS
Et salg av seismikkdata til konkurrenten vil gi PGS penger til å betale gjeld, men samtidig vil en viktig del av inntektsgrunnlaget forsvinne.
– Fra TGS sitt perspektiv er det en kjempedeal – de bruker muligheten, og får de det gjennom er det veldig bra. Men for PGS løser det kanskje et kortsiktig problem, men det ødelegger antagelig butikken på lang sikt, sier analytiker Kim André Uggedal i SEB til E24.
Seismikkselskapet TGS varslet sent torsdag at de vil bla opp 600 millioner dollar for å kjøpe det såkalte multiklientbiblioteket til PGS, tilsvarende en sum på 5,4 milliarder kroner.
Tilbudet kommer samtidig som oljeleverandørindustrien er midt i en krise, etter at oljeselskapene har strammet inn på pengebruken som følge av oljeprisfallet.
TGS vil kjøpe seismikkdata fra PGS for 5,4 mrd.
Penger til gjeldsbetaling
PGS har vært hardt presset finansielt og fikk gjennomført en stor refinansiering tidligere i år. Det neste låneforfallet er likevel ikke lenger unna enn september, og TGS fremholder blant annet at et salg vil gi penger til å betale forfallet på 135 millioner dollar.
– Det er et krevende marked. Vi ser at PGS har en likviditetsutfordring, samtidig som bransjen sårt trenger konsolidering, og vi ser at dette er en mulighet for oss til å fasilitere den konsolideringen og skape to konkurransedyktige selskaper i en bransje som trenger det, sier finansdirektør Fredrik Amundsen i TGS.
– Vi har valgt å se på dette som hva vi mener kan være en fair value på det biblioteket, og så gir vi et bud. Så får det være et tilskudd i alternativene til PGS. Hovedmotivasjonen vår er at bransjen trenger konsolidering og vi ønsker også at PGS kommer styrket ut av dette, sier han.
PGS har fått over 116 mill. i kontantstøtte fra staten
På Oslo Børs skyter PGS-aksjen opp 33 prosent fredag formiddag, mens TGS-aksjen stiger 1,5 prosent.
– Kanskje den viktigste delen av butikken
Den delen av PGS konkurrenten ønsker å kjøpe utgjør samtidig en viktig del av inntektsgrunnlaget. PGS hadde inntekter fra det såkalte ettersalget av seismikkdata fra multiklient på 273 millioner dollar i 2019, av totale inntekter på 931 millioner dollar.
– Realiteten er at PGS de siste ti årene egentlig har levd av multiklientbiblioteket sitt. Det varierer med syklusene, men det har alltid vært en ganske bra kontantstrøm fra den butikken, sier Uggedal.
Milliardunderskudd for PGS
Den andre delen av virksomheten, innsamling av seismikk på kontrakt for enkeltkunder, har i stor grad gått med tap over ti siste ti årene, ifølge Uggedal.
SEB-analytikeren sier PGS har rett i overkant av 1 milliard dollar i netto gjeld. Om PGS takker ja til tilbudet på 600 millioner dollar blir da selskapet sittende igjen med 400 millioner dollar i nettogjeld.
Uggedal tror situasjonen kan bli tøff for PGS uten inntekter fra multiklientseismikk.
– Per nå og slik det ser ut det neste året, har PGS fem aktive båter. Så vil de ha 80 millioner dollar i gjeld per båt. Vi har regnet ut at det blir rundt 17.000 til 18.000 dollar per dag i rentekostnader per båt, i et marked som er bortimot i break-even på driftskostnader det neste året.
– Jeg tror PGS i utgangspunktet ikke vil selge multiklientbiblioteket, for det er kanskje den viktigste delen av butikken. De ville i utgangspunktet i hvert fall ikke gjort det til den prisen. Samtidig er det slik at TGS benytter seg av muligheten, fordi PGS er svært presset, sier han.
Kraftig resultatfall for Oslo Børs-selskapene: – Mange som sliter
– Legger press på PGS
Uggedal viser til det kommende låneforfallet på 135 millioner dollar i september.
– Nå kommer TGS på banen og gir bankene et helt klart alternativ. De legger ganske mye press på PGS akkurat nå.
– Jeg vil ikke nødvendigvis kalle det fiendtlig, men den ideelle situasjonen for PGS var å komme til enighet med bankene om en utsettelse, fortsette som før og beholde multiklientbiblioteket fordi det er så viktig for butikken, sier analytikeren.
Setter fristen til 16. august
TGS har gitt PGS en frist til 16. august med å gi et svar på budet. PGS sier i en melding fredag at de vil gi et svar før budfristen. Kommunikasjonsdirektør Bård Stenberg sier selskapet ikke har noen ytterligere kommentarer.
Ifølge Amundsen har ikke TGS vært i noen konkrete samtaler med PGS om budet, utover at det er blitt presentert for selskapet.
– Med tanke på den situasjonen PGS er i, ser vi for oss at dette kommer til å bli diskutert ganske bredt blant aksjonærer og kreditorer hos dem. I den forbindelse mente vi det var riktig å komme med lik informasjon til alle, sier han.