Milliardunderskudd for Kongsberg Automotive

Bildelprodusenten Kongsberg Automotive er hardt rammet av coronakrisen, som fører til et milliardunderskudd i andre kvartal. Selskapet har imidlertid sett bedring i ordreboken siden juni og oppjusterer dermed utsiktene for året.

 • Camilla Knudsen
Publisert:

Kongsberg Automotive (KOA) melder om et resultat etter skatt på negative 117 millioner euro, tilsvarende et tap på 1,2 milliarder kroner, i andre kvartal. På samme tid i fjor var det et overskudd på 520 millioner kroner.

Inntektene faller med 1,5 milliarder kroner til 1,6 milliarder fra samme kvartal i fjor.

Resultatet dras ned av tapsavsetninger på 878 millioner kroner på grunn av coronakrisen.

Selskapet har i løpet av coronakrisen måttet be aksjonærene om solid påfyll av kapital. I en kriseemisjon i vår hentet KOA inn én milliard kroner ved å utstede nye aksjer til en kurs på 10 øre.

Aksjen stengte tirsdag på 0,16 kroner og har dermed falt 86 prosent så langt i år.

Oppjusterer utsiktsbilde

Selskapet har sett en jevn bedring i ordreboken siden juni og oppjusterer nå inntektsguidingen til 914 millioner euro (9,7 milliarder kroner) i 2020, opp fra 884 millioner euro i en oppdatering i slutten av juni. Det innebærer likevel en nedgang på 21 prosent fra året før.

Videre anslås driftsresultatet å vise et underskudd på rundt 20–23 millioner euro for hele 2020. Dette er en bedring på 12–15 millioner euro fra juniutsiktene, og indikerer en marginalt positiv drift i andre halvdel av året.

«Bedringen etter nedstengningsperioden har vært bratt og bemerkelsesverdig, selv om opptrappingene, spesielt i Nord-Amerika, startet noe senere enn opprinnelig antatt», skriver selskapet.

Les på E24+

Les også: (+) Børskommentar: Denne taperaksjen kan vise seg å være sommerens beste kjøp på Oslo Børs

Hardt rammet av corona

Konsernsjef Henning E. Jensen sier i rapporten at selskapet nå er fullt finansiert ut 2021 som markedet ser ut nå. En ny smittebølge kan imidlertid endre dette, men selskapet mener nå å ha betydelig buffere til å dekke ytterligere negative effekter av pandemien.

Kongsberg Automotive var blant selskapene som først ble rammet av corona-krisen. Først som følge av forstyrrelser i leveransekjeden og deretter som følge av at mange av verdens bilprodusenter, som altså er selskapets kunder, stanset bilproduksjonen for en periode.

Her finner du rapporten
Les på E24+

Les også: (+) Startet med en ombygd Renault: Her er fremtidens solcellebil

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Aksjelive
 3. Kongsberg Automotive
 4. Bilindustri
 5. Coronaviruset
 6. Regnskap og resultater

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kongsberg Automotive: Kan ordreløft dra coronataperen opp børsstigen?

 2. Global vareskvis dempet Kongsberg Automotive-resultatet med over 200 millioner kroner

 3. Stabile inntekter og kraftig økt lønnsomhet i Kongsberg Gruppen

 4. Betalt innhold

  Derfor bør du vurdere Kongsberg-aksjen nå

 5. Betalt innhold

  Det kan være lurt å kaste seg inn i den siste gjenåpningsbilen