Fersk analyse av de hundre største på Oslo Børs: Manglende vilje til å ta bærekraft på alvor

En ny analyse av de hundre største selskapene på Oslo Børs avdekker manglende vilje til å satse på bærekraft og hevder at minst 30 av dem «neppe kan overholde lovkravet».

OSLO BØRS: Bærekraft og miljø er i vinden, men en ny analyse viser at flere selskaper ignorerer klimarisiko i rapporteringen.

Foto: Axel Nilsson Raftsjø NTB scanpix
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:,

Det kan tilsynelatende se ut til at bærekraft er i vinden på Oslo Børs, skjønt en ny analyse fra The Governance Group peker på at mange selskaper ikke gir noe informasjon om klimarelatert risiko.

Analyse- og rådgivningsselskapet har gjennomgått bærekraftsrapporteringen hos Børsens hundre største selskaper, og finner at 63 av dem ikke har noe informasjon om hvilke klimarelaterte risikoer de står overfor.

Kun 12 av selskapene har en konkret og tydelig rapportering om hvordan de planlegger å ta hensyn til klimarisiko, viser analysen.

Se listen over de beste selskapene på å rapportere klimarisiko lenger ned i saken.

For å få full pott må rapporteringen være konkret og knyttet til strategiske mål, sier partner Kristian Andersen, medforfatter av rapporten.

– Mange har noe informasjon om miljø-, samfunns- og styringsmessige forhold, men ofte er det generelle beskrivelser som ikke er basert på en tydelig standard. Hvis du ikke skriver konkret hvilke mål selskapet har innen bærekraftsfeltet, kan disse opplysningene sjelden brukes til noe fornuftig.

Equinor, som i de siste årene har satset på fornybar energi i tillegg til oljevirksomheten, skiller seg spesielt godt ut i analysen. Grunnen er nettopp konkrete vurderinger, ifølge Andersen.

– De har tatt en veldig konkret gjennomgang, særlig innenfor klimarisiko. De er åpne om utfordringene de har og hvordan de jobber med å løse dem.

– Overholder ikke lovkravet

Regnskapsloven inneholder blant annet flere krav til rapportering for store selskaper av forhold som påvirker miljø og samfunnet rundt, deriblant prosedyrer og retningslinjer selskapet har.

Partner Kristian R. Andersen, medforfatter av rapporten.

Foto: The Governance Group

Rådgivningsselskapet hevder at minst 30 prosent «neppe kan overholde lovkravet».

Forfatterne bak analysen kjenner for øvrig ikke til selskaper som har fått noe bot eller andre sanksjoner for å unnlate å rapportere om nettopp dette, noe de mener er et tegn nå at norske myndigheter bør følge opp lovparagrafen bedre.

– Det er en sovende paragraf. Det synd at man har en ambisiøs lovtekst om man ikke gjør noe med det. Det trengs en mer konkret tilnærming, sier Andersen, og legger til:

– Det ser ut som selskapene har en fri tolkning på hva det innebærer, og det virker ikke som det revideres.

Les også

DNB Markets mener klima legger press på flybransjen: – Står overfor et tilbakeslag

To sektorer skiller seg ut

Det er særlig to typer selskaper som kommer godt ut i analysen, konsumsektoren og industri.

Analysen finner også en positiv sammenheng mellom statlig eierskap, solide utbytter og bærekraftsrapportering. Flere av selskapene på listen preges av nettopp det, deriblant Equinor, Norsk Hydro, Telenor, DNB og Yara.

Forklaringen på hvorfor særlig konsumsektoren, altså bedrifter som selger varer rettet mot forbrukere, gjør det bra, er at negativt omdømme kan gå hardt utover selskapet.

– Hvis selskapene i bransjen får mye negativ oppmerksomhet vil de lide store tap. Et eksempel på det er «Palmeoljesaken». sier Kristian Andersen i Governance Group, og legger til:

– Får du en omdømmeskade tar det kort tid før forbrukerne vender seg mot deg.

Sjømatselskapene Mowi og Grieg Seafood nevnes av forfatterne, men også Orkla blir fremhevet som blant de bedre i klassen.

Flere av industriselskapene er kraftkrevende og har vesentlige utslipp, noe som kan føre til høyere kostnader som følge av skjerpede miljøavgifter.

– Industribedrifter som trenger mye kraft, som Elkem og Hydro, er utsatt for nye miljøavgifter. Da er det viktig med god oversikt – det kan ha mye å si for bunnlinjen, sier Andersen.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Aksjefest i Scatec Solar: Milliardgevinst for storeier Equinor

  2. Alpha Blue Oceans Element-aksjer er tatt i pant

  3. SAS fraktet nær 2,8 millioner passasjerer i august

  4. Annonsørinnhold

  5. E24 erfarer: Vår Energi nærmer seg kjøp av ExxonMobils norske virksomhet

  6. Telenor dropper stor-fusjon i Malaysia - skylder på «kompleksiteter»