SAS: – Ville tatt selskapet flere år tilbake i tid
SAS mener streiken som nå kan ramme opptil 170.000 passasjerer er dypt beklagelig, men at det ikke er økonomisk grunnlag for å innfri pilotenes krav.
– Det er tragisk at vi kommer i en situasjon som rammer så mange passasjerer, sier pressesjef i SAS Norge, Knut Morten Johansen til E24.
I løpet av natten har det blitt klart at til sammen 1.409 norske, svenske og danske SAS-piloter går ut i streik. Fredag medfører det at 673 flyginger kanselleres, noe som vil ramme drøyt 72.000 passasjerer.
I løpet av helgen kan 170.000 passasjerer bli rammet, ifølge Aftonbladet.
Dette krever SAS-pilotene
Håpet på moderering
Et av pilotenes hovedkrav har vært større forutsigbarhet i arbeid og fritid, ifølge SAS Pilot Group.
– Selvsagt har også lønn vært diskutert, men forutsigbarhet for å kunne planlegge sin egen fritid har vært det viktigste, har Christian Laulund, leder for Norsk Flygerforbund uttalt.
SAS sier de hadde et håp om at kravene kunne modereres inn mot megling.
– Det ville tatt selskapet flere år tilbake i tid om vi skulle ha oppfylt ønskene. For å bevare et sterkt og konkurransekraftig SAS som har vært gjennom en omfattende omstilling, og som har ambisiøse planer om å kjøpe nye fly og biodrivstoff i store menger, er det klart at vi må ha økonomisk grunnlag for det, sier Johansen.
Han mener pilotene er langt bedre stilt enn andre grupper i selskapet.
Pilotene mener derimot de henger etter i lønnsutviklingen.
SAS-piloter tas ut i streik
– Det har blitt et etterslep på lønn mellom SAS-piloter og andre konkurrerende selskaper etter at vi godtok kutt i lønnen tilbake i 2012. Vi ønsker selvsagt å tette dette gapet, sier Laulund.
Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT krever de svenske pilotene en lønnsøkning på 13 prosent, men SAS skal ha svart med en lønnsøkning på 2,3 prosent - noe pilotene blankt avviste.
Pilotene i SAS har ifølge flyselskapet selv en snittlønn på 93.000 svenske kroner før skatt, inkludert tillegg og diett,skriver Expressen.
Men dette bestrider leder i den svenske pilotforeningen.
– Snittlønnen kan helt enkelt ikke være så høy, sier Rawaz Nermany til avisen.
Usikker fortsettelse
Det er fortsatt ikke klart når forhandlingene vil bli gjenopptatt.
– Akkurat nå kjenner vi på smerten. Det er ganske forståelig at de i forhandlingsdelegasjonen nå trenger litt søvn, sier Johansen etter forhandlingene som har pågått gjennom natten.
Til tross for at partene ikke har kommet til enighet, forteller Johansen at det har vært en respektfull og god tone i forhandlingene. Han presiserer at de gjør det de kan for å komme raskest mulig tilbake i samtaler.
Johansen oppfordrer samtidig kunder til å sjekke om deres flyging er berørt av streiken, og påpeker at datterselskapet Irland og underleverandører fly som normalt.