Leveransestopp av 737 Max ga milliardsmell for Boeing

Boeing tar en foreløpig ekstraregning på en milliard dollar i regnskapet på grunn av problemene med 737 Max-flyet. Den store usikkerheten om hvor lenge flyene må stå på bakken gjør at selskapet ikke lenger tør å spå resultatene for 2019.

UNDER PRESS: Presset på Boeings konsernsjef og styreleder, Dennis Muilenburg (i gul vest) er høyt ettersom selskapets 737 Max-fly fortsatt står på bakken verden over. Her er han avbildet utenfor Seattle etter å ha inspisert et av flyene.
Publisert:

Amerikanske Boeing står midt i en dyp krise fordi selskapets nye 737 Max-modell er satt på bakken etter de to flyulykkene i Indonesia og Etiopia.

Selskapet har lovet at de vil komme med en programvareoppdatering til flyene, men det er fortsatt uklart når den eventuelt vil bli godkjent av myndighetene, og når flyene igjen kan fly.

Derfor vil selskapet heller ikke komme med en oppdatering av resultatprognosen for 2019 som først kom i januar.

Det kommer frem i selskapets kvartalsrapport for første kvartal som ble sluppet onsdag.

I rapporten kommer det også frem at selskapet blant annet har bokført merkostnader på en milliard dollar (8,6 milliarder kroner med dagens kurs) i regnskapet som følge av økte kostnader for å produsere 737. Kostnader til programvareoppdateringen (av det såkalte MCAS-systemet) kommer i tillegg, ifølge regnskapet.

737 Max-problemene er den største krisen for Boeing siden langdistanseflyet Dreamliner ble satt på bakken en periode i 2013 grunnet batterier som tok fyr.

Flyselskapet Norwegian har 18 Max-fly og ytterligere 92 i bestilling fra Boeing. Selskapet er et av en rekke flyselskaper som dermed er rammet av problemene.

Fikk drahjelp fra forsvar og langdistansefly

Boeing-konsernet består hovedsakelig av to enheter, flyvirksomheten og forsvarsvirksomheten. Inntektene fra den sivile flyproduksjonen falt med over 1,1 milliard dollar mot samme kvartal i fjor, men dette ble delvis oppveid av inntekter fra tjenester og forsvarsvirksomheten.

Den samlede omsetningen i konsernet falt derfor ikke mer enn med 465 millioner dollar, fra 23,38 til 22,92 milliarder dollar.

Driftsresultatet flat samtidig med 18 prosent, fra 2,88 til 2,35 milliarder dollar, mens resultat etter skatt falt fra 2,48 til 2,15 milliarder dollar.

Flydivisjonen av konsernet opplevde et fall i omsetningen på over 1,1 milliard, fra 12,95 til 11,82 milliarder dollar. Selskapet leverte 149 fly i kvartalet, mot 184 fly på samme tid i fjor.

Selv om stansen i leveransene av 737 Max førte til et fall i omsetningen, bidro en bedre produktmiks på samme tid positivt, ifølge Boeing. Selskapet viser blant annet til at selv om driftsmarginen falt fra 10,9 til 9,9 prosent, så fikk man drahjelp av bedre marginer på langdistanseflyet 787 Dreamliner.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir påpeker at Max-leveransene stoppet opp med effekt fra midten av mars og at Boeing nå dermed ikke mottar sluttoppgjør fra kundene for flyene som egentlig skulle vært levert.

– Produksjonen av Max-flyene er ikke stoppet opp, men redusert med rundt 10 til 12 prosent slik at Boeing kan levere mest mulig i henhold til plan når Max er sertifisert til å fly kommersielt igjen, sier Elnæs, som dermed tror selskapet vil måtte fortsette å bokføre store beløp i ekstraordinære kostnader frem til flyene flyr igjen.

– Det er ingen tvil om at Max-problemene vil bli meget kostbart for Boeing, men de største kostnadene/tapene vet vi ikke enda, de avhenger av størrelsen på kompensasjonskravene fra flyselskapene, kansellering av fremtidige kjøps/opsjons kontrakter på Max og reforhandling av avtaler med flyselskaper, inkludert Norwegian, fortsetter han.

Analytikeren tror flyet kan være i luften igjen en gang til sommeren.

Les på E24+

Børskommentar: Bjørn Kjos har 699 millioner grunner til å få Norwegian-kursen opp

Utsetter resultatprognose

Boeing hadde ved utgangen av kvartalet en ordrebok på 5.605 passasjerfly, tilsvarende 399 milliarder dollar.

I kvartalet sikret Boeing seg ordre fra blant andre British Airways-eier IAG som har bestilt 18 stykker av det nye langdistanseflyet 777X, mens Lufthansa og Bamboo Airways bestilte henholdsvis 20 og 10 stykker av langdistanseflyet 787 Dreamliner.

I januar kom Boeing med en guiding (prognose) for resultatene i 2019. Nå skriver selskapet at den ikke tar høyde for effektene av 737 Max-situasjonen og at en ny guiding vil bli sluppet på en fremtidig dato «grunnet usikkerheten av tidspunkt og andre forhold knyttet til Max-flåtens retur til operasjon».

– Boeing har jevn fremdrift på veien mot endelig sertifisering av programvareoppdateringen for 737 Max, med over 135 testflyginger og produksjonsflyginger gjennomført med den nye programvaren, skriver selskapet.

De legger til at de jobber tett med myndigheter og kunder, men det er fortsatt ikke kjent når flyene kan komme tilbake i drift igjen.

I den opprinnelige guidingen sin fra januar for 2019 anslo selskapet en omsetning på 109,5 til 111,5 milliarder dollar, og en inntjening per aksje på mellom 21,90 og 22,10 dollar.

I 2018 omsatte selskapet for 101,13 milliarder dollar og hadde et resultat per aksje på 17,85 dollar (totalt 10,46 milliarder dollar).

Les også

«Flyskam» sprer seg i Sverige – SAS vil ha fossilfrie fly innen 2045

Les også

OSM Aviation bestiller 60 elfly i USA

Les også

Norwegian utsetter Airbus-leveranser til 4,9 mrd.

Publisert:

Her kan du lese mer om