Rec Silicon fyller kassen

Rec Silicon varsler en emisjon for å fylle kassen frem til Kina-krisen er løst. 

KJØRTE VIDERE: REC Silicon vurderte tidligere midlertidig produksjonsstans ved Moses Lake, men besluttet å fortsette med produksjon på 25 prosent av kapasiteten.

FOTO: REC GROUP
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Rec Silicons utestengelse fra det kinesiske markedet fortsetter å skape problemer for den hardt pressede silisiumprodusenten.

Nå har det Oslo Børs-noterte selskapet hyret inn meglerhuset SpareBank 1 Markets for å bistå med å hente inn penger i en såkalt emisjon, ifølge en melding tirsdag.

Kapitalinnhentingen er på 254,4 millioner aksjer, tilsvarende nær ti prosent av dagens aksjer i selskapet. Prisen er ikke kjent, men vil bli bestemt gjennom en bokbyggingsprosess som avsluttes onsdag formiddag.

Pengene skal brukes for å fylle kassen i påvente av at Rec får tilgang til det kinesiske polysilisium-markedet. Selskapet er utestengt på grunn av en pågående handelsstrid i solsektoren mellom USA og Kina.

40 millioner fra Ulltveit-Moe

Selskapet skriver at det har mottatt interesse fra dagens aksjonærer og nye investorer for emisjonen.

Investor Jens Ulltveit-Moes investeringsselskap Umoe as har gitt en garanti for å tegne seg for aksjer til en verdi på 40 millioner kroner, fremgår det. Som største aksjonær sitter han i dag på 22,95 prosent av Rec Silicon, og vil opprettholde denne eierandelen etter emisjonen.

Basert på opplysningene om Umoes tegning sikter selskapet seg inn på å hente inn rundt 174 millioner kroner.

Stridighetene mellom Kina og USA har i en årrekke avskåret Rec Silicon fra å eksportere polysilisium, som er en viktig ingrediens i produksjonen av solcellepaneler, til det kinesiske markedet.

Les også: Kan Rec Silicon reddes?

Kjører på 25 prosent kapasitet

Selskapets polysilisium-fabrikk i Moses Lake produserer for øyeblikket på 25 prosent kapasitet i håp om at handelssamtalene mellom USA og Kina vil føre til at Rec Silicon igjen får tilgang til det kinesiske markedet.

Nå varsler Rec at de er klare for å stenge ned polysilisium-fabrikken dersom det kinesiske markedet ikke forbedrer seg.

Les også

Takker Trump: Rec Silicon opprettholder Moses Lake-drift

Selskapet skriver at 3,7 millioner dollar skal benyttes til restruktureringskostnader knyttet til begrensning og nedstengning av produksjonen ved Moses Lake-anlegget i USA, hvis man ikke får tilgang til markedet i Kina.

I tillegg skal 3,1 millioner dollar gå til gjenværende betalinger til Yulin-samarbeidet og 5,2 millioner dollar til generelle selskapsformål.

Kuttet over 500 jobber

Rec Silicon mener at «solkrigen» mellom Kina og USA har gjort det umulig for dem å nå det kinesiske markedet siden 2014. Rec har måttet kuttet 500 jobber siden 2011 som følge av handelskonflikten med Kina.

I fjor ble dette intensivert som følge av den stadig mer omfattende handelskrigen mellom de to stormaktene. I juli så Rec seg nødt til å kutte nærmere 40 prosent av arbeidsstokken ved Moses Lake og redusere produksjonen til 25 prosent.

I fjor måtte Rec Silicon hente inn 110 millioner ferske dollar (rundt 920 millioner kroner) gjennom et sikret obligasjonslån for å betjene gjelden sin. Siden den gang har silisiumsprisene falt. Og når produksjonen reduseres, stiger kostnadene per kilo jevnt og trutt.

Rec Silicon bygget prestisjeanlegget i Moses Lake, Washington i 2010, og investerte 1,7 milliarder dollar i anlegget.

Publisert:

Flere artikler

  1. Takker Trump: Rec Silicon opprettholder Moses Lake-drift

  2. Betalt innhold

    Børskommentar: Det kan være en fare for at markedet tar gledene på forskudd i Rec Silicon

  3. Avgjør veien videre for Rec Silicon

  4. Rec Silicon tapte 327 millioner kroner i andre kvartal 2019

  5. Kina opprettholder toll på silisium: Rec Silicon-aksjen faller