DN: Kampen om Hafslund ender i retten

Over ti prosent av aksjonærene i Hafslund sier nei til tilbudet om å kjøpe selskapet – nå ender saken i retten.

RETTSSAK: Over 10 prosent av Hafslund aksjonærene takker nei til tilbudet fra Oslo kommune, nå havner saken i retten.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Nær 2.000 aksjonærer har takket nei til tilbudet fra Oslo Energi Holdning, som er Oslo kommunes omstruktureringsselskap i energisektoren, det tilsvarer over 10 prosent av aksjonærene.

Ifølge Dagens Næringsliv leverte advokatfirmaet BA-HR en begjæring om rettslig skjønn til Oslo tingrett fredag, på vegne av omstruktureringsselskapet. Den nevnte begjæringen om omfatter alle aksjonærer i Hafslund.

Pensjonsforvalteren nevnes som den største eieren som har sagt nei og dermed ender i rettssaken.

Den originale prisen Oslo kommune ville betale var 96,76 kroner per aksje. Når over 10 prosent av aksjonærene har takket nei til tilbudet blir det opp til Oslo tingrett å bestemme prisen.

Les også

Oslo kommune tvinger ut minoritetsaksjonærene i Hafslund

Ifølge Dagens Næringsliv er det bare rundt en halv prosent som har takket ja til det aktuelle tilbudet, som styret i Hafslund i april mente var altfor lavt.

Tvang gjennom oppkjøpet

Det var 26. april det ble kjent at Oslo kommune og det delvis statseide energiselskapet Fortum om at Oslo kommune ville betale for selskapets resterende aksjer og at de deretter ville dele selskapet i to.

De to aktørene eide før beslutningen totalt 87,8 prosent av aksjene i selskapet og 91,3 prosent av stemmene. Dermed kunne de to selskapene tvinge gjennom oppkjøpet.

E24 skrev allerede i juni om at regningen for energiselskapet kunne bli betydelig større for Oslo kommune, da det ble kjent at styret i Hafslund ASA mente tilbudet var altfor lavt.

I den kommende rettssaken har de gjenværende aksjonærene solid rettslig ammunisjon fra styret i form av en verdivurdering fra Sparebank 1 Markets. Verdivurderingen konkluderer med at selskapets verdi er 139 kroner per aksje, basert på forventede transaksjonsverdier.

Samtidig mente meglerhuset at aksjene basert på forventet fremtidig inntjening er 168 kroner.

Les også

Høyre om Oslos mulige milliardregning etter Hafslund-raidet: – Teknikalitet at pengene ikke tas fra bykassen

Risikerer milliardregning

Tidligere beregninger har vist at en rettslig beslutning basert på den laveste verdivurderingen gi Oslo Energi Holdning en ekstraregning på vel en milliard kroner. Skulle retten ende opp med det høyeste anslaget vil regningen ende på i underkant av 1,7 milliarder kroner.

E24 intervjuet Geir Lippestad om risikoen for en ekstraregning dersom minoritetsaksjonærene går til retten før bystyret behandlet transaksjonen 14. juni.

– Hvis et rettslig skjønn kommer til at minoritetsaksjonærene skal ha en høyere kurs, vil Oslo Energi Holding forholde seg til det, sa Lippestad.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hafslund

Flere artikler

  1. Oslo kommune får milliardregning etter kjøpet av Hafslund

  2. Oslo kommune anker saken mot småaksjonærene

  3. Oslo kommunes milliardregning for Hafslund-aksjene reduseres etter anke

  4. Kaller Raymond Johansen inn på teppet etter milliardsmell for Oslo kommune

  5. Betalt innhold

    Tre mulige utfall av Folketrygdfondets nei i Bank Norwegian