REITENS SISTE KVARTALSRESULTAT: Milliardtap for Hydro

Eivind Reiten avslutter karrieren i Hydro med blodrøde tall.

  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:

Kraftige nedskrivninger sender Eivind Reitens siste kvartalsresultat som konsernsjef i Hydro

OSE

NHY

til minus.

Totalt tapte Hydro nær 6 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor.

Nedskrivningene kommer blant annet på kontrakter knyttet til aluminiumspriser og fabrikker. Hydro meldte for tre uker siden at det ville skrive ned verdier for 3,5 milliarder kroner. Endring i valutakursen trekker ned tallene med 4,6 milliarder kroner.

Det underliggende driftsresultatet var 868 millioner kroner i fjerde kvartal, inklusive lagernedskrivninger på om lag 700 millioner kroner. Analytikerne ventet noe over 1400 millioner kroner, ifølge estimater hentet inn av Reuters.

Les også:

Dramatisk fall i prisene

- Hydro har reagert raskt og effektivt på den historiske nedgangen i aluminiummarkedet mot slutten av året, sier konsernsjef Eivind Reiten i en pressemelding.

- Vi har et svært krevende år foran oss, og vi vil fortsette å iverksette proaktive tiltak for å møte de ekstreme markedsforholdene, sier han.

Aluminiumsprisen falt svært kraftig i fjor høst - fra 2446 dollar per tonn ved inngangen til oktober til 1479 dollar ved årsskiftet. Det sistnevnte nivået er lavere enn produksjonskostnadene til mange aluminiumsprodusenter, og har medført at Hydro har stengt ned produksjon på Karmøy og i Neuss i Tyskland.

"Nedgangen fra det høye prisnivået i begynnelsen av tredje kvartal 2008 var av et omfang som savner sidestykke i aluminiumindustriens historie", skriver Hydro i sin kvartalsrapport.

Hydros omsetning i fjerde kvartal endte på 21,4 milliarder kroner, noe som er omtrent 300 millioner kroner mer enn ventet.

Av divisjonen leverte både aluminium metall og aluminium produkter langt dårligere enn ventet. Energivirksomheten gjorde det derimot klart bedre enn analytikerne hadde sett for seg.

Reiten presenterer Hydros resultat fra klokken 08.30. E24 dekker presentasjonen.

Svakt 2009

Aluminiumsprodusenten regner med at markedet vil holde seg svakt gjennom 2009.

Hydro sier i sin kvartalsrapport at det vurderer ytterligere produksjonskutt, men trøster seg med at også kostnadene er på vei ned.

De dårlige utsiktene gjør at Hydro holder på pengene, og styret velger ikke å betale å utbytte for 2008. Analytikerne i snitt ventet at Hydro skulle betale ut 1,3 kroner per aksje.

Investeringene kuttes med 40 prosent i 2009 fra 2008-nivået på 6 milliarder kroner. Utbyttingen av det store smelteverket i Qatar - Qatalum - går imidlertid sin gang.

Investeringene er fremdeles så store at Hydro på grunn av det svake markedet jobber med å skaffe ytterligere finansiering for å dekke sitt kapitalbehov.

Frykter kontraktsmislighold

Hydro advarer også om risiko for at motparter ikke skal overholde sin kontraktsforpliktelser.

Foreløpig har ikke Hydro opplevd brudd på kontrakter, men "svake og forverrede økonomiske rammebetingelser globalt, regionalt eller på bransjenivå, kombinert med uro på finansmarkedet, øker risikoen for at våre motparter kan komme i en slik situasjon", skriver Hydro.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Reiten går før nedtur

  2. Taper milliarder på aksjer

  3. Eivind Reiten: - Det blir kjempemoro når det snur

  4. Nedgraderer Norsk Hydro

  5. Norsk Hydro løfter resultatet