BØRSKOMMENTAR: Børsen faller mot magisk grense

Hovedindeksen på Oslo Børs faller nærmere den magiske 200-grensen, men Revus-oppkjøp gir håp for oljemygger.

Publisert:

Mens solen skinte i Oslo, var det langt fra skyfritt på Oslo Børs, der hovedindeksen kjørte berg- og dalbane på den negative siden av nullpunktet.

Med resesjonsfrykt og dramatiske fall i Asia, ledet Filippinenes hovedindeks an med et stup på 12 prosent. En sterkere yen skapte også frykt for at utsiktene er mørke for eksportavhengige Japan, der Nikkei-indeksen nådde sitt laveste nivå på 26 år.

Dermed var bordet dekket for nok en dag med røde tall på Oslo Børs, der hovedindeksen som ventet svarte med et fall på 7 prosent fra start.

Dette skulle imidlertid bedre seg noe i løpet av dagen, men hovedindeksen kan likevel på slutten av dagen notere seg et fall på 3,44 prosent til 213,51 poeng, og kryper dermed enda litt nærmere den lite hyggelige 200-grensen.

Oljevinnere

Blant de store vinnerne er oljeselskapet Revus

OSE

REVUS

, som har mer enn doblet seg med en oppgang på 104,9 prosent ved lukketid.

Etter at tyske Wintershall offentliggjorde sitt Revus-bud på 740 millioner dollar, tilsvarende rundt 5 milliarder kroner, bredte det seg et håp om fremtidige konsolideringer i olje- og oljerelaterte selskaper.

Les også:

Optimismen på vegne av oljebransjen drar med seg flere selskaper mot strømmen på børsen, og DNO International

OSE

DNO

og Det Norske Oljeselskap

OSE

DETNOR

stiger med henholdsvis 12,01 og 9,09 prosent.

Enda større oppgang kan Norwegian Energy Company

OSE

NOR

notere seg, med en økning på 27,78 prosent.

Programvareselskapet Mamut

OSE

MAMUT

er også med på oppturen, og stiger 32,91 prosent etter at utsettelse av tredjekvartalstallene "på grunn av pågående strategiprosesser" skaper rykter om kommende oppkjøp også her.

Les også:

Imidlertid var det også mange som ikke kunne dra nytte av den håpefulle stemningen i oljebransjen, og på det verste var hele 45 aksjer ned mer enn ti prosent.

Artumas Group

OSE

AGI

, Storebrand

OSE

STB

, Aker Biomarine

OSE

AKBM

, Kitron

OSE

KIT

, Kverneland KVE og Electromagnetic Geoservices EMGS var alle medlemmer av den lite lukrative klubben som opplevde fall på mer enn 20 prosent i løpet av dagen.

- Jeg har ikke opplevd verre svingninger i mine 13 år i bransjen. Markedet er usikkert og det er usikkerhet knyttet til den globale veksten og hva som vil skje i Kina og fremvoksende økonomier, sier aksjesjef i Handelsbanken, Ståle Bjørnstad, til E24.

Selv om uken åpner mørkt på børsen, tror aksjesjefen at bunnen snart er nådd, og at et pusterom ikke er langt unna.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om