Børsdagen

Tek-aksje faller kraftig etter børs-drama

Handelen i Next Biometrics ble stanset etter kraftig oppgang onsdag. Like før ble det publisert en artikkel med uttalelser tillagt Next-sjefen. Selskapet nekter for at uttalelsene stemmer, og torsdag faller aksjen kraftig.

Cornelius Poppe / NTB scanpix
  • Eivind Bøe
Publisert:

Fingeravtrykksselskapet Next Biometrics faller 18,64 prosent på Oslo Børs torsdag formiddag.

Handelen i Next-aksjen ble stanset fordi Børsen ville undersøke prisbevegelsene, etter at aksjen hadde steget 39,3 prosent. Børspausen ble opphevet torsdag morgen.

Aksjeoppgangen kom etter en artikkel fra TDN Direkt samme dag, der det fremstår som om Next Biometrics kan være nær å gå i null («breakeven») allerede i tredje kvartal.

Selskapet, som tapte 22 millioner kroner på driften i årets andre kvartal, avviste senere artikkelen.

Les også

Tastefeil ved Oslo Børs stanset Nel-aksjen: – Bommet på aksjen

– Feil

Nyhetsbyrået skriver at Next-sjefen Peter Heuman skal gitt følgende årsak til prognosene:

– Hovedgrunnen er lavere operasjonelle kostnader som har blitt redusert som følge av et lavere antall ansatte i forhold til andre kvartal, men også som følge av økt omsetning. Omsetningen har også sett en solid vekst fra bunnivået i fjerde kvartal 2019 da den nye strategien ble lansert.

Finansdirektør Eirik Underthun i Next Biometrics sa senere onsdag til TDN Direkt at det som står i nyhetsbyråets artikkel er feil og at Heuman ikke har uttalt dette.

– Har ikke gitt prognoser

I en børsmelding onsdag kveld dementerte selskapet artikkelen fra TDN Direkt. Selskapet skriver at det ikke har gitt prognoser («guiding») for fremtidige inntekter, men har sagt at inntektene i årets tredje kvartal vil bli høyere enn i andre kvartal.

Next Biometrics skriver at de hverken har gitt prognoser for ebidta eller kontantstrøm for årets tredje og fjerde kvartal.

Selskapet skriver at de gjennomfører en snuoperasjon som har «god fremgang» og har som mål å senke kostnadene til et tidligere kommunisert mål på 15 millioner kroner per kvartal, fra kostnader på 48 millioner kroner per fjorårets fjerde kvartal.

Next-sjef Peter Heuman sier i meldingen at ledelsen har implementert restruktureringsplanen som vil gi en «slankere og mer kundefokusert drift».

– Planen er i stor grad fullført. Med den nylige gjennomføringen av aksjeutstedelser som samlet inn mer enn 60 millioner kroner, har vi tilstrekkelige midler til å gjennomføre vår ambisjon om å transformere Next til bli et kommersielt fokusert teknologiselskap med en konkret vekstagenda, sier Heuman i meldingen.

– Svært beklagelig

Redaktør i TDN Direkt, Sjur Haustveit, sier han ikke kan utelukke at nyhetsbyrået har misforstått uttalelsen fra Next Biometrics.

– Vi må bare ta til etterretning det finansdirektør Erik Underthun sier til oss, at vår artikkel er feil. Vi har oppdatert notisen med dette, og også gjentatt Underthuns innvending mot vår artikkel i forbindelse med Nexts pressemelding onsdag kveld, skriver Haustveit i en e-post til E24.

– Vi har ikke opptak av det som ble sagt under Heumans presentasjon, og kan ikke utelukke at vi har misoppfattet. Har vi gjengitt feil er det svært beklagelig, fortsetter han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Next Biometrics

Flere artikler

  1. Oslo Børs steg – teknologiaksje til himmels etter «enormt gjennombrudd»

  2. Tung dag på Børsen – Hovedindeksen falt 0,8 prosent

  3. Oslo Børs falt for tredje dag på rad

  4. Vaksinerally uteble på Oslo Børs – mens Norwegian kjempet seg i pluss

  5. Børsraketten fortsetter oppturen