Opptur for sjømat: – Virker som de fleste har forsonet seg med at det blir en grunnrenteskatt

De store lakseselskapene Salmar, Mowi og Lerøy er alle opp mer enn fem prosent siden nyttår. Forvalter tror de fleste har forsonet seg med grunnrenteskatten, men at de forventer at politkerne tar høringsrunden på alvor.

Publisert:

Investorene på Oslo Børs kan ta helg etter årets første handelsuke med markant oppgang.

  • Fredag steg Hovedindeksen én prosent.
  • Oljeprisen har steget rundt en dollar siden midnatt. Nordsjøolje (brent spot) handles til 79,8 dollar fatet.

Årets første uke på Oslo Børs har hatt generelt svak utvikling, med Hovedindeksen ned rundt 0,7 prosent.

– Mye har vært drevet av at Equinor og oljeaksjer generelt har hatt en svak start på uken. Oljeprisen var ned i starten av uken, men har snudd og bikket opp nå, sier forvalter Audhild Asheim Aabø i Nordea.

Les på E24+

Sammenligningen som gjør oljeaksjer billige

Forvalter Audhild Asheim Aabø

Så langt denne uken har Equinor-aksjen falt 9,0 prosent.

Oljeprisen har også falt 7 prosent siden nyttår. Nedgangen i oljeprisen ført til fall på Oslo Børs både tirsdag og onsdag.

Torsdag endte Børsen med svak oppgang og oljeprisen klatret etter to dager med nedgang.

– Min forventning for året er at vi fortsatt kommer til å se et humpete og urolig marked. Det er fortsatt en del usikkerhetsmomenter, og de fleste begynner å slå seg til ro med at vi får en resesjon. Spørsmålet er hvor dyp og langvarig den er, sier Aabø.

Fredag er Equinor-aksjen opp 0,6 prosent.

Nel stiger etter tysk avtale

Nel har signert intensjonsavtale om å designe og levere komponenter til to hydrogenanlegg for det tyske selskapet HH2E. Det meldte selskapet i en børsmelding fredag morgen.

Nel-aksjen steg 8,1 prosent og er den andre mest omsatte aksjen på Oslo Børs fredag formiddag.

De to anleggene vil ha en samlet produksjon på 60 megawatt, og vil være blant Europas største, grønne hydrogenprodusenter som er planlagt.

– Disse prosjektene er viktige for energiomstillingen i Tyskland og Europa, og vi er glade for å støtte HH2E i deres forsøk på å skape et grønnere samfunn, sier administrerende direktør Håkon Volldal i Nel i en børsmelding.

Ifølge HH2E har avtalen en verdi på 300 millioner kroner.

Opptur for sjømat

Aabø trekker frem at det er de norske sjømatselskapene som har gjort det best på Børsen så langt i år.

Sjømatindeksen på Oslo Børs er opp 3,9 prosent denne uken. De store lakseselskapene Salmar, Mowi og Lerøy er alle opp mer enn fem prosent siden nyttår.

– Det kommer nok av en kombinasjon av at det fundamentale for selskapene ser bra ut inn i 2023. Det forventes lite volumvekst og laksen har historisk stått seg greit gjennom tøffe økonomiske tider. Det virker som markedet ikke frykter etterspørselsnedgang selv om man skulle treffe en resesjon.

Samtidig er det nok en liten forventning markedet om det kan komme en justering på innretningen på den foreslåtte skatten, sier Aabø.

– Det virker som de fleste har forsonet seg med at det blir en grunnrenteskatt, men at man tar politikere på ordet om at det vil være en reell høringsrunde med et forhandlingsrom. Da kan næringen og politikere komme til en løsning som ikke hemmer vekst.

Biofish raser

Smoltprodusenten Biofish Holding har valgt å ikke gå videre med den rettede emisjonen selskapet meldte om torsdag ettermiddag.

Selskapet ville i utgangspunktet hente 45–55 millioner kroner, som blant annet skulle brukes til å sluttføre selskapets planlagte produksjonsanlegg.

Aksjen raste 56 prosent gjennom dagen, til en kurs på 2,85 krone per aksje, og var en stund handelsstanset.

Flere av selskapene på Børsen har meldt om nyheter siden stengetid torsdag:

  • Det kriserammede flyselskapet Flyr meldte fredag morgen at det totalt for året fløy 1,6 millioner gjester. I desember fraktet selskapet 52.400 passasjerer, det er en nedgang på 5100 fraktede passasjerer fra november. De kommende månedene kan bli kritisk for Flyr, ettersom selskapet vil spare 400 millioner kroner. Selskapet falt 5,36 prosent på Børsen.
  • Hydrogenselskapet Horisont Energi har inngått en opsjonsavtale med Haugaland Næringspark om å legge den landbaserte CO₂ terminalen for karbonfangst og lagringsprosjektet Errai til Gismarvik i Rogaland, hvor Haugaland Næringspark har et av Norges største industriområder. Aksjen steg 6 prosent.

Amerikanske jobbtall

De asiatiske markedene stiger fredag morgen, etter nyheter om en mulig lettelse i restriksjonene for lån til boligutviklere.

På Wall Street pekte pilene ned torsdag, etter at referatet fra det forrige rentemøtet til USAs sentralbank ble sluppet.

Fredag venter investorene i spenning på amerikanske jobbtall, Non-farm Payrolls, som kommer fredag formiddag i norsk tid. Bloomberg skriver at estimater indikerer en nedgang i i nye jobber.

Publisert:
Gå til e24.no