Markant oppgang på Wall Street – First Republic steg kraftig

Oppturen på Wall Street fortsatte tirsdag, og flere bankaksjer hentet seg inn. Markedene venter nå på onsdagens rentebeslutning fra Federal Reserve.

OPP FRA START: Wall Street klatrer tirsdag.
Publisert:

Mandag startet Wall Street uken med oppgang, og tirsdag fortsatte optimismen på Wall Street. Nå handler det aller meste om sentralbankens rentemøte som er i gang i kveld.

Slik så det ut på New York-børsen ved stengetid:

  • Dow Jones steg 0,98 prosent
  • Nasdaq endte opp 1,58 prosent
  • S&P 500 steg 1,31 prosent

Etter å ha falt over 47 prosent mandag, skjøt den kriserammede banken First Republic ut av startblokkene tirsdag. Aksjen var opp over 50 prosent i løpet av kvelden, men oppgangen avtok utover handelsdagen. Ved stengetid var aksjen opp 29,79 prosent.

First Republic-aksjen falt 26 prosent i forrige uke, og er ned 87,19 prosent denne måneden.

Les på E24+

Krig, klima og krise: Tre K-er som gjør at kapitalismen kan stå ved et veiskille.

I slutten av forrige uke kom redningen, hvor elleve andre storbanker i landet gikk sammen med en pakke på 300 milliarder kroner.

PS! Wall Street åpner klokken 14.30 og stenger klokken 21.00 norsk tid denne uken. Dette er fordi USA gikk over til sommertid to uker før Norge gjør det samme.

Usikkerhet

Regionbankindeksen i USA, SPDR Region Banking ETF steg 5,76 prosent tirsdag. Disse bankene har vært i hardt vær etter at SVB kollapset for rundt halvannen uke siden.

Det ble skapt usikkerhet knyttet til om kundenes innskudd var trygge. Det har også blitt sådd tvil om bankene har store underliggende tap på obligasjoner, gjeldspapirer og problemer det kan skape dersom bankene må selge disse for å hente mer penger.

Wall Street forventer at det vil være nødvendig med flere tiltak for å gjenoppbygge tilliten til banksystemet, skriver CNBC.

USAs finansminister Janet Yellen sier i en tale tirsdag at regjeringen er klar for å sette inn nye redningstiltak dersom kollaps i små finansinstitusjoner kan true stabiliteten på nytt, skriver Wall Street Journal.

Yellen sa også at situasjonen i banksektoren er i ferd med å roe seg, og at banksystemet er i god behold.

Tesla bykset opp

Tesla steg 7,82 prosent tirsdag etter at Moody’s oppgraderte kredittvurderingen til selskapet. Selskapet har nå en Baa3-rating, og ble oppgradert fra kredittratingen som ofte omtales som «søppel-rating».

– Kredittoppgraderingen reflekterer Moody’s forventninger om at Tesla vil forbli en av de fremste produsentene av elektriske biler, med en ekspanderende global tilstedeværelse og høy lønnsomhet, skriver Moody’s i en uttalelse, ifølge CNBC.

Moody’s forventer at likviditeten i selskapet vil holde seg god, på grunn av en voksende balanse av kontanter og investeringer.

Google-nyhet

Like etter klokken 15.00 slapp Google sin ChatGPT-konkurrent «Bard». Da «Bard» ble presentert i februar, fikk vi ingen konkret lanseringsdato.

Den gang falt aksjen tungt på Wall Street. Det skjedde etter meldinger om at AI-boten ga unøyaktige svar, ifølge Bloomberg. Siden den gang skal roboten ha vært igjennom omfattende testing.

Tidsestimatet før den skulle slippes for publikum var «noen uker». Dermed kom ikke dagens lansering som lyn fra klar himmel.

Alphabet-aksjen steg 3,58 prosent.

Powells dilemma

Sentralbanksjef Jerome Powell har fått mer å tenke på etter bankurolighetene som har rammet USA og resten av verden. Tirsdag starter Federal Reserves rentemøte, som avsluttes onsdag.

– Spillet har endret seg litt bare den siste måneden med banksituasjonen vi nå står i, så jeg tror at det er en av de tingene som Fed må ta i betraktning, sier Brian Price, investeringsdirektør ved Commonwealth Financial Network, til CNBC.

Tidligere har Powell uttrykt at han vil gjøre det som må til for å få ned inflasjonen (prisveksten) til målet på to prosent. I februar kom prisveksten inn på 6 prosent. Det er et fall fra 6,4 prosent i januar.

Les også

Bankkrisen oppsummert: Dette har skjedd hittil

Styringsrenten ligger nå på et intervall mellom 4,5–4,75 prosent.

Ifølge CME Group priser markedet nå inn rundt 80 prosent sjanse for at Powell vil sette opp renten med 0,25 prosentpoeng, mot 20 prosent sannsynlighet for en uendret styringsrente. Tallene har svingt mye den siste tiden.

Goldman Sachs forventer at Fed vil droppe rentehevingen onsdag, men ser deretter tre rentehevinger på 0,25 prosentpoeng hver fremover, med en rentetopp på 5,25-5,5 prosent i juli, ifølge TDN Direkt.

– Mens politikere har reagert aggressivt for å styrke det finansielle systemet, ser markedene ut til å være i mindre grad overbevist om at innsatsen for å støtte små og mellomstore banker vil vise seg å være tilstrekkelig. Vi tror Fed vil derfor dele vårt syn om at presset i banksystemet fortsatt er den mest umiddelbare bekymringen foreløpig, skriver investeringsbanken.

Hva gjør Fed med styringsrenten i kveld?

Hva gjør Fed med styringsrenten i kveld?

Les også

Rentemøte i USA: – Hvem skal ta drittjobben?

Les også

«Dr. Doom» om Fed: – Uansett hva de gjør, så ender de opp i trøbbel

Publisert: