Nel tapte 262 millioner i tredje kvartal

Hydrogenselskapet reduserte underskuddet, men leverte noe dårligere enn analytikerne hadde ventet. Samtidig ligger ordrereserven på over to milliarder kroner.

Nels nye produksjonsanlegg for elektrolysører i Porsgrunn, der det skal bygges ut enda en produksjonslinje.
Publisert:

Hydrogenselskapet fikk et resultat før skatt på minus 262 millioner kroner i tredje kvartal, viser den ferske resultatrapporten.

Det er forbedret fra minus 509 millioner kroner på samme tid i 2021, et resultat som ble negativt påvirket av aksjesmeller. Resultatet er også bedre enn i andre kvartal i år, da underskuddet endte på 277 millioner.

Inntektene falt til 183 millioner kroner for kvartalet, sammenlignet med 229 millioner i tredje kvartal i fjor. 183 millioner er omtrent på linje med omsetningen i kvartalet før.

Dårligere salg for hydrogenstasjon-segmentet og for PEM-elektrolyserørene trakk inntektene ned. På resultatsiden var det også negative effekter fra lavere marginer på prosjekter som ble avtalt i 2020 og 2021 og økte personalkostander for å forberede store prosjekter.

Les på E24+

Børskommentar: Det er nå du bør ha Nel-aksjen i porteføljen

Analytikerne hadde på forhånd ventet et resultat før skatt på minus 238 millioner kroner, og en omsetning på 237 millioner kroner, ifølge tall Bloomberg har hentet inn.

Nel produserer elektrolysører, som bruker strøm til å splitte ut hydrogen fra vann.

Rekordkontrakter

Ordrereserven ved utgangen av tredje kvartal lå på 2,1 milliarder kroner, mer enn en dobling fra samme tid i fjor. Ordreinngangen økte også kraftig til 775 millioner kroner.

– Vi er virkelig begeistret over den siste utviklingen med signeringen av to rekordstore kontrakter på svært kort tid, sier Nel-sjef Håkon Volldal i pressemeldingen.

I starten av tredje kvartal, i juli, mottok selskapet det som den gang var Nels største ordre noensinne på 45 millioner euro. Det tilsvarer mer enn 460 millioner kroner. Kontrakten innebærer produksjon og levering av 200 MW elektrolyse-utstyr til en amerikansk kunde.

Denne kontrakten påvirket ordreinntaket for kvartalet kraftig.

Etter utgangen av kvartalet, lørdag forrige helg, meldte hydrogenselskapet igjen en ny rekordkontrakt. Denne gangen var avtalen på rundt 600 millioner kroner med den australske hydrogenprodusenten Woodside, som skal bygge ut et hydrogenanlegg i den amerikanske delstaten Oklahoma.

– Det løfter oss inn i en annen liga. Dette viser at vi er en troverdig og god leverandør, som kundene kan stole på, sa Volldal til E24 etter kontraktsnyheten.

Håkon Volldal, konsernsjef i Nel.
Les også

Nel med sin største kontrakt noensinne

Selskapet meldte også i august om at de vil bygge ut enda en produksjonslinje på det helautomatiserte anlegget på Herøya i Porsgrunn, slik at produksjonskapasiteten for alkaliske elektrolysører øker til én gigawatt per år.

Tredje kvartal er også det første med Håkon Volldal i sjefsstolen, etter at han 1. juli tok over som konsernsjef etter Jon André Løkke.

Venter flere storkontrakter

Nel ser også lyst på mulighetene for å sikre seg enda flere store kontrakter i tiden fremover.

«Basert på et stort og voksende tilfang av muligheter og forbedrede støtteordninger i både EU og USA, venter Nel å vinne flere store ordrer fremover», heter det i kvartalsrapporten.

Selskapet skriver videre at markedsdynamikken har blitt bedre de siste månedene, og at de nå er i stand til å fremforhandle større kontrakter med bedre vilkår enn tidligere.

Når det kommer til hydrogenstasjon-segmentet er derimot etterspørselen svak på kort sikt, ifølge Nel.

Mest shortede aksje

Veddemålene på mer kursras i Nel har bygd seg opp siden september, og aksjen er som E24 omtalte før helgen den klart mest shortede på Oslo Børs.

Mer enn seks prosent av aksjen er lånt ut til shortsalg når kvartalsrapporten legges frem, et veddemål der man tjener på at aksjekursen faller.

Nel-aksjen har vært en favoritt blant småsparere, og den «grønne» aksjen klatret mye frem mot starten av 2021. Siden den gang har aksjen fått en knekk på nesten 70 prosent og svingt i verdi. Aksjen har også falt en del tilbake etter oppturen i sommer.

– En del av dette kan tilskrives stigende renter, men jeg tror også at fortsatte problemer innad i verdikjeden og generell resesjonsfrykt har økt kortsiktig risiko, sa analytiker Eivind Garvik i Carnegie til E24 før helgen.

Les på E24+

Nel-shorting skyter opp før kvartalstall: – Blir ikke bra uansett

Selskaper som har mye av inntjeningen sin frem i tid, sånn som Nel, påvirkes negativt av høyere renter fordi det det gjør løftene om fremtidig inntjening mindre verdt.

Nel-aksjen ble omsatt for 11,495 kroner per aksje ved stengetid på Oslo Børs Markedsverdien til selskapet ligger på rett under 18 milliarder kroner.

Flere meglerhus, som Carnegie, Citigroup, Jefferies og Danske Bank, har kuttet i sine kursmål for Nel inn mot torsdagens tallslipp.

Les også

Nel bygger ny produksjonslinje i Porsgrunn

Les på E24+

Venter resultatfest på Oslo Børs: – Ingen er i nærheten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om