Bank of England har stanset støttekjøp
Den britiske sentralbanken bekrefter mandag at den har stanset støttekjøpene av statsobligasjoner, etter en periode med uro i markedene.
Støttekjøpene ble avsluttet som planlagt fredag, opplyser Bank of England i en melding.
«Som tidligere kunngjort avsluttet banken disse operasjonene og stanset alle obligasjonskjøp fredag 14. oktober. Som planlagt har disse operasjonene muliggjort en betydelig økt motstandsdyktighet i sektoren», skriver Bank of England.
Da den britiske regjeringen 23. september la frem et minibudsjett med store skattekutt, skapte det usikkerhet i markedene om bærekraften i statens finanser. Pundet svekket seg, og rentene på statsobligasjoner steg.
Sentralbanken i Storbritannia gikk inn med støttekjøp av britiske statsobligasjoner med lang utløpsdato fra 28. september. Målet var å berolige markedet, etter at pensjonsfond måtte økende krav til å stille sikkerhet for sine posisjoner og var blitt nødt til å selge obligasjoner for å finansiere dette.
Den 10. oktober økte Bank of England sine støttekjøp fra inntil fem milliarder pund for dagen til inntil 10 milliarder pund for dagen, og 11. oktober la banken til kjøp av indeksregulerte statsobligasjoner.
«Ved starten av intervensjonen sa banken at den ville gjøre midlertidige kjøp på det nivået som var nødvendig for å gjenopprette ro og orden i markedet», skriver banken i meldingen.
Den sier at målet var å gi pensjonsfondene en mulighet til å håndtere risikoen, og ikke å etablere en varig ordning med støttekjøp.
Venter uttalelser fra finansministeren
Mandag sier også Storbritannias ferske finansminister Jeremy Hunt at han vil komme med uttalelser i løpet av dagen.
«Dette følger statsministerens uttalelser fredag, og ytterligere samtaler mellom statsministeren og finansministeren gjennom helgen, for å sikre at bærekraftige offentlige finanser understøtter økonomisk vekst», skriver det britiske finansdepartementet i en melding.
Han har i helgen vært i møter med statsminister Liz Truss og sentralbanksjefen, og opplyser at han vil fremskynde noen tiltak fra regjeringens plan for finanspolitikken på mellomlang sikt (Medium-Term Fiscal Plan). Planen var først planlagt til november, men ble fremskyndet til 31. oktober etter uro i markedene.
Den fulle planen er fortsatt ventet den 31. oktober, sammen med analyser av bærekraften i finanspolitikken fra det uavhengige Office for Budget Responsibility.
Liz Truss tar selvkritikk: Dropper omstridt skattekutt
Finansministeren gikk av
Det har vært stort press på den britiske regjeringen etter minibudsjettet. Rentene har steget mye og pundet har svekket seg, og det har skapt bekymringer både i befolkningen og i de konservatives rekker.
Fredag gikk finansminister Kwasi Kwarteng av, og ble erstattet av Jeremy Hunt. Fredag sa statsminister Liz Truss at hun ville øke selskapsskatten og hente inn 18 milliarder pund. Denne skatteøkningen hadde hun tidligere avlyst.
Deler av regjeringens minibudsjett beholdes inntil videre. Blant annet har regjeringen planlagt et tak på folks energiregninger som vil koste mye penger. Det spekuleres imidlertid på om flere deler av budsjettet må skrotes for å berolige markedene.
Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets sa i forrige uke til E24 at fortsatt markedsuro ville kunne tvinge frem ytterligere støttekjøp fra Bank of England.
– Om den onde sirkelen i markedene ikke blir brutt kan videre kjøp tvinge seg frem. Sentralbanker sitter ikke bare og ser på at markeder går over styr, sa Magnussen onsdag i forrige uke.
Neste rentemøte i den britiske sentralbanken er 4. november.