Dette skjer denne uken: – Alt trekker oppover
Den kommende uken byr på en rekke tall som tar temperaturen på norsk økonomi.
Fredag legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for februar.
I januar steg prisene 3,0 prosent på landsbasis. Boligmarkedet opplevde «januareffekten» i årets første måned, siden prisene vanligvis stiger i januar.
Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken, sier de forventer at boligprisene stiger med 0,3 prosent sesongjustert i februar.
– Omsetningen er høyere enn antallet boliger som kommer på markedet, og det vil dermed skape et økt prispress når lageret av boliger bygges ned. Samtidig har endringene i utlånsforskriften for sekundærbolig i Oslo gjort at førstegangskjøpere ender opp med å konkurrere med boliginvestorer om de små leilighetene, sier hun.
Tre luksusleiligheter for 57,5 millioner solgt på minuttet
Hun legger til at prisene i Oslo kan stige enda litt mer av den grunn. Midgaard tror samtidig at vi bare vil se en midlertidig vekst i prisene.
– Renteforventningene har tatt seg opp, og det er priset inn en rentetopp på 3,75 prosent. Høyere renter kan gi et nytt sjokk, og dermed en ny prisnedgang. Renta er tross alt den viktigste driveren bak boligprisene.
Onsdag får vi svar på hvordan Obos-prisene har utviklet seg den siste måneden. Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo steg syv prosent fra desember til januar, mens de på landsbasis steg 5,5 prosent.
Tall over arbeidsledigheten
I tillegg til boligtallene kommer det også en rekke andre nøkkeltall som tar temperaturen på norsk økonomi.
Fredag slippes det tall over arbeidsledigheten i februar fra Nav. I januar var 1,9 prosent av arbeidsstyrken helt ledige.
Sara Midgaard og handelsbanken ser for seg at arbeidsledigheten holder seg uendret på 1,6 prosent sesongjustert i februar.
– NAV-tallene vil være en viktig brikke for Norges Bank frem mot neste rentemøte, sier Midgaard.
Høytid for krympflasjon: – Fristende å krympe produktene
Seniorøkonomen trekker frem at det nå er to ledige jobber per arbeidssøker hos NAV.
Lav arbeidsledighet er også et tegn på høy aktivitet i norsk økonomi, og vil derfor være med på å påvirke Norges Bank sin nye rentebane.
– Arbeidsmarkedet begynner å bli strammere enn det Norges Bank har sett for seg. Dette kan også være et argument for oppjustert rentebane, sier hun.
Shoppetall
Mandag får vi svar på hvordan omsetningen i detaljhandelen utviklet seg fra desember til januar, da SSB legger frem fersk varehandelsindeks.
Fra november til desember i fjor falt omsetningen i detaljhandelen 3,6 prosent. At folk handlet mindre i desember var som ventet, men fallet var langt større enn analytikerne ventet.
Dennis (28) har fem ekstrainntekter: – Mye enklere enn folk tror
Handelsbanken ser for seg at detaljhandelen steg med 0,5 prosent fra desember til januar.
– Tallene for desember viste et kraftig fall, men vi er mer optimistiske med tanke på januar. Ser vi på blant annet kredittkortstatistikk så tyder det på at detaljhandelen ikke har fått seg en så kraftig knekk likevel, sier Midgaard.
Pengeforbruket til kundene kan igjen være en pekepinn på om rentene biter på økonomien.
– Det kan tilsi at desembertallene ikke er så dramatiske som de kan virke som.
– Vil ikke det roe nervene til ESB
I løpet av uken kommer det dessuten flere internasjonale nøkkeltall, blant annet inflasjon i eurosonen, USAs handelsbalanse og PMI fra flere ulike land.
Inflasjonen i falt eurosonen til 8,5 prosent i januar, mens kjerneinflasjonen landet på 5,3 prosent.
Ifølge Sara Midtgaard er det fortsatt ventet høy kjerneinflasjon i eurosonen.
– Markedet venter en uendret kjerneinflasjon på 5,3 prosent i februar. For den totale inflasjonen er det ventet at den demper seg litt, etter nedgang i energiprisene, sier seniorøkonomen og legger til:
– Den europeiske sentralbanken (ESB) er opptatt av den underliggende prisveksten. Kommer den inn på en uendret verdi, så vil ikke det roe nervene til ESB, men derimot vil de fortsette å heve rentene.
– Alt trekker oppover
Midgaard trekker frem at det nå skjer ting fra uke til uke som påvirker markedene.
De overraskende høye PCE-tallene fra USA på fredag, som viste en sterk underliggende prisvekst og dermed dårlige nyheter for Fed, trakk også opp renteforventningene her hjemme.
– Alt trekker oppover. Økonomien har vært mer motstandsdyktig enn ventet, og rentenivået som biter er høyere enn man tidligere trodde det ville være, sier hun.
Det nye gullrushet
Seniorøkonomen tror det har kommet som en overraskelse at kjerneinflasjonen fremdeles holder seg høy. Det sier hun vil føre til at det tar enda lengre tid å få ned prisveksten til to prosent.
– Det gir også en indikasjon på at rentene må være høye lengre enn ventet, sier Midtgaard.