Tidligere Nel-sjef ute av Hyon-liste før aksjeras

Nel lempet ut alle aksjene i hydrogenselskapet Hyon. Da hadde tidligere Nel-sjef Jon André Løkke allerede kommet seg ut av aksjonærlisten.

EXIT: Både Nel og Nels tidligere toppsjef Jon André Løkke har kvittet seg med aksjer i Hyon.
Publisert:

Jon André Løkke, styremedlem og tidligere toppsjef i Nel, kvittet seg denne måneden med aksjer i hydrogenselskapet Hyon, viser aksjonærlister.

Løkke eide 300.000 aksjer i Hyon frem til nyåret. Deretter falt han nedover på listen over de 50 største aksjonærene i selskapet, før han i forrige uke falt ut av listen.

Løkkes Hyon-exit skjedde før aksjekursen for alvor begynte å falle. Mandag denne uken stupte aksjen 51,7 prosent og kursen ramler nye åtte prosent onsdag.

Løkke gikk i fjor sommer av som toppsjef i Nel og sitter i dag i styret.

Les på E24+

Kommentar: «PCI Biotech er kanskje en norsk meme-aksje, men ikke uten substans»

Han var med som toppsjef for daværende majoritetseier Nel da Hyon gikk på børs i fjor vinter.

Løkke ønsker ikke å kommentere saken.

Aksjonærlistene har et par dager etterslep og fanger dermed ikke opp endringer som har skjedd i perioden. Endringene kan stamme fra ordinært kjøp eller salg, men også fra andre typer transaksjoner eller hendelser.

– Fødselshjelper

Nel varslet tirsdag kveld at det hadde solgt alle aksjene i Hyon, som Nel var med å starte tilbake i 2017.

– Vi har vært fødselshjelper, men vi har mer enn nok med det vi driver med selv på egen bok. Vi har ikke kapasitet til å bidra med kapital og kompetanse i andre selskaper, sier finansdirektør Kjell Christian Bjørnsen i Nel til E24.

Nel har vært blant de tre største aksjonærene sammen med Øystein Stray Spetalens grønne investeringsselskap Saga Pure og selskapet Norwegian Hydrogen, som er eid av blant annet Flakk-familien og Hexagon Purus.

Jens Berge, sjef for Norwegian Hydrogen, sier de ikke har planer om å selge aksjer i Hyon.

— Dette er en langsiktig investering, ikke en finansiell investering der vi ser etter kortsiktig avkastning, sier Berge.

Berge er styremedlem i Hyon, men uttaler seg som aksjonær.

Espen Lundaas, administrerende direktør i Saga Pure, ønsker ikke å kommentere saken.

Aksjekollaps etter storsalg

De tre hovedeierne Nel, Saga Pure og Norwegian Hydrogen har alle vært bundet av en såkalt lockup-avtale frem til 19. januar, som betyr at de ikke har kunnet selge aksjer i denne perioden.

Ifølge Bjørnsen begynte Nel nedsalget etter at avtalen gikk ut 20. januar, og nedsalget har pågått «de siste par dagene».

Det er ingen krav om såkalt flagging på Euronext Growth, altså at investorene må melde fra når eierandelene faller under eller overstiger visse grenser.

Mens Nel solgte, har Hyon-aksjen kollapset på Euronext Growth.

– Vi har gjort en vurdering av beste måte å komme ut på, og konkluderte med at dette var den beste måten, sier Bjørnsen.

Mens Nel har solgt aksjer, har private investorer som handler gjennom Nordnet kjøpt.

Ifølge investeringsøkonom Mads Johannesen har kundene deres kjøpt Hyon-aksjer for rundt syv millioner mer enn de har solgt for siden fredag. Nordnet spesialiserer seg på småaksjonærer.

– Det virker som de velger å se aksjefallet som en kjøpsmulighet, sier han.

Hyon-sjefen: – Påvirker kursen

Hyon-sjef og storaksjonær Jørn Kristian Lindtvedt sier at det ikke er noe driftsmessig som har rammet aksjekursen de siste dagene.

– Hyon er en aksje der det er lav omsetning i aksjen. Når du plutselig får store blokker som skal ut, så påvirker det kursen, sier Lindtvedt.

Lindtvedt eier drøye 2,39 millioner aksjer i Hyon, tilsvarende 4,31 prosent av aksjene i selskapet. Aksjene hans er verdt 1,67 millioner kroner etter kursfallene.

Markedet priser Hyon til 34 millioner kroner onsdag. Aksjen har falt til 0,65 kroner.

Hyon hentet 50 millioner kroner til 2,34 kroner per aksje i forbindelse med børsnoteringen i februar i fjor. Da var selskapet verdsatt til 130 millioner kroner.

Har «ikke hastverk» i Everfuel

Nel har sittet som eier i flere børsnoterte aksjer.

I sommer solgte selskapet alle aksjene i amerikanske Nikola, før Hyon-aksjene ble lempet ut nå.

Dermed er det kun Everfuel, som driver med hydrogenstasjoner, som er igjen i aksjeporteføljen. Her var Nel oppført som nest største eier forrige mandag, med aksjer for over en halv milliard kroner.

På spørsmål om eierskapet, sier Bjørnsen at Nel «er opptatt av å støtte selskapet».

– Det er en viktig kunde. Vi har klassifisert det som en finansiell investering. Vi er ikke en langsiktig eier, men vi har heller ikke hastverk med å komme oss ut.

– Det er også en større post i kroner. Det gjør at det er litt andre vurderinger enn disse postene som var av mye mindre størrelse, sier han.

Les på E24+

Venter brems i resultatfesten på Oslo Børs: – Litt mindre fantastisk

Les på E24+

Kommentar: «Nå kan du grabbe til deg i Spetalens gribbefond»

Les på E24+

Kommentar: «Aksjonærene må belage seg på ny emisjon»

Publisert:

Her kan du lese mer om