Oppgang på Wall Street – Tesla steg etter Musk-uttalelse

Teknologiselskapene ledet an oppgangen på Wall Street mandag. Tesla steg markant etter uttalelser fra selskapets toppsjef Elon Musk.

Publisert:

De toneangivende indeksene på Wall Street steg fra start på ukens første handelsdag. Alle tre nøkkelindeksene var markant opp hele handelsdagen, og teknologitunge Nasdaq ledet an oppgangen. Oppgangen avtok noe en drøy time før stengetid, før den hentet seg inn igjen.

Slik så det ut ved stengetid klokken 22.00 norsk tid:

  • Dow Jones endte opp 0,76 prosent
  • Nasdaq Composite endte opp 2,01 prosent
  • S&P 500 steg 1,18 prosent

I skrivende stund handles et fat nordsjøolje (brent spot) for 88,07 dollar. Det er en oppgang på 0,56 prosent det siste døgnet.

Fredag forrige uke ble avsluttet med bred oppgang. Nasdaq-indeksen hoppet 2,66 prosent, godt hjulpet av tek-gigantene Netflix og Alphabet.

Les på E24+

Venter brems i resultatfesten på Oslo Børs: – Litt mindre fantastisk

Teknologiaksjene sto også i fokus mandag. Netflix, som la frem kvartalstall forrige uke, steg 4,36 prosent, mens Apple hoppet 2,35 prosent.

Halvleder-selskapene Western Digital og Advanced Micro Devices steg henholdsvis 8,66 prosent og 9,22 prosent.

Tesla steg etter Musk-uttalelse

Tesla-sjef Elon Musk møter i retten i disse dager angående Tesla-oppkjøpet som aldri ble noe av.

I 2018 skrev Musk på Twitter – som han siden har kjøpt – at han hadde finansieringen på plass til å kjøpe elbilprodusenten han leder og ta selskapet av børs.

Mandag skal Musk ha sagt at han trodde en avtale med Saudi Arabias investeringsfond som ville være tilstrekkelig nok for å ta bilprodusenten av børs, ifølge Reuters.

Musk sa at han ikke hadde diskutert en overtakelsespris, men at representantene fra fondet skal ha gjort det klart de ville gjøre det som måtte til for å få et oppkjøp i havn.

Tesla-aksjen steg 7,74 prosent mandag.

Tesla-sjef Elon Musk.

Selskapet legger frem kvartalstall onsdag.

Elbilprodusent-aksjen rundet av 2022 med store svingninger i julen og et fall på 69,2 prosent for året.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet mener Tesla likevel har levert relativt bra i 2022 med både økt salg og produksjon. Han er mest spent på veien videre.

– Det blir ekstremt spennende å se hvilken «guiding» de kommer med. Bilsalget er etter sigende på vei ned, forbrukeren har andre ting å tenke på i disse inflasjonstider før man tenker på ny bil. Så det er ikke det store å være bilaksjonær i disse tider, sa Johannesen til E24 i helgen.

Les på E24+

Nordmenn strømmer til risikoaksjer: – Folk skryter

Spotify nedbemanner

Spotify vil redusere antall ansatte med 6 prosent, ifølge en melding fra selskapet.

Per september 2022 hadde selskapet rundt 9.800 ansatte. Dagens melding innebærer et kutt på nærmere 600 stillinger, dersom man tar utgangspunkt i de sist tilgjengelige tallene.

Les også

Spotify sier opp seks prosent av sine ansatte

Kuttene kommer som følge av at selskapet har vært «for ambisiøse med å investere», skriver administrerende direktør Daniel Ek. Han viser til at veksten i selskapets driftsutgifter i 2022 var dobbelt så høy som inntektsveksten.

Aksjen endte opp 2,07 prosent.

Nedbemanninger i tek-bransjen

I det siste har flere store tek-selskaper varslet nedbemanninger.

I forrige uke ble det kjent at både teknologigiganten Microsoft og Googles morselskap Alphabet skal si opp et betydelig antall ansatte.

Netthandelselskapet Amazon sa opp 18.000 ansatte i januar, mens Facebook og Instagrams morselskap Meta sa opp 11.000 ansatte i november.

Over 150.000 tek-ansatte over hele verden mistet jobben i fjor, ifølge data fra nettstedet Layoffs.fyi.

Les også

Dette skjer denne uken: – Musk kan dra opp mange kaniner av hatten

Eric Bruce, sjefstrateg i Nordea tror ikke at nedbemanningene i teknologiselskapene vil ha så mye å si for øyeblikket.

– Mange næringer har stort behov for arbeidskraft, og vi har aldri sett så mange ledige stillinger i USA på samme tid før, sier han til E24 mandag.

Bruce påpeker at folk som blir sagt opp i teknologibransjen vanligvis finner seg nye jobber nokså fort.

Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea, tror det vil komme flere kutt i teknologibransjen, siden flere selskaper i sektoren oppbemannet kraftig under pandemien.

Han tror også at vi vil se at flere selskaper i bransjen vil nedbemanne fremover.

– Flere av disse selskapene bemannet kraftig opp under pandemien, og må nå tilpasse seg en mer normal virkelighet med en lavere etterspørsel, sier sjefstrategen.

Bruce legger til at det har vært et skifte etter pandemien, der det nå brukes mer penger på ting det var manko på under covid−19, som opplevelser.

– Dette har rammet IT-bransjen spesielt, sier han.

Les også

Fikk drømmejobben i Meta – så kom sjokkbeskjeden

Microsoft bruker ti milliarder dollar på AI-selskap

Microsoft forlenger sitt partnerskap med OpenAI, selskapet bak ChatGPT og bildetjenesten DALL-E. Avtalen er verdt ti milliarder dollar, skriver Bloomberg.

ChatGPT – en språkrobot med kunstig intelligens – har vekket oppsikt med sin evne til å levere betydelig bedre tekster enn vi er vant til at maskiner kan sette sammen.

Microsoft har tidligere sagt at de ønsker å integrere ChatGPT i flere av sine programmer.

Microsoft varslet nylig at de skal kutte 10.000 stillinger i løpet av 2023. Dette er rundt fem prosent av arbeidsstokken.

Microsoft-aksjen endte med en oppgang på 0,98 prosent.

Rentebeslutning neste uke

Onsdag 1. februar kommer sentralbanken i USA med sin neste oppdatering av rentepolitikken.

Fed-guvernørFed-guvernørMedlem Board of Governors – det øverste nivået i den amerikanske sentralbankens system Christopher Waller sa fredag at han foretrekker et kvart prosentpoengs heving. Han mener rentene allerede er høye nok til å bremse økonomien.

– Utover det har vi fortsatt en betydelig vei å gå mot vårt 2 prosents inflasjonsmål, og jeg forventer å støtte en fortsatt innstramming av pengepolitikken, la Waller til.

Les også

USAs visesentralbanksjef sier at rentene må forbli høye

Resultatsesong

Resultatsesongen ruller og går på Wall Street.

Microsoft, Tesla, Boeing, VISA og MasterCard er blant de store selskapene som legger frem kvartalstall denne uken.

Publisert:
Gå til e24.no