Nasdaq steg markant etter ferske inflasjonstall
De amerikanske aksjemarkedene skjøt opp fra start etter ferske inflasjonstall fra USA. Utover i handelsdagen var bildet mer varierende.
De tre nøkkelindeksene på Wall Street skjøt opp fra start onsdag. Kort tid ut i handelsdagen demper oppgangen seg noe, før det senere svingte mellom opp- og nedgang.
Slik ser det ut ved stengetid klokken 22.00 norsk tid:
- Industriindeksen Dow Jones falt 0,09 prosent.
- Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,04 prosent.
- Den brede samleindeksen S&P 500 endte opp 0,45 prosent.
Nasdaq-indeksen ledet an oppgangen store deler av handelsdagen, godt hjulpet av oppgang hos flere av de største teknologiselskapene.
USAs gjeld har nådd taket. Hvem har skylden?
Google-eier Alphabet steg 4,1 prosent etter at selskapet presenterte blant annet et helt nytt AI-tilpasset Google-søk under sin årlige «I/O-konferanse».
Etter stengetid på Wall Street legger underholdningsgiganten Disney frem kvartalstall. Aksjen falt 1,02 prosent onsdag.
Prisveksten i USA demper seg til 4,9 prosent
Før børsåpning kom det ferske inflasjonstall fra USA som viste at prisveksten kom inn på 4,9 prosent i april, målt mot samme måned året før.
På forhånd trodde økonomene at den amerikanske inflasjonen skulle holde seg uendret på 5 prosent i april, ifølge en undersøkelse gjort av Bloomberg blant økonomer.
Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energi- og matvarer, demper seg som ventet til 5,5 prosent. Det er ned fra 5,6 prosent i mars.
Rentesjokket i USA
Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken sier at markedet ventet 20 prosent sannsynlighet for en ny renteheving før inflasjonstallene ble publisert.
– Nå er sannsynligheten falt tilbake til null, sier Midtgaard.
Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) har hevet renten en rekke ganger i et forsøk å dempe den økonomiske aktiviteten, og med det få inflasjonen (prisveksten) ned mot målet på to prosent.
Selv om inflasjonen fortsetter å avta på fra måned til måned sammenlignet med året før, så har ikke Wall Street vært i utelukkende positivt terreng i etterkant.
– For hver måned som går uten at kjerneinflasjonen avtar, synker sjansene for å komme ned på Feds målsetning (på to prosent. Så for meg er ikke dette et «duete» resultat, sier Stephen Stanley, sjeføkonom ved, Amherst Pierpont til CNBC.
Selskapet til Wall Street-legende under etterforskning
Skuffende prognoser fra Airbnb
Det San Francisco-baserte utleieselskapet Airbnb la frem kvartalstall etter stengetid tirsdag kveld.
Airbnb rapporterte netto inntekt på 117 millioner dollar i første kvartal, opp fra et nettotap på 19 millioner dollar i samme kvartal i fjor. Det betyr at første kvartal i 2023 var selskapets første lønnsomme kvartalet noensinne, ifølge CNBC.
Samtidig ga Airbnb en mindre positiv prognose for andre kvartal enn ventet. Det tyder på at stigende priser og usikre økonomiske tider begynner å minske forbrukernes appetitt på reiser, skriver Bloomberg.
Aksjen falt kraftig i etterhandelen tirsdag etter signalene om svakere tider.
Onsdag falt aksjen 10,92 prosent.
Ingen enighet rundt gjeldstaket
USAs president Joe Biden møtte tirsdag kveld flere kongressledere, blant dem republikanske Kevin McCarthy, til samtaler rundt det amerikanske gjeldstaket.
Etter møtet sa McCarthy, som leder Republikanerne i Representantenes hus, at det ikke var gjort noen framgang i møtet. Da Biden senere talte i Det hvite hus, beskrev han imidlertid diskusjonene som «produktive», og sa at han var «fullstendig sikker på» at USA ikke vil misligholde statsgjeld, ifølge NTB.
Allerede i midten av januar nådde USA det såkalte gjeldstaket, på svimlende 31.400 milliarder dollar. USAs finansminister Janet Yellen har flere ganger advart om konsekvensene dersom de amerikanske politikerne ikke blir enige om å heve gjeldstaket.
Blir ikke enige om gjeldstaket i USA: – Vil heller se verden brenne
– Det er ekstremt viktig at USA greier å betale regningene sine. Hvis de ikke greier det, så er vi ikke helt sikre på hva som skjer, men at det kan få katastrofale følger for økonomien, er de fleste enige om, sier Eirik Løkke i tenketanken Civita til E24.
Republikanerne vil heve gjeldstaket og samtidig kutte i offentlige utgifter. Demokratene vil heve gjeldstaket uten å forhandle om annen politikk samtidig.
– Det er et stort konfliktnivå mellom republikanere og demokrater, og spesielt den ekstreme delen av det republikanske partiet, sier Løkke i Civita.