Testingen av AstraZeneca-vaksine gjenopptas

Vaksinetestingen ble stanset etter et sykdomstilfelle.

VINCENZO PINTO / AFP
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

AstraZeneca og Universitetet i Oxford bekrefter lørdag ettermiddag at testingen av coronavaksinen de samarbeider om nå skal gjenopptas.

– Kliniske tester av AstraZeneca-Oxford coronavirusvaksinen, AZD1222, er gjenopptatt i Storbritannia etter Medicines Health Regulatory Authority (britiske helsemyndigheter red.anm.) har bekreftet at det er trygt, skriver AstraZeneca i en pressemelding.

AstraZenecas vaksinekandidat er en av de elleve coronavaksinene Norge kan få tilgang til gjennom internasjonale samarbeid.

Onsdag morgen ble det kjent at vaksineforsøkene hadde blitt stanset etter et sykdomstilfelle blant en av deltakerne. De to partnerne kan ikke gå videre inn på deltakerens sykdom.

Les også

Astra Zeneca pauser vaksine-testing etter sykdomstilfelle

AstraZeneca opplyser at alle som holder tilsyn over vaksinen og deltakere i studien vil bli oppdatert med relevant informasjon som også vil bli offentliggjort i globale kliniske registre, i tråd med gjeldende standarder.

– AstraZeneca er forpliktet til å ivareta sikkerheten til testdeltakerne og de høyeste standarder for gjennomføring av kliniske studier, heter det i pressemeldingen.

Det er bare den britiske delen av testingen som nå gjennomføres. Denne studien er nå i såkalt fase 2 og 3. Samtidig pågår det studier i samme fase i Brasil og Sør-Afrika, mens det pågår en fase 3-studie i USA.

Hverken selskapet eller universitetet kommer med ytterligere informasjon rundt når studiene i USA, Brasil og Sør-Afrika kan gjenopptas.

Nick Coatsworth, som er en av australske myndigheters ledende helsetopper, sa til Sky News  onsdag at han ikke var bekymret for test-pausen.

– Dette kan på noen måter også være en veldig positiv ting, fordi det viser at sikkerhet prioriteres til tross for den hurtige vaksine-utviklingen, sier han.

Flere andre eksperter har også tatt til orde for at slike pauser er mer eller mindre normalt i kliniske studier for å få anledning til å undersøke om sykdommen er en bivirkning av vaksinen.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Astra Zeneca
 4. Aksjelive
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Astra Zeneca pauser vaksine-testing etter sykdomstilfelle

 2. Betalt innhold

  Equinor har betalt 420 millioner kroner til et forskningssenter i Angola som aldri er bygget

 3. Equinor peker på DNV GL for Castberg-feil

 4. Annonsørinnhold

 5. Nordea følger sentralbankens beskjed: Varsler null utbytte i 2020

 6. Astra Zenecas coronavaksine er i siste testfase