Ny teknologismell på Wall Street

Christian Lie i Danske Bank tror ikke teknologinedturen på Wall Street vil føre til en bred korreksjon i aksjemarkedet.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank følger aksjemarkedet og makroutviklingen tett.

Cicilie S. Andersen
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

Wall Street gikk på en ny smell tirsdag med bratte fall, igjen ledet an av teknologiaksjene.

Slik endte børsdagen på de ledende indeksene:

 • Teknologitunge Nasdaq Composite falt 4,11 prosent
 • Den brede S&P 500-indeksen falt 2,78 prosent
 • Industriindeksen Dow Jones falt 2,25 prosent

Nasdaq-indeksen er nå ned ti prosent i løpet av de tre siste dagene med handel.

Tesla og Apple var blant aksjene som tynget tirsdag, med et fall på henholdsvis 21,06 prosent og 6,73 prosent.

Strateg: Tre årsaker

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank mener det ikke er kun en utløsende årsak til at teknologigantene har snudd ned fra rekordnivåer.

Han peker blant annet på:

 • En teknologisektor som begynte å bli overkjøpt, blant annet i lys av ulike tekniske faktorer.
 • Skyhøy prising som kan minne om it-boblen på 2000-tallet. Og når multiplene har vært såpass luftige, så innebærer dette store forventinger til at selskapsinntjeningen vil fortsette å være i kraftig vekst. En slik kombinasjon gir økt følsomhet for skuffelser og kursfall.
 • Aksjemarkedet er i en uvanlig situasjon der det har vært stigende aksjekurser, men også økte forventninger til svingninger. Normalt vil frykten avta når kursene stiger, og Lie mener det peker på at investorene har tenkt at tek-bykset i år ikke er noe som ville fortsette altfor høyt.

Tror på sterkt aksjemarked uansett

Lie tror ikke tek-knekken vil være en katalysator for «kraftige og alvorlige» kursfall.

– For det første har makrotallene, til tross for vedvarende virusproblemer, fortsatt i riktig retning, noe som også øker sannsynligheten for positiv inntjeningvekst for globale aksjer i 2021 for første gang på tre år, sier han.

Samtidig legger sjefstratgen til at det ikke er tegn til høy frykt eller panikk i resten av finansmarkedene. Han mener det er et betryggende signal at både mer sykliske sektorer og verdiaksjer klarer seg noenlunde greit for øyeblikket.

Lie forteller også at rentenivået fremover vil holde seg ekstremt lavt, forsterket blant annet av signaler fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (FED).

– De har endret inflasjons-regimet fra å være fast til fleksibelt, hvor de vil etterstrebe inflasjon utover 2 prosent for å kompenserer for å ikke å ha nådd dette nivået etter finanskrisen.

Han forteller også at hvis inflasjonsnivået skulle overstige 2 prosent vil heller ikke dette utløse en innstramming av pengepolitikken ettersom inflasjonsnivået har vært så lavt fra før.

– Vi tror ikke de vil heve styringsrenten før i 2025, forteller Lie.

Enormt fall for Tesla etter indeks-vraking

Dagens store nedgang for Tesla-aksjen kommer etter lørdagens indeks-vrak. Det ble da kjent at S&P-indeksen ikke inkluderte selskapet da de oppdaterte indeksen med nye selskaper.

På forhånd var det store forventninger til at Tesla skulle få en plass på listen, som stort sett skal inneholde de største amerikanske selskapene. Dette skal også være årsaken til at aksjen i elbil-selskapet skal ha skutt i været de siste ukene.

Ved utgangen av august var Tesla opp hele 500 prosent siden nyttårsrakkene smalt, men tunge fall den siste tiden har begrensen årets oppgang til 295 prosent.

– Overraskelsen om at Telsa ikke ble inkludert i S&P 500-indeksen, er nok også en viktig bidragsyter til dagens kursfall på Nasdaq, avslutter Lie.

Teknologi-gigantene Facebook og Amazon var begge ned over 4 prosent, og falt henholdsvis 4,09 prosent og 4,39 prosent. Microsoft var ned med over 5 prosent ved stengetid.

Laveste oljepris siden juni

I løpet av formiddagen falt oljeprisen til sitt laveste nivå siden utgangen av juni. Ved stengingen av det amerikanske aksjemarkedet handles et fat Nordsjøolje for 39,86 dollar, ned 5,19 prosent for dagen.

Utviklingen i oljeprisen påvirker også valutamarkedet, der den norske kronen svekkes betraktelig. En euro koster nå 10,75 kroner, men dollaren ligger på 9,13 kroner.

Utviklingen i oljeprisen kommer samtidig som det begynner å gå opp for markedet at det er stor usikkerhet rundt fremtidig oljeetterspørsel, mener oljemarkedsanalytiker Paola Rodriguez-Masiu i Rystad Energy.

– Hardt opptjent gevinst forsvant forrige uke, og hvis du trodde mandag var en deprimerende dag, er tirsdag har for å vise at prisnedgangen ikke er tilfeldig, skriver Rodriguez-Masiu i en kommentar.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
 2. Dow Jones
 3. Nasdaq
 4. S&P 500
 5. Tesla

Flere artikler

 1. Bred nedgang i Asia etter teknologismell på Wall Street

 2. Tek-fallet fortsetter på Wall Street

 3. Veddemålene mot gigafond stuper: – Bobletendenser

 4. Wall Street-uken bremset av corona-oppblussing

 5. Frykt for inflasjon preger Wall Streets tredje dag på rad med nedgang