Børsdagen

Børsnykommer satser på store hydrogenanlegg: – En fantastisk interesse

Hydrogenpro satser tungt på utbygging av produksjonsanlegg for hydrogen, med Mitsubishi på laget. – Det er et fantastisk marked, og en fantastisk interesse, sier konsernsjef Mårten Lunde.

Styreleder Walter Qvam, (t.v.) og konsernsjef Mårten Lunde i Hydrogenpro etter noteringen onsdag.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Onsdag ringte storeier Richard Espeseth i børsbjellen for Hydrogenpro, som noteres på Merkur Market. Dette er det tiende grønne selskapet som blir notert på Oslo Børs i år.

Før noteringen hentet selskapet 550 millioner kroner ved å utstede nye aksjer til en tegningskurs på 22,30 kroner. Aksjekursen var oppe i 38 kroner ved åpning onsdag, men avtok senere til 33 kroner.

Det ga en solid papirgevinst for Espeseth og de andre eierne i selskapet, inkludert Sissener AS og DNB Asset Management.

Hydrogenpro satser på utbygging av elektrolyseanlegg som bruker strøm til å produsere hydrogen, og har fått inn Mitsubishi Heavy Industries som eier og industripartner.

Nå skal selskapet bygge opp organisasjonen og forberede større prosjekter.

Les også

Solid papirgevinst for Hydrogenpro-eier: – Det er jo over all forventning

Hydrogenpro havner midt i en bølge av grønne noteringer på Merkur Market. Konsernsjef Mårten Lunde sier at noteringen har skjedd i rekordfart.

– Det er jo fordi det er et fantastisk marked, og en fantastisk interesse for selskaper som oss, sa Lunde til E24 like etter noteringen onsdag.

– Og så er det jo det at vi trenger kapital. Vi har hentet mer penger enn vi forventet å gjøre, så nå har vi kapital til å realisere planene våre på kort og mellomlang sikt. Dette tar oss et godt skritt fremover, sier han.

Som leverandør av elektrolyseanlegg er Hydrogenpro i samme bransje som børsyndlingen Nel. Lunde tror imidlertid ikke at de vil løpe i bena på hverandre.

– Jeg tror vi og Nel og andre selskaper i denne bransjen først og fremst konkurrerer med hydrogen produsert fra fossile kilder, sier han.

Bjelleseremonien i Hydrogenpro onsdag.

Dette skal Hydrogenpro gjøre

Selskapet har ikke planer om å produsere elektrolysørene sine selv, slik som Nel gjør. I stedet satser Hydrogenpro på å designe og bygge større anlegg for hydrogenproduksjon på oppdrag fra andre aktører.

– Hydrogenpro skal utvikle anleggene, og så overtas de av energiselskaper eller industrielle spillere. Så går vi videre til neste prosjekt, sier styreleder Walter Qvam i Hydrogenpro til E24.

– Det nye nå er at det skal utvikles store industrianlegg som produserer mye mer hydrogen enn det vi har sett frem til nå. Det ligger en enorm kompetanse i å designe og bygge slike anlegg, sikkerhets- og styringsmessig, og få alt til å snakke sammen. Det er kjernekompetansen i Hydrogenpro, sier han.

– Hvordan skal dere være i bedre stand til det enn andre store aktører som satser nå?

– Det blir konkurranse. Men det at denne gjengen kommet dit vi er i dag, og sitter på fire enorme kontrakter, det skyldes kompetanse, sier Qvam.

Les også

Brakdebut for hydrogenselskap på Oslo Børs

Store muligheter i Europa

EU har lansert en kjempesatsing på hydrogen. Tyskland og Spania skal bruke ni milliarder euro hver på hydrogen, og Frankrike syv milliarder euro.

Det gir forretningsmuligheter, men det betyr trolig også at store industriaktører som Siemens og ThyssenKrupp kommer til å trappe opp sine ambisjoner innen hydrogen. Hydrogenpro satser på å være tidlig ute for å ta markedsandeler.

– Hvis vi kan bli de første som leverer de store anleggene, så får vi fordelen av det. Da har vi tatt en veldig viktig posisjon, sier Lunde.

Les også

Norske investorer pløyer milliarder inn i «den nye økonomien»: – Markedet er en saueflokk

Det meste av hydrogen produseres i dag fra gass, med store klimautslipp. Gjennom elektrolyse med fornybar energi blir hydrogenet utslippsfritt. Såkalt grønt hydrogen er imidlertid fortsatt dyrere å produsere enn grått hydrogen (fra gass), ifølge Rystad Energy.

– Det kommer særlig an på hva slags elpris du kan legge inn i prosjektet. Opp mot 85 prosent av prisen på hydrogen kommer an på prisen på kraft, sier Lunde.

– Men vi nærmer oss et punkt hvor dette er konkurransedyktig. Det skyldes prisutviklingen på fornybar, og teknologiutviklingen innen elektrolysører hvor vi produserer mer hydrogen for hver kilowattime, sier han.

Konsernsjef Mårten Lunde i Hydrogenpro.

Har flere avtaler

Hydrogenpro har blant annet avtaler om å bygge produksjonsanlegg i Frankrike for selskapet H2V, og i USA har selskapet avtale med Mitsubishi om en pilot på en elektrolysør på 11 megawatt, og med et selskap som heter DG Fuels som ser på å kombinere hydrogen og CO2 og lage syntetisk drivstoff.

– Vår elektrolysør på fem megawatt er et kommersielt produkt som er levert i flere varianter i Kina, og i et anlegg i Finland. Fremtiden blir at du leverer flere elektrolysører i større prosjekter, som fungerer som egne fabrikkanlegg, sier Lunde.

– Vi har et pilotprosjekt med en elektrolysør på 11 megawatt som er under utvikling i USA. Slik jeg kjenner USA så er det som leveres i dag altfor smått. Vi har fått et oppdrag fra Mitsubishi Power i USA om å utvikle denne større enheten. De er store på kull og gass i USA, men satser nå på hydrogen, sier han.

Han tror Mitsubishi kan hjelpe Hydrogenpro med å bygge opp en god leverandørkjede raskt og gi dem muligheten til å sette opp tempoet mye mer enn selskapet kunne ha gjort alene.

– Det er voldsom prosjektaktivitet og mye dynamikk i porteføljen. Nå kommer også de store oljegigantene og skal sette i gang prosjekter. Jeg tror den trenden vi ser innen hydrogen nå er irreversibel, sier Lunde.

Les også

Derfor satset Mitsubishi på børsklare Hydrogenpro

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Hydrogen
 3. Mitsubishi
 4. Fornybar energi
 5. Nel
 6. Teknologi
 7. Euronext Growth

Flere artikler

 1. Derfor satset Mitsubishi på børsklare Hydrogenpro

 2. Solid papirgevinst for Hydrogenpro-eier: – Det er jo over all forventning

 3. Vurderer hydrogenfabrikk i Kvinesdal: – Ser at planene for hydrogen akselererer i Norge

 4. Hydrogenpro-sjefen går av

 5. Ny skuffelse for hydrogenselskap: Har mistet to av fem storkontrakter