Analytiker om Rec-samarbeid: – Et godt steg i riktig retning

Rec Silicons nye samarbeid i USA innenfor batterier og solceller kan bidra til gjenåpning av selskapets prestisjeanlegg, men det avhenger av at prosjektene blir store nok, ifølge analytiker.

Rec Silicons anlegg i Moses Lake i USA.

Rec Silicon
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Ola Alsberg
Publisert:

Rec Silicon stiger kraftig på Oslo Børs etter nyhetene om at det har inngått to samarbeid innenfor henholdsvis solcelle- og batteriproduksjon:

 • Med solenergiselskapet Violet inngår Rec Silicon en avtale om å etablere en forsyningskjede av solceller ved selskapets anlegg ved Moses Lake i Washington i USA.
 • Samtidig varsler selskapet at de går sammen med Group14 Technologies for å utvikle en ny type litium-ionbatterier ved Moses Lake-anlegget.

Rec Silicon-aksjen stiger over 64 prosent på Oslo Børs tirsdag. Også mandag steg aksjen kraftig, da med 21 prosent.

Les på E24+

Det er egentlig en gammel nyhet som sender Rec Silicon til værs

– Steg i riktig retning

– Dette er fortsatt tidlig fase. Det er spennende. Det gjør at det er økt sannsynlighet for at Moses Lake kan restartes med et økonomisk business case, sier analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux til E24.

Høye tollsatser stengte i praksis Rec ute fra det viktige kinesiske markedet, hvilket førte til at selskapet måtte stenge Moses Lake-fabrikken, som kostet 1,7 milliarder dollar da den sto ferdig i 2010.

Bertheussen sier det likevel er vanskelig å anslå hvorvidt Recs nye samarbeid innenfor solceller og batterier vil bli stort nok til at fabrikken ved Moses Lake kan åpne opp igjen.

– Det må være at dette lykkes, og vokser. Isolert sett vil ikke de første fabrikkene alene redde Moses Lake. Men det er et godt steg i riktig retning. Jeg synes at dette er fornuftig. Jeg vil heller at Rec gjør dette enn å prøve å konkurrere maksimalt i Kina, sier han.

Les også

Prisgalopp på hete aksjer tross krisetid: – Ligner veldig på 1999

Vekstplaner

Rec skriver at produksjonen av batteriene er ventet å starte i 2021, og anslår en kapasitet på 12.000 tonn batterimaterialer innen 2023.

– I kjernen er dette partnerskapet rettet mot å drive batterinnovasjon fremover for å fylle etterspørselen etter neste generasjons litium-ionbatterier. Med Group14 lager vi en innenlandsk forsyningskjede i stand til å produsere industrielle nivåer av innovative batterimaterialer, sier administrerende direktør Tore Torvund i Rec Silicon i en børsmelding.

Violet Powers solcelleproduksjon skal starte med 500 megawatt i andre kvartal 2021, før planen er at kapasiteten skal øke til 1 gigawatt innen 2022 og videre til 5 gigawatt over de neste fem årene.

– Vi ønsker Violet Power velkommen til Washington og ser frem til et tett samarbeid i å bygge den omfattende silisiumbaserte forsyningskjeden for høyteknologi løsninger i USA, sier Torvund.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rec Silicon
 2. Aksjer

Flere artikler

 1. Løsning på skattesak løfter Rec-resultatet

 2. Rec Silicon og Kahoot skjøt opp på flat børs

 3. Shortsalg-mareritt i Rec Silicon for gigantinvestor

 4. Storsatsing på batterimaterialer: Elkem skal bygge ny fabrikk i Porsgrunn

 5. Elkem får 10 millioner i Enova-støtte for grønt batteriprosjekt