Analytiker om Rec-samarbeid: – Et godt steg i riktig retning

Rec Silicons nye samarbeid i USA innenfor batterier og solceller kan bidra til gjenåpning av selskapets prestisjeanlegg, men det avhenger av at prosjektene blir store nok, ifølge analytiker.

Rec Silicons anlegg i Moses Lake i USA.

Rec Silicon
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Ola Alsberg
Publisert:,

Rec Silicon stiger kraftig på Oslo Børs etter nyhetene om at det har inngått to samarbeid innenfor henholdsvis solcelle- og batteriproduksjon:

 • Med solenergiselskapet Violet inngår Rec Silicon en avtale om å etablere en forsyningskjede av solceller ved selskapets anlegg ved Moses Lake i Washington i USA.
 • Samtidig varsler selskapet at de går sammen med Group14 Technologies for å utvikle en ny type litium-ionbatterier ved Moses Lake-anlegget.

Rec Silicon-aksjen stiger over 64 prosent på Oslo Børs tirsdag. Også mandag steg aksjen kraftig, da med 21 prosent.

Les på E24+

Det er egentlig en gammel nyhet som sender Rec Silicon til værs

– Steg i riktig retning

– Dette er fortsatt tidlig fase. Det er spennende. Det gjør at det er økt sannsynlighet for at Moses Lake kan restartes med et økonomisk business case, sier analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux til E24.

Høye tollsatser stengte i praksis Rec ute fra det viktige kinesiske markedet, hvilket førte til at selskapet måtte stenge Moses Lake-fabrikken, som kostet 1,7 milliarder dollar da den sto ferdig i 2010.

Bertheussen sier det likevel er vanskelig å anslå hvorvidt Recs nye samarbeid innenfor solceller og batterier vil bli stort nok til at fabrikken ved Moses Lake kan åpne opp igjen.

– Det må være at dette lykkes, og vokser. Isolert sett vil ikke de første fabrikkene alene redde Moses Lake. Men det er et godt steg i riktig retning. Jeg synes at dette er fornuftig. Jeg vil heller at Rec gjør dette enn å prøve å konkurrere maksimalt i Kina, sier han.

Les også

Prisgalopp på hete aksjer tross krisetid: – Ligner veldig på 1999

Vekstplaner

Rec skriver at produksjonen av batteriene er ventet å starte i 2021, og anslår en kapasitet på 12.000 tonn batterimaterialer innen 2023.

– I kjernen er dette partnerskapet rettet mot å drive batterinnovasjon fremover for å fylle etterspørselen etter neste generasjons litium-ionbatterier. Med Group14 lager vi en innenlandsk forsyningskjede i stand til å produsere industrielle nivåer av innovative batterimaterialer, sier administrerende direktør Tore Torvund i Rec Silicon i en børsmelding.

Violet Powers solcelleproduksjon skal starte med 500 megawatt i andre kvartal 2021, før planen er at kapasiteten skal øke til 1 gigawatt innen 2022 og videre til 5 gigawatt over de neste fem årene.

– Vi ønsker Violet Power velkommen til Washington og ser frem til et tett samarbeid i å bygge den omfattende silisiumbaserte forsyningskjeden for høyteknologi løsninger i USA, sier Torvund.

Her kan du lese mer om

 1. Rec Silicon
 2. Aksjer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Løsning på skattesak løfter Rec-resultatet

 2. Rec Silicon og Kahoot skjøt opp på flat børs

 3. Shortsalg-mareritt i Rec Silicon for gigantinvestor

 4. Annonsørinnhold

 5. Storsatsing på batterimaterialer: Elkem skal bygge ny fabrikk i Porsgrunn

 6. Elkems batteriprosjekt kan få en prislapp på fire milliarder