Kryptoboomen

Spetalen tror på høyere oljepris og er skeptisk til bitcoin: – Det er bare tull og tøys

Øystein Stray Spetalen investerte nylig i kryptoselskapet Element, men er skeptisk til bitcoin. Investoren tror at oljeprisen skal opp i over 100 dollar fatet igjen.

Investor Øystein Stray Spetalen er skeptisk til bitcoin på grunn av energiforbruket. Han tror også at oljeprisen etter hvert kan stige over 100 dollar fatet, fra 64 dollar fatet torsdag.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i et intervju konserndirektør Håkon Hansen i DNB Wealth Management har gjort med investoren i forbindelse med på konferansen DNB Invest torsdag.

De to snakker blant annet om kryptovalutaen bitcoin, som har skutt i været den siste tiden og nå handles til like under 60.000 dollar per bitcoin.

– Det kan jeg ingenting om, sier Spetalen.

– Det eneste som jeg har lagd en analyse av er at bitcoin i dag bruker like mye energi som hele Norges energiforbruk. Det er ekstremt energifiendtlig, sier han.

Dette gjør også at investoren ikke har særlig tro på at bitcoin kan brukes som betalingsløsning. Flere kjente investorer har kastet seg på bitcoinbølgen i det siste, inkludert investor Kjell Inge Røkke som skal ha handlet bitcoin for en halv milliard.

– Det er bare en tullevaluta. Det er bare tull og tøys. Vi klarer oss fint med det betalingssystemet vi har i dag, sier Spetalen.

Les også

Kryptobørs-leder om Røkkes kryptokjøp: – Hakeslepp

Høyt strømforbruk

Ifølge Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index er bitcoins energiforbruk på 129 terawattimer (TWh) i året. Norges totale strømforbruk er på om lag 135 TWh per år.

– Hvis du går inn på Kaffebrenneriet i dag og skal betale med bitcoin så vil du bruke 100–150 kroner i energi på å overføre den betalingen. Overføringskostnadene i energi er enorme. Så dette er bare tull og tøys, antageligvis, sier investoren.

Spetalens selskap Tycoon Industrier investerte nylig i kryptoselskapet Element. Det skjedde i forbindelse med at Element kjøpte selskapet Distributed Ledger Technologies, som blant annet sitter på kontrakter for utvinning av bitcoin ved anlegg i USA.

Les også

Kryptobørs henter 12 millioner: – Hatt noen veldig gode måneder

Spetalen venter høyere oljepris

På oppfordring fra DNB spekulerer også Spetalen i oljeprisen, som han tror vil vende tilbake til nivået under oljeboomen mellom 2011 til 2014.

– Det er alltid vanskelig å spå om oljeprisen, sier Spetalen.

Han tror at oljeprisen etter hvert vil stige over 100 dollar fatet, fra rundt 64 dollar fatet torsdag. Han vil ikke anslå når det skjer, men mener at økt etterspørsel og begrensede investeringer i oljebransjen etter hvert vil kunne løfte oljeprisen.

– Ja, jeg tror det. Det ville jeg ikke sagt for ett år siden, men jeg tror den går over 100 dollar, sier Spetalen.

Han er selv utdannet petroleumsingeniør. Da skiferrevolusjonen i USA begynte for rundt ti år siden, ble han negativ til oljeprisen. Nå tror han at Demokratene kommer til å legge begrensninger på produksjonen av skiferolje i USA.

Samtidig venter han at forbruket av olje vil stige når coronakrisen ebber ut.

– Nå tror jeg, i motsetning til andre, at toppen av oljekonsum som var på 100 millioner fat før corona, den tror jeg blir slått igjen. Olje som energikilde er helt umulig å konkurrere med, sier Spetalen.

Les også

IEA avblåser «supersyklus»: – Det er mer enn nok olje på tank

– Alltid vært bobler

På spørsmål om mulige bobler i aksjemarkedet, sier Spetalen at det alltid har oppstått bobler.

– Aksjemarkedet går alltid i trender, og går alltid etter nye bobler. Opp gjennom verdenshistorien i kapitalmarkedet har det alltid vært bobler, fra tulipaner, jernbane, olje, grammofonplater, bilprodusenter, IT, energi og nå det grønne skiftet. Så det er alltid bobler som kommer og går, sier Spetalen.

Spetalen viser til at EUs taksonomi vil tvinge investorer inn i antatt bærekraftige selskaper. Han tror mange grønne selskaper vil mislykkes, selv om noen også vil lykkes, i likhet med dotcom-bølgen på slutten av 1990-tallet.

– Det er helt klare likhetstegn. Mange av selskapene kommer ikke til å klare å levere det investorene håper de skal levere, mens andre blir suksessfulle, sier investoren.

De siste årene har det kommet flere hundre tusen nye investorer inn på Oslo Børs. I 2021 var det 476.201 privatpersoner som eide aksjer, fra 385.000 ett år før, ifølge Aksje Norge.

Spetalens råd til nykommerne er å sette seg inn i hva selskapene driver med, og ta ut gevinst når man har mulighet til det.

– Jeg har som regel solgt altfor tidlig, sier Spetalen.

Spetalen har manøvrert seg gjennom rushet av børsnoteringer i fjor og i år med solid avkastning. Han omtales gjerne som en «bjellesau», og inviteres med i det meste som er av nynoteringer på markedsplassen Euronext Growth om dagen.

Ofte har han vært med som såkalt hjørnesteinsinvestor. E24 har den siste tiden omtalt flere tilfeller hvor Spetalen har gått god for selskapene, for siden å selge seg ut raskt med gevinst.

Les også

Spetalen gikk god for fisk på land - nå har han solgt det meste han kan

Les også

Hjørnesteinsras i Rana Gruber - dumpet aksjer for 122 millioner

Les også

Gruveaksje til værs – Spetalen har kjøpt for over 20 mill. kroner

Les også

Solid gevinst for kjendisinvestorer etter børsnotering

Les også

Elements nye toppsjef om bjellesauene: – Har en liten andel aksjer

Les også

Spetalen satser mer penger på kollaps i hydrogenaksje

Les også

Spetalen-kontrollerte Saga Pure selger seg helt ut i Element

Les også

Spetalen-dominerte Saga Pure er ute av Everfuel med kjempegevinst

Les også

Element skyter opp etter krypto-oppkjøp

Les også

Hjørnesteinsinvestor Spetalen kjapt borte fra lakseliste

Les også

Spetalen var hjørnesteinsinvestor i Kingfish: Solgte aksjer med nær 20 prosent rabatt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. Bobler
 3. Øystein Stray Spetalen
 4. Kryptovaluta
 5. Energi
 6. Olje

Flere artikler

 1. Spetalen sa at bitcoin var tull – nå har han kjøpt selv

 2. Røkkes kryptosatsing kan ha tjent 125 millioner på en drøy måned

 3. Elements nye toppsjef om bjellesauene: – Har en liten andel aksjer

 4. Harmonychain vil ta dogecoin-databrikke på børs: Verdsettes til over 300 millioner

 5. Betalt innhold

  Teslas bitcoin-retrett gir jakt på grønnere krypto-alternativ