737 Max-ulykkene

Boeing 737 Max kan få gjenoppta flyginger i Europa på nyåret

EUs byrå for flysikkerhet (Easa) sier Boeing 737 Max nå er trygt å fly med. Flyet kan dermed trolig gjenoppta flyginger i Europa på nyåret.

Ulykkesflyet Boeing 737 Max er nå helt trygt, uttaler Easa-sjef Patrick Ky. Det europeiske luftfartstilsynet kan gi Max-flyet tillatelse til å gjenoppta flyginger i Europa i midten av januar. Her er et Max-fly fotografert under en testflyging ved Boeings hovedkvarter i Seattle i USA.

Elaine Thompson / AP / NTB
  • NTB-Ritzau
Publisert: Publisert:

Easa-leder Patrick Ky sier til BBC at tilsynets vurdering kommer etter svært grundige analyser av flyet og endringene Boeing har gjort på det siden det ble satt på bakken i 2019.

Det skjedde etter at til sammen 346 mennesker mistet livet i to ulykker i 2018 og 2019.

Den første ulykken skjedde i oktober 2018, da et Max-fly fra Lion Air styrtet rett i havet utenfor Indonesia. Den andre skjedde i mars 2019, da et fly styrtet kort tid etter avgang fra flyplassen i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

Senere viste de seg å skyldes en programvare som fikk flyene til å vende brått nedover under bratt oppstigning.

Ky sier at alle eksisterende Max-fly nå må utstyres med ny programvare før de kan fly igjen. I tillegg må pilotene gjennomgå obligatorisk trening, og hvert fly må gjennom en testflyging etter at alle endringer er innført.

Uttalelsen kommer etter en knusende rapport fra Kongressen i USA, der samferdselskomiteen kritiserte Boeing for tekniske feil i flyets design, manglende åpenhet overfor både myndighetene, flygerne og kundene og forsøk på å tilsløre informasjon om flyet.

Granskerne kritiserte også det amerikanske luftfartstilsynet FAA for en sterkt mangelfull godkjenning av flyet og for å ha sviktet når det gjaldt å oppdage alvorlige problemer med flyets sikkerhet.

Boeing har allerede fått tillatelse til å gjenoppta flyginger med Max-flyene i USA og Brasil. Easa venter å kunne gi tilsvarende tillatelse for Europa i januar.

Les også

Boeing 737 Max får grønt lys fra amerikanske myndigheter

Les også

American Airlines åpner for å fly Boeing 737 Max igjen innen utgangen av året

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. 737 Max-ulykkene
  2. Boeing 737
  3. Boeing

Flere artikler

  1. Boeings 737 Max-fly får grønt lys til å fly i Europa

  2. EU planlegger å gi Boeing 737 Max tommelen opp neste uke

  3. Ethiopian Airlines vil fly 737 Max igjen – to år etter ulykken

  4. Boeing 737 Max får grønt lys fra amerikanske myndigheter

  5. Boeing pauser leveranser av 737 Max etter uløste feil på flyenes elektriske system