Investorenes aksjekjøp

Søskenpar ute av Oslo Børs-short etter fire år

Else Helene og Christian Sundt har i nær fire år gått mot kjente investorer og veddet på ras i Protector Forsikring-aksjen. Nå kastes kortene.

Protector-aksjen har ikke vært en vinner på Oslo Børs de siste årene. Det har et norsk søskenpar tjent på.

Stian Lysberg Solum, NTB
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

De to rederarvingenes shortposisjon, et veddemål på kursfall, i det Oslo Børs-noterte forsikringsselskapet Protector Forsikring har vært omtalt siden den ble inngått på starten av 2017.

Torsdag denne uken falt søsknenes investeringsselskap, Sundt as, ut av Finanstilsynets register over shortposisjoner i forsikringsaksjen for første gang.

– Kan bekrefte det, men har ingen ytterligere kommentar, uttaler sjef i Sundt as, Jakob Iqbal, til E24.

Shorthandel innebærer å låne aksjer for å selge dem med den hensikt å kjøpe aksjene tilbake på et senere tidspunkt. Så leveres aksjene tilbake. Den som låner ut aksjene, krever en rentekompensasjon for dette.

Finanstilsynets lister viser kun posisjoner på 0,5 prosent eller mer av et selskaps aksjer. Dermed er det mulig at Sundt fortsatt sitter på en mindre posisjon i Protector-aksjen enn dette.

Aksjefall

I perioden Sundt var short har aksjen falt 27 prosent, fra en kurs på 69 kroner til en kurs på 50 kroner. Posisjonen har riktignok blitt både økt og redusert en rekke ganger gjennom årene til ulike kurser.

På det meste satt Sundt short med 1,25 millioner aksjer i mars i fjor. Da veddemålet ble inngått var det på 750.000 aksjer.

Men samtidig som aksjen har tikket kraftig oppover med 150 prosent siden mars i år, blant annet på grunn av tidvis resultatvekst, har Sundt-søsknene redusert veddemålet jevnlig.

Les også

Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

På grunn av den siste tidens aksjehopp har de to dermed også gått glipp av noe av papirgevinsten de satt inne med.

Den aktive tilnærmingen skyldes nok at Protector-aksjen har svingt markant på Oslo Børs de siste årene. Det blant annet på grunn av skjeggkre-trøbbel og resultatvarsler.

Gjennom shortposisjonen har de veddet mot større investorer som Arne Wilhelmsen og familien og Egil Stenshagen og familien, som er største og nest største aksjonær.

Les også

Milliardgevinst for shortere i Norwegian og SAS i år

Bred portefølje

Else Helene og Christian arvet familieimperiet i 2007 fra skipsreder Peter C.G. Sundt, og eier aksjer, obligasjoner, og eiendom, samt driver med blant annet utleie av privatfly.

Formuen stammer fra det gigantiske tankrederiet Bergesen, som ble solgt ut av familien i 2003.

På Oslo Børs har Sundt as positive aksjeveddemål i flere selskaper, blant disse Arcus, Borregaard, EAM Solar, Goodtech, Hunter, Magnora, Nordic Nanovector og Ultimovacs.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Protector
 3. Shorthandel
 4. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett

 2. Milliardgevinst for shortere i Norwegian og SAS i år

 3. Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

 4. Annonsørinnhold

 5. Spetalen med short-smell på 30 millioner i grønn aksje

 6. 57 mrd. forduftet for spekulanter i olje- og gassaksjer i november