Venter resultatfest på Wall Street: Kan bli største vekst på over ti år

Etter at pandemien rammet selskapenes inntjening hardt, har pilene begynt å peke oppover igjen. De neste kvartalene ligger det an til en «enorm resultatvekst», ifølge investeringsdirektør.

BØRSFEST: Amerikanske børser ligger på rekordnivåer før selskapene skal legge frem resultater for første kvartal. Her fra New York-børsen.
Publisert: Publisert:

Pandemiens grep om børsene har allerede løsnet. Når ligger det også an til flere kvartaler med resultatfest i verdens største aksjemarked, venter analytikerne.

De neste ukene kommer kvartalsrapportene på løpende bånd fra flere hundre amerikanske børsselskaper. Først ut er store banker som JPMorgan, Goldman Sachs og Bank of America.

Les på E24+

Aksjene som plutselig kan få en heftig budpremie

Analyseselskapet FactSet tror inntjeningsveksten i første kvartal kan bli den høyeste på over ti år for de 500 selskapene som inngår i den viktige S&P 500-indeksen.

Analytikernes prognose er en vekst på 24,5 prosent i overskuddene, sammenlignet med første kvartal i fjor.

Men selskapene overgår vanligvis analytikerestimatene, slik at resultatveksten trolig lander på rundt 28 prosent, fremholder analyseselskapet i en rapport.

Det vil i så fall bli den høyeste resultatveksten siden tredje kvartal 2010.

– Enorm resultatvekst

Ifølge investeringsdirektør Leif-Rune Rein gjør det kraftige fallet i selskapenes inntjening da samfunnet stengte ned i fjor, at veksttallene blir ekstra høye i år – en såkalt «baseeffekt».

På toppen kommer effekten av at USA er i ferd med åpne opp igjen, mener han.

– Alt har vært stengt ned og da har inntjeningen falt voldsomt. Ikke like mye som fryktet, men likevel voldsomt. Nå når det begynner å åpne opp igjen, er det en enorm resultatvekst, sier Rein i Nordea Liv til E24.

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv.

De amerikanske børsene har allerede lagt krisen bak seg og steget til stadig nye rekorder. Etter at S&P 500-indeksen falt mer enn 30 prosent under coronauroen i fjor vår, har aksjeindeksen klatret over 80 prosent fra bunnen.

Corona er heller ikke den største bekymringen lenger hos internasjonale forvaltere, har en nylig Bank of America-undersøkelse vist.

Venter USA-boom

– Det er ikke noen tvil om at det blir sterk vekst i år, først og fremst drevet av sterke finanspolitiske stimulanser, sier DNB Markets-økonom Knut A. Magnussen om utsiktene for amerikansk økonomi.

Store offentlige redningspakker har hjulpet økonomien under krisen. I det siste har flere bedriftsundersøkelser og tall fra arbeidsmarkedet pekt mot en kraftig opptur.

Bedrifter som leverer tjenester har meldt om historisk høy vekst etter nedturen, det samme har industribedriftene.

Les også

Rapport: 55 av USAs største selskap betaler ingen selskapsskatt

Investeringsbanken Goldman Sachs venter at amerikanske økonomi vil vokse med syv prosent i år, mens økonomer spurt av Bloomberg venter at oppturen i andre kvartal vil bli den sterkeste siden 1984.

– Mange jobber kommer tilbake

Pakken på 900 milliarder dollar før jul, som blant annet ga hver amerikaner 600 dollar, har gitt en positiv effekt på forbruket, ifølge Magnussen.

Det vil også bli tilfelle etter den siste redningspakken på 1.900 milliarder dollar, tror han.

Les også

Rekordhøyt budsjettunderskudd i USA – før gigantisk krisepakke

– Selv om en del blir spart er det en del som går til økt forbruk. Det slår ut i amerikansk økonomi hvor rundt 70 prosent er forbruk.

Effekter av gjenåpning har allerede vist seg i arbeidsmarkedet, påpeker DNB-økonomen. I mars kom 916.000 flere amerikanere i jobb. Smittetallene har falt mye og landet har kommet langt i vaksineringen.

– Det tilsier at gjenåpningseffektene kommer til å fortsette. Mange jobber kommer tilbake, sier Magnussen.

– Man får en inntektseffekt i husholdningssektoren. Når usikkerheten dempes kan det være at folk blir mer villige til å bruke penger, sier han.

– Kommer sterkt tilbake

I første og andre kvartal i fjor falt inntjeningen kraftig hos børsselskapene. I år venter analytikerne et comeback, også for flere bransjer som ble hardt rammet av coronakrisen.

Analytikerne tror den største inntjeningsveksten i første kvartal kommer i sektoren for syklisk konsum, altså varehandel som gjør det bra i gode tider og dårlig når økonomien faller.

Analytikerne venter en dobling av resultatene i denne sektoren fra første kvartal i fjor, ifølge FactSet.

Les også

Biden om gigantplan: – Wall Street bygde ikke dette landet

Deretter følger bank og finans og råvarer på de neste plassene – to sektorer som også følger svingningene i økonomien.

Her er resultatveksten anslått henholdsvis 79 og 46 prosent i kvartalet.

– Der er det sykliske som kommer sterkt tilbake, selv om de sektorene som har gjort bra gjennom hele krisen, som teknologi, også gjør det bra, sier Rein.

Publisert: