Norge kan få over en halv milliard av Volvo etter japansk truck-salg

Volvo-styret vil dele ut milliarder i kjølvannet av salget av et japansk lastebilselskap. Den norske stat kan bli med på utbyttefesten.

RAUS: Styreleder Carl-Henric Svanberg og resten av styret i Volvo har vært rause med aksjonærene i år. Etter en historisk utbyttebetaling i vår, vil de nå drysse nye milliarder over aksjonærene.
 • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

AB Volvo, som er notert på Stockholmsbørsen, vil dele ut 19 milliarder svenske kroner i utbytte til aksjonærene, meldte selskapet i forrige uke.

Både Oljefondet og Folketrygdfondet er storeiere i Volvo og kan få i alt 513 millioner kroner i utbytte, viser E24s beregninger.

Pengene kommer fra salget av den japanske lastebilprodusenten UD Trucks, som har blitt kjøpt av japanske Isuzu Motors for 20 milliarder svenske kroner. Dette oppkjøpet ble meldt i oktober i fjor og fullført i april i år.

Her er en av lastebilene til UD Trucks, som Volvo solgte tidligere i år, og som nå gjør at det kan klinge i kassen til aksjonærene.

Kraftig kursoppgang

Oljefondet fikk i alt innbetalt 152,8 milliarder kroner i utbytte på aksjeinvesteringene i fjor, en nedgang fra 172,6 milliarder kroner året før.

Volvo er blant selskapene som har vært rause med eierne i år.

Ved generalforsamlingen i mars stemte Oljefondet, og andre eiere, for et utbytte på i alt over 30 milliarder kroner, som ifølge svenske medier er historisk høyt i svensk sammenheng.

Da kan Oljefondet ha fått utdelt over 700 millioner kroner i utbytte fra Volvo.

Nå kommer altså en ny runde med utbytte.

Det var like etter at Stockholmsbørsen stengte tirsdag i forrige uke at Volvo meldte at styret har foreslått et utbytte på 9,5 svenske kroner per aksje.

– Styret mener at Volvo Groups forbedrede lønnsomhet, motstandsdyktighet i nedturer og sterke finansielle posisjon gjør det mulig å dele ut pengene fra salget av UD Trucks til aksjonærene, sier styreleder Carl-Henric Svanberg i en uttalelse.

Volvos aksjekurs har steget kraftig de siste månedene og nådde en toppnotering i mars.

I ettermiddagshandelen tirsdag ble aksjen handlet for 226,6 kroner, etter å ha steget 17 prosent så langt i år.

Største eier er Industrivärden som domineres av den svenske finansmannen Fredrik Lundberg. Nest største eier er Geely, som kontrolleres av den kinesiske mangemilliardæren Li Shufu. Det er i alt over 323.000 aksjeeiere i Volvo, ifølge Dagens Industri, som viser til eiertjenesten Holdings.

Les på E24+

For 25 år siden puttet han de første kronene i Oljefondet. Beviset henger på en vegg i Brumunddal.

Ikke klubbet igjennom ennå

Utbyttet skal stemmes over på en ekstraordinær generalforsamling senere denne måneden, nærmere bestemt tirsdag 29. juni.

– Ser dere noen grunn til at forslaget kan bli stemt ned av aksjonærene?

– En stemme er en stemme, og vi skal ha respekt for den prosessen. Ingenting er klart før man har klubbet det gjennom på generalforsamlingen. Det er ikke vi som selskap, men eierne, som bestemmer det, sier presseansvarlig Claes Eliasson i Volvo.

Volvo har ulike aksjeklasser, men selskapet gjør ikke forskjell mellom eierne ved utdeling av pengene basert på om de eier A- eller B-aksjer.

Les også

Mener grønt grep kunne økt Oljefondet med 1.000 mrd.: – Tallene er ganske ufattelige

Bonuskritikk

Volvo har i forbindelse med coronapandemien fått utbetalt milliardstøtte fra svenske skattebetalere, ifølge den svenske avisen Dagens Industri, som tidligere har skrevet at toppledelsen fikk bonuser i hundre millionersklassen samme år.

– Hva tenker dere om å betale milliarder i utbytte til eierne, blant annet den norske stat, etter å ha fått milliardstøtte fra Sverige?

– Det er selvsagt at vi ikke skal holde tilbake mer penger enn vi trenger. Til syvende og sist er det eiernes penger. Vi blir etter salget av UD Trucks et mindre selskap, som ikke trenger like mye kapital, så det er også en del av logikken bak utdelingen, sier Eliasson til E24.

Selskapet går eksklusive utbytte 1. juli, det er siste dag aksjonærene må være registrert for å få betalt utbytte, gitt at utbytte blir godkjent på eiermøtet.

E24 har vært i kontakt med både Oljefondet og Folketrygdfondet, men ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Les på E24+

Tre eksperter: Aksjene du bør satse på i sommer

Les på E24+

Slik bør du investere i perioder med høy inflasjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Volvo
 3. Stockholmsbørsen
 4. Utbytte

Flere artikler

 1. Oljefondet stemte mot gjenvalg av styreleder i EQT før omstridt milliardsalg

 2. Oljefondet og andre eiere kaster Toshiba-styreleder

 3. Bankenes utbyttekran kan åpne igjen i høst: De ti største har forberedt utdelinger på 16 milliarder

 4. Betalt innhold

  Nå bør Otello velge utbytte foran tilbakekjøp av aksjer

 5. Finansdepartementet: Bankene kan utbetale utbytte som normalt