Investor reagerer etter emisjon: – Pumpet opp kursen

Investor Svend Egil Larsen peker på kraftig kursoppgang i Atlantic Sapphire før selskapet meldte at det vil hente én milliard kroner. Han mener aksjekursen har blitt pumpet opp.

MÅTTE SNU: Investor Svend Egil Larsen forteller at han forsøkte å tegne seg i emisjonen til Atlantic Sapphire da han fikk signaler om at kursen ville bli høy. Tidligere samme dag hadde han shortet aksjen.
 • Eivind Bøe
Publisert:

Det landbaserte oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire meldte etter at Børsen stengte torsdag at det vil hente én milliard kroner i en emisjon rettet mot norske og internasjonale investorer. Natt til fredag melder selskapet at det har hentet 120 millioner dollar, tilsvarende drøyt en milliard kroner, til 98,6 kroner - tilsvarende sluttkurs torsdag.

Én som reagerer etter torsdagens emisjonsmelding, er investor Svend Egil Larsen.

På Twitter var han ute med en melding der han viste til kursoppgangen i Atlantic Sapphire den siste tiden og la til «emneknaggen»: «pumpupthejam».

– Hva mente du med det?

– De har vært flinke til å pumpe opp kursen, før en emisjon som vi egentlig visste ville komme. Det er imponerende at de bruker ti dager på å pumpe opp kursen, sier Larsen til E24.

De siste ti dagene har Atlantic Sapphire steget 24 prosent på Oslo Børs, viser tall fra Infront.

E24 har vært i kontakt med Atlantic Sapphire og spurt hva de tenker om påstandene om at kursen ble pumpet opp før torsdagens emisjonsvarsel.

– Som representant for et børsnotert selskap kan jeg dessverre aldri kommentere egen aksjekurs, skriver finansdirektør Karl Øystein Øyehaug i Atlantic Sapphire i en e-post.

Les også

Landoppdretteren Atlantic Sapphire vil hente en milliard kroner

Analytiker kalte aksjen «toppvalg» tidligere samme dag

Selskapet hyret Arctic Securities AS, Bank of America og DNB Markets som tilretteleggere i emisjonen.

Alle disse investeringsbankene har gjennom sine analyseavdelinger kjøpsanbefaling på Atlantic Sapphire-aksjen og kursmål som tilsier at aksjen skal stige kraftig.

Den mest positive analytikeren er Alexander Jones i Bank of America. Han tror at aksjen skal mer enn doble seg til 200 kroner.

Hverken Bank of America eller deres analytiker Jones står oppført på listen på nettsidene til Atlantic Sapphire over analytikere som dekker aksjen, men E24 får bekreftet av Atlantic Sapphire at Jones har analysedekning på selskapet.

Jones uttrykte optimisme om Atlantic Sapphire i et notat publisert torsdag, før meldingen om emisjonen kom fra selskapet.

I notatet om havbrukssektoren gjentok Jones at Atlantic Sapphire er en favoritt.

– Våre toppvalg forblir Atlantic Sapphire, en ledende landbasert oppdretter, og Bakkafrost, skrev Jones og viste til faktorer han mener er positive ved sistnevnte aksje.

E24 har vært i kontakt med Jones, men får beskjed om at han ikke kan snakke med medier grunnet retningslinjer i banken.

Aksjekursen til Atlantic Sapphire steg kraftig på Oslo Børs torsdag og endte på 98,6 kroner ved stengetid torsdag, etter en oppgang på 4,78 prosent for dagen.

E24 har også vært i kontakt med presseansvarlig Tomos Rhys Edwards i analyseavdelingen til Bank of America, men han har ikke svart på spørsmål om de tror dagens notat har vært med å presse opp kursen.

Les på E24+

Tre eksperter: Dette er de mest attraktive sjømataksjene nå

Shortet først – så snudde han

Larsen forteller at han før torsdagens emisjonsvarsel shortet Atlantic Sapphire, altså inngikk et veddemål på at aksjekursen skulle falle. Han sier dette er tredje forsøk, etter at han har bommet to ganger før på å gjøre det samme.

Men deretter måtte han kaste seg rundt. Han fikk meldinger fra en megler om at selskapet har fått hentet pengene og at investorer som tegner seg under sluttkursen torsdag på 98,6 risikerer ikke å få bli med i kapitalinnhentingen.

– Jeg måtte tegne meg i emisjonen for å dekke shorten, forteller Larsen.

Han mener aksjen vil stige og at han derfor måtte kjøpe aksjer for å dekket tapet fra veddemålet om at aksjen skal falle.

– Jeg håper jeg får tildeling, og blir sur om jeg ikke får aksjer, sier Larsen torsdag kveld, før emisjonen er i boks.

Atlantic Sapphire jobber med å bygge verdens største landbaserte oppdrettsanlegg i Miami, Florida.

Larsen sier at Atlantic Sapphire har «rotet bort» kontanter i Florida, og at det var ganske innlysende at de måtte fylle på kasse for å finansiere investeringen der.

– Aksjen fikk bank etter at de fortalte om problemene, påpeker Larsen.

Mente rapport «bommet på alle parametre»

Den siste tidens oppgang i aksjekursen kommer etter at Atlantic Sapphire har falt kraftig på Oslo Børs tidligere i år. Kursen er ned 18 prosent siden årsskiftet.

Investorene surnet spesielt etter at Atlantic Sapphire i april la ut årsrapport og en oppdatering om første kvartal. Aksjen falt 22 prosent dagen derpå.

Selskapet fikk et resultat før skatt på minus 55,2 millioner dollar i 2020, sammenlignet med et resultat før skatt på minus 13,2 millioner dollar i 2019.

Analytiker Nils Thommesen i Fearnley mente at årsrapporten «bommet på alle parametre», og at førstekvartalstallene var svake.

Thommesen sa da at han ventet et kapitalbehov på 50–100 millioner dollar for fase to av utbyggingen i Miami, som følge av høyere kostnader i 2020 og mindre kontantstrøm fra drift som følge av lavere volumer.

Før dette, i mars i år, hadde aksjekursen fått en smell etter en feil ved anlegget i Miami som førte til at fisk døde.

Atlantic Salmon er startet av de norske laksegründerne Johan Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik, som fortsatt er storeiere i selskapet.

Les på E24+

Tre eksperter: Aksjene du bør satse på i sommer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Atlantic Sapphire
 2. Bank of America
 3. Laks
 4. Oppdrettsnæring
 5. Emisjon

Flere artikler

 1. Investorer skjøt inn nye penger i landoppretter – tapte 54 millioner på én dag

 2. Sjefen hausset markedet før emisjon - kjøper ikke aksjer selv

 3. Landoppdretteren Atlantic Sapphire hentet en milliard kroner

 4. Atlantic Sapphire-sjefen om aksjekjøp: – Et signal om hva jeg synes om børsnedgangen

 5. – Ser ut som man har investert hos verdens mest uheldige mennesker