Aksjeanbefalinger

Analytikere mer positive til riggyndling: – Ligger godt an til utbytte

Odfjell Drilling har gjennom riggkrisen vært i kontakt med konkurrenter om avtaler, men holder seg unna gjeldstyngede rigger. – Å ta over eiendeler som ikke er omsettelige i markedet, og brenne cash for å holde de gående, er dødens vei, sier sjefen Simen Lieungh.

Odfjell Drilling-sjef Simen Lieungh. Selskapets børsverdi er på rundt 3,6 milliarder kroner.
 • Anders Nybakken Kvale
 • Infront TDN Direkt
Publisert: Publisert:

Analytikere gjør fredag positive endringer etter det norske riggselskapet Odfjell Drillings tallfremleggelse for tredje kvartal i går.

E24 har tidligere skrevet at kjøpsanbefalingene på Odfjell Drilling-aksjen har tårnet seg opp den siste tiden – tross riggkrisen som herjer og konkurrenter som dømmes nord og ned på børs.

– Vist tydelig styrke

Kepler Cheuvreux-analytiker Magnus Olsvik er blant dem som er positive til riggaksjen og skriver i en fersk oppdatering at han mener kursfallet på rundt ti prosent etter rapporten var «uberettiget».

Odfjell Drilling driver med rigger for røffe værforhold, såkalt «harsh environment»-rigger, og Olsvik mener dette nisjemarkedet fortsatt er sterkt.

Det fremheves gjerne at selskapene innenfor dette segmentet er mer attraktivt priset på børs. Samt at det ventes flest restruktureringer for dem som driver med rigger tilpasset rolige farvann.

Olsvik peker også på at Odfjell Drilling har tatt innersvingen på konkurrentene sine og vunnet en rekke viktige kontrakter i år, som arbeid på Breidablikk-feltet og Johan Sverdrup-feltet for Equinor, samt en kontrakt med Wintershall.

– Disse kontraktene er vunnet til veldig solide rater på rundt 300.000 dollar dagen, så selskapet gjør ikke kompromiss på pris. I vårt syn indikerer det et konkurransefortrinn og Odfjell Drilling har tydelig vist styrke sammenlignet med sine konkurrenter med å vinne disse kontraktene, skriver Olsvik.

Les også

Analytiker øyner nordisk riggsammenslåing: – Må raskt ta grep for å holde tritt

– Vi har sett på masse

Odfjell Drilling-sjef Simen Lieungh har fredag gjort et lengre intervju med nyhetsbyrået TDN Direkt, der han åpner opp om grep som er blitt gjort i løpet av riggkrisen og strategiske planer for fremtiden.

Lieungh fremhever at det viktigste er å få betalt utbytte i 2022.

– Vi ligger godt an til utbytte basert på den ordrereserven vi har sammen med de fremtidsutsikter vi ser for oss for vår egen flåte. Vi kommer altså ikke til å gjøre noen strategiske grep som fører ti lat det målet ikke kan nås. Det er viktig å understreke, sier han.

Lieungh sier Odfjell Drilling tidligere har vært i kontakt med Northern Ocean om de to halvt nedsenkbare riggene «West Mira» og «West Bollsta», men uten at dette har materialisert seg i noen retning. De har også vurdert andre muligheter som eksempelvis Diamond Offshore-riggen «GreatWhite».

Videre nevner han rigger eid av Awilco Drilling, men av ulike årsaker har dette heller ikke ført fram.

– Vi har sett på masse, men det er mye som skal gjøres før man kommer i en posisjon som blir en balansert avtale for begge parter, sier konsernsjefen.

– Dødens vei

Flere riggselskaper jakter nå på de mest attraktive riggene i markedet.

– Uten at jeg vet det, så tipper jeg i hvert fall Transocean og kanskje Maersk Drilling. Det kan også åpne for konsolideringer av aktører som er i samme situasjon med hensyn til restruktureringer, eksempelvis Diamond, Noble, Valaris og andre. Så er det selvsagt også oss. Dolphin Drilling har etter mitt skjønn behov for å fornye flåten med mer moderne rigger. Det er tøff konkurranse, sier Lieungh til TDN Direkt.

Han sier at selskapet ikke vil inngå avtaler som «utvanner eksisterende aksjonærer eller setter vår utbyttekapasitet i fare»

Lieungh trekker også inn den høye belåningen på riggene.

– Det er det som er problemet. I en chapter 11- prosess så skal noen ta gjelden og det må ryddes opp. Vi kan komme etterpå. Å ta over eiendeler som ikke er omsettelige i markedet, og brenne cash for å holde de gående, er dødens vei, sier konsernsjefen.

Lieungh erkjenner avslutningsvis at Odfjell Drilling har vært i samtaler der de selv har vært oppkjøpskandidat.

– Ja, det har vært flere, men ikke nylig. Det er ingen som kan kjøpe opp nå om de ikke får en særdeles god deal, og det har ikke vi tenkt å gi dem, sier konsernsjefen til TDN Direkt.

Les også

Analytiker: Riggkjempenes verdier vil barberes langt mer

Høyner kursmålene

Dette er blant endringene som er blitt gjort i anbefalingene på Odfjell Drilling-aksjen, som handles til 15 kroner fredag, etter kvartalstallene.

 • Kepler Cheuvreux jekker opp sitt kursmål til 18 kroner, fra tidligere 17 kroner.
 • SEB høyner kursmålet sitt til 22 kroner, fra tidligere 20 kroner.
 • Carnegie hever kursmålet sitt til 17 kroner, fra tidligere 14 kroner.

Alle har en kjøpsanbefaling.

SEBs analytiker mener Odfjell Drilling handles til en rabatt fordi investorene generelt skyr riggaksjer om dagen.

Den gjeldstyngede riggbransjen hadde fortsatt ikke hentet seg inn etter oljesmellen i 2014 da coronakrisen inntraff. Nå er det for mange rigger i markedet og gjelden i flere selskaper er massiv.

Derfor er det ventet omfattende restruktureringer for selskapene som borer etter olje.

Carnegies analytiker er, som store deler av analytikerkorpset, positive til Odfjell Drillings ordrereserve på 2,6 milliarder dollar ved utgangen av kvartalet, hvorav 1,4 milliarder er for faste kontrakter.

Meglerhuset venter samtidig et sterkt fjerde kvartal.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjeanbefalinger
 2. Riggselskaper
 3. Odfjell Drilling
 4. Oslo Bay District
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Pareto ser større oppside i Odfjell Drilling

 2. Venter milliardresultat for norsk riggyndling: – I en særstilling

 3. Ny analytiker øyner større oppside i riggaksje: – Eneste alternativet

 4. Analytiker anbefaler å dumpe Northern Ocean etter riggvraking

 5. Investor ser forbi krisen: Tar stort jafs av John Fredriksens riggaksje