Vil sluke hele Höegh LNG – slipper strenge norske akseptkrav

Mens det krever over 90 prosents eierskap for å tvangsinnløse i norske selskaper, trenger Høegh-familien og Morgan Stanley bare 67 prosent for å kapre Bermuda-registrerte Höegh LNG.

PÅ VEI BORT: Höegh-familien vil ta Höegh LNG av børs, etter flere år med elendig avkastning. Bildet viser gasstankskipet Grace.
  • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Höegh LNG seiler mot utgangsdøren på Oslo Børs, etter at hovedeier Leif Höegh og Co. og fond forvaltet av Morgan Stanley annonserte et bud på 23,5 kroner per aksje mandag.

Leif Höegh og Co sitter allerede på 50,4 prosent, og planen er å ta kontroll over 100 prosent av aksjene før selskapet tas av børs.

Slike budprosesser kan bli kinkige, siden beileren i henhold til norsk aksjelovgivning må sikre seg over 90 prosent av aksjene før resten kan tvangsinnløses.

Høegh-familien og Morgan Stanley har imidlertid lagt opp til en transaksjonsstruktur kalt «amalgamation» (sammenslåing), som i praksis innebærer at de kun behøver to tredjedelers aksept for å kunne tvangsinnløse resten.

«Höegh LNG er et Bermuda-selskap, og etter lokal lovgivning og selskapets vedtekter kan man foreta en såkalt amalgamation med oppgjør i kontanter, forutsatt at dette vedtas med to tredjedels flertall på generalforsamlingen», skriver styreleder Morten W. Høegh i en e-post til E24.

Han viser til at transaksjonsstrukturen som er foreslått også har vært gjennomført ved tidligere anledninger av selskaper notert på Oslo Børs.

Les også

Hovedeier Höegh vil ta Höegh LNG av børs

STYRELEDER: Morten W. Høegh.

Flere år med nedtur

Reglene om tvangsinnløsning eksisterer delvis for å beskytte minoritetseiere fra myndighetsmisbruk fra majoritetseieren.

Styrelederen viser til at 90-prosentkravet retter seg mot norske selskaper, og ikke er et børsrettslig krav.

«Som det også fremgår av børsmeldingen er tilbudet allerede enstemmig anbefalt av de uavhengige medlemmene av selskapets styre», skriver Høegh.

Budet verdsetter hele gassfraktrederiet til 1,8 milliarder kroner, og gir en premie på 36 prosent fra siste handelsdag.

Hyggelig for dem som har kjøpt aksjer de siste ukene, men ingen fest for dem som har vært med en stund. Aksjen er halvert siden inngangen til 2020, og ned over 80 prosent siden toppen i 2015.

Styret har innhentet en ekstern verdivurdering fra Fearnley Securities som konkluderer med et budprisen er «fair», og nå skal transaksjonen stemmes over på en ekstraordinær generalforsamling 30. mars, i 22 Victoria Street på Bermuda.

Siden budgiverne allerede har 50 prosent og kun trenger 2/3 støtte fra dem som møter opp på generalforsamlingen, enten fysisk eller digitalt, skal det mye til for at transaksjonen ikke bankes gjennom.

Aksjen ble tirsdag omsatt for 23,1 kroner, 40 øre under budkursen, noe som kan indikere at markedet ikke har stor tro på et bedre bud.

– Ser stort potensial for vekst

Høegh-familien har ambisjoner om å sette fart på rederiets kommersielle utvikling under privat eierskap.

«Vi ser et stort potensial for vekst av både LNG-volumer og nye muligheter innenfor hydrogen og ammoniakk hvor selskapet kan utvikle flytende energiinfrastruktur», skriver Høegh.

Flere amerikanske infrastrukturfond har satset på verdikjeden rundt naturgass de siste årene.

Golar LNG eide gasskraftsatsingen Hygo med fondet Stonepeak Infrastructure før det nylige gigantsalget til New Fortress Energy, som også inkluderte store deler av Golar LNGs skipsflåte.

«Morgan Stanley Infrastructure Partners og vi vil komplementere hverandre som eiere av Höegh LNG ved å kombinere vårt langsiktige, industrielle eierskap med MSIPs institusjonelle erfaring som en ledende global infrastrukturinvestor», skriver Høegh.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Höegh LNG
  2. Morgan Stanley
  3. Bermuda

Flere artikler

  1. Höegh-familien og Morgan Stanley sluker Höegh LNG: – En regelrett overkjøring

  2. Hovedeier Höegh vil ta Höegh LNG av børs

  3. Oslo Børs i pluss – Höegh skjøt fart

  4. Budet på Sbanken har akseptfrist i dag: – Løpet er kjørt for aksjonærene

  5. Oljefondet vil kaste Total-styrelederen