Spetalen gikk god for fisk på land - nå har han solgt det meste han kan

Øystein Stray Spetalen var hjørnesteinsinvestor for Kina-oppdretter Nordic Aqua Partners i november, men er allerede ute av listen over de største aksjonærene. Flere andre investorprofiler har også solgt seg ned.

KORTE KLIPP: Øystein Stray Spetalen var trekkplaster for tre oppdrettere på pengejakt, men solgte seg ned kort tid etter børsnotering.
Publisert: Publisert:

Børsnoteringen av Nordic Aqua Partners (NOAP) har ikke vært en fest så langt.

Det danske selskapet, som skal produsere laks på land i Kina, hentet 587 millioner kroner i ny egenkapital før noteringen på Euronext Growth i november i fjor, til en kurs på 81 kroner.

Store deler av beløpet kom fra profilerte hjørnesteinsinvestorer («cornerstones») som Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly og Arne Blystad.

Aksjen steg 11 prosent til 90 kroner på første handelsdag, men falt raskt tilbake. Nå handles den for 79 kroner, etter å ha vært oppe i 94 kroner i midten av januar.

Samtidig viser en aksjonærliste på NOAPs hjemmeside datert 12. februar at flere av hjørnesteinsinvestorene tilsynelatende har solgt seg kraftig ned.

Spetalens Tycoon Industrier tegnet seg for ti millioner kroner i emisjonen og var 13. største eier, men er nå helt ute av listen over de 20 største aksjonærene. En nær identisk aksjepost er imidlertid overtatt av Sparebank 1 Markets.

Fredly var fjerde største eier med over 300.000 aksjer og en investering på over 24 millioner, men står nå oppført med kun 100.000 aksjer.

E24 har spurt begge investorer per SMS om de kan bekrefte at aksjene er solgt, men har foreløpig ikke fått svar.

Les også

Spetalen var hjørnesteinsinvestor i Kingfish: Solgte aksjer med nær 20 prosent rabatt

FALLER PÅ LISTEN: Aksjonærlisten i NOAP indikerer at Arne Fredly har solgt to tredjedeler av sin beholdning i selskapet.

Fullførte hat-tricket

Praksisen med såkalte hjørnesteinsinvestorer har inntatt Oslo Børs i stor skala i den pågående noteringsboomen på markedsplassen Euronext Growth.

Hjørnesteinsinvestorene forhåndsforplikter seg til å kjøpe en vesentlig del av aksjene som skal utstedes eller selges før transaksjonen lanseres bredt i markedet, og fungerer derfor som et kvalitetsstempel for selskapet som skal på børs.

Det ser imidlertid ut til å være ulike meninger om hvor langsiktig en slik investor bør være - og dermed hvor positiv signaleffekten er for andre som vurderer å investere.

– Normalt vil jeg si at hvis du er cornerstone-investor så forplikter du deg til å sitte med aksjene en stund og ikke selge første dag. Det er en «gentlemans agreement», sa forvalter Martin Mølsæter i First Fondene til E24 nylig.

Han har sine ord i behold, da First Fondene fortsatt sitter med en eierandel i NOAP på i overkant av fire prosent, ifølge den nevnte aksjonærlisten.

Arne Blystad har ifølge samme liste solgt seg ned fra 2,6 til 2 prosent. Andre investorprofiler som deltok i emisjonen, som Ketil Skorstads Tigerstaden, Kristian Lundkvists Middelborg Invest og Frode Teigens Kontrari, er helt ute av listen.

For Spetalens del er det imidlertid tredje gang at han selger seg raskt ut av et landbasert oppdrettsselskap etter å ha deltatt som hjørnesteininvestor.

Les også

Hjørnesteinsinvestor Spetalen kjapt borte fra lakseliste

Kort tid etter noteringen av Nederland-baserte The Kingfish Company ble det gjennomført et blokksalg der hjørnesteinsinvestor Tycoon måtte gi en rabatt på hele 19 prosent.

Aksjekursen har fortsatt ikke kommet seg etter dumpingen, og handles nå til 26 kroner. Det er godt under nivået på 34 kroner fra dagen før Spetalen solgte, men fortsatt over emisjonskursen på 20,6 kroner.

I Proximar Seafood, som skal produsere laks på land i Japan, satset Spetalen rundt 20 millioner kroner før børsnoteringen i starten av februar, men var ute av listen over de største aksjonærene etter kun kort tid.

Proximar-kursen har falt fra 18,6 til 14,4 kroner siden noteringen, og handles dermed under emisjonskursen på 16,2 kroner.

Gruver og fly

E24 har tidligere spurt Spetalen om hva hans syn på å være hjørnesteinsinvestor er, men investoren svarte da at han ikke kommenterer sine aksjeposisjoner.

Tycoon var blant hjørnesteinsinvestorene i avfallsgjenvinningsselskapet Pryme, som ble notert på Euronext Growth i midten av februar.

Han har også gått inn som hjørnesteinsinvestor i Rana Gruber og Flyr, som har debutert på samme markedsplass med foreløpig stor suksess de siste ukene.

Les også

Spetalen-dominerte Saga Pure er ute av Everfuel med kjempegevinst

Les også

Solid gevinst for kjendisinvestorer etter børsnotering

Publisert:
Gå til e24.no