Masseoppsigelser i oljebransjen på Sørlandet: - Tror det kommer til å bli tøft

Ved inngangen til året hadde Vest-Agder rundt 14.000 oljerelaterte arbeidsplasser. Nå er tallet et sted mellom 9.000 og 10.000, ifølge Kristiansand-ordfører Harald Furre (H). Men sørlendingene forblir sindige.

FRYKTER NEDGANG: Motebutikken Zap i Kristiansand selger dresser, kjoler, vesker og sko, som er i en noe høyere prisklasse enn kjedebutikkene. Derfor frykter Eirik Andersen at han vil miste «oljekunder».

PETTER EMIL WIKØREN, VG
  • Jostein Matre
  • Petter Emil Wikøren (foto)
Publisert: Publisert:

– Det er en betydelig nedgang. Det er klart at dette er utfordrende tider, men vi har ikke panikk, bedyrer Furre overfor VG.

Fra sitt romslige kontor i sørlandshovedstadens sentrum har han utsikt mot Rådhusgata, der en privataktør er godt i gang med byggingen av et stort parkeringshus til en verdi av 240 millioner kroner.

LES OGSÅ: Denne oljeprisen kan vi klare oss med

Det mener ordføreren er et lite, men synlig, bevis på at Kristiansand og sørlandsregionen har flere ben å stå på enn oljebransjen. Selv om det går nedover i den bransjen, skjer det ting andre steder.

– Heldigvis har vi ikke en så ensidig næringsstruktur som i Rogaland, sier Furre.

Til tross for at et stort antall mennesker har mistet jobben er arbeidsledigheten, ifølge ordføreren, omtrent på samme nivå. At kronen har svekket seg gjør at mange andre bransjer blir mer konkurransedyktige, og til nå har disse fanget opp mange av de som har måttet gå. Spørsmålet er om det også vil skje fremover.

Mandag denne uken kom nemlig nok en dyster oljenyhet til Kristiansand.

September: Nesten 25.000 oljejobber borte

ORDFØRER: Kristiansands Harald Furre (H) mener oljenæringen fortsatt vil spille en viktig rolle i industrien på Sørlandet.

PETTER EMIL WIKØREN, VG

Halvert

Oljeserviceselskapet National Oilwell Varco Norway ( NOV), som allerede har sagt opp 900 fast ansatte og 700 innleide, offentliggjorde mandag at 900 flere faste ansatte mister jobben. De fleste av disse i Kristiansand og Søgne.

Fra å ha rundt 4.500 ansatte i Norge, blir det som har vært Sørlandets største private arbeidsgiver, dermed mer enn halvert på svært kort tid. Selskapet har ikke hatt så få ansatte siden 2007/2008.

De aller fleste som ble rammet av forrige kuttrunde, har siste arbeidsdag 31. desember. Den siste kuttrunden vil mest sannsynlig gjennomføres ved utgangen av januar.

Les også: Sparker 900 rett før jul

Flere andre kristiansandbaserte oljeselskaper, som MHWirth og Cameron har også gjort store kutt i bemanningen i løpet av året som har gått. Det samme gjelder underleverandører. Og som ikke det var nok uttalte administrerende direktør i NOV, Tor Henning Ramfjord, denne uken at bunnen kanskje ikke er nådd. Enda flere kan risikere å få sparken i nye kuttrunder.

– Markedssituasjonen avgjør. For øyeblikket ser den ikke god ut, sa han til lokalavisen Fædrelandsvennen.

LES OGSÅ: Tiårets hittil laveste oljepris

OLJEBEDRIFT: MHWirth er et av flere landbaserte oljefirma i Korsvikfjorden utenfor Kristiansand. Sammen med National Oilwell Varco har de måttet si opp flere tusen ansatte siste året.

PETTER EMIL WIKØREN, VG

Nye muligheter

Ordføreren Harald Furre innrømmer at han er spent på hvordan det kommer til å gå når stadig nye sørlendinger nå skal ut på arbeidsmarkedet.

– Vi vet ingenting om vekstmulighetene i andre markeder er tatt ut, men jeg tror nok vi fremover vil se en økning i arbeidsledigheten.

Panikk har han likevel altså ikke. I stedet oppfordrer han den delen av næringslivet som ser mulighet for vekst om å sikre seg de mange dyktige folkene som nå står uten arbeid. Han oppfordrer også de som mister jobben til å være åpne for nye ting.

– Det åpner seg nye muligheter med kompetansen folk i disse bedriftene sitter på. Noe av det kommunen gjør, sammen med private aktører, er å være med på en satsing der man finansierer lokaler og rådgiving for gründere som vil starte opp, sier ordføreren og legger til:

– I nød må naken kvinne lære seg å spinne.

Les også: – 2016 blir verre enn 2015

FOKUSPUNKT: Administrerende direktør Anita S. Dietrichson i Næringsforeningen Kristiansandsregionen har en tavle som viser hva de skal ha fokus på til neste år. Det er blant annet arbeidsledighet og innovasjon.

PETTER EMIL WIKØREN, VG

Ringvirkninger

De samme optimistiske ordene blir brukt fem minutters gange sørøst for rådhuset, hos Næringsforeningen Kristiansandsregionen. Der forteller administrerende direktør Anita S. Dietrichson, som har 750 medlemsbedrifter, til VG at de er opptatt av å være offensive, å hjelpe til med å sette i gang nye ting.

– Vårt råd er at man setter seg ned og tenker nytt. Kommer med nye ideer, ser på nye områder og nye markeder. Man må gå gjennom en innovasjonstenkning. Det må en tilpasning til. Også for underleverandører, sier Dietrichson.

Hun erkjenner likevel at det er tøffe tider for mange. Både for de som allerede har mistet jobben, men også for de som nå går rundt og venter på svar på om de er blant de heldige, eller uheldige.

– Det er selvfølgelig alvorlig når 900 familier blir berørt av nedbemanning. Og så får det selvfølgelig ringvirkninger for alt fra drosjenæringen, til flyruter til restauranter og butikker.

Har tatt grep

Mulige ringvirkninger har Eirik Andersen. Sammen med to søsken eier han motebutikken Zap i Kristiansand sentrum.

– Foreløpig har vi ikke merket noe på omsetningen, men jeg tror det kommer til å bli tøft i 2016. Derfor kjøper vi rett og slett inn færre varer. Det er naivt for oss som har mange kunder fra oljebransjen å tro at det ikke skal gå ut over oss. Mange av våre kunder ryker nå, frykter han.

Likevel vil heller ikke han svartmale situasjonen.

– Vi er ikke ved veis ende, men vil få en bølgedal som resten av markedet.

PLATTFORM PÅ VEGGEN: Eier og daglig leder av Pieder Ro restaurant i Kristiansand, Martin Stallemo, har laget i stand et eget oljetematisert spiserom i sin restaurant.

PETTER EMIL WIKØREN, VG

En annen sindig sørlending er Martin Stallemo, daglig leder og eier av restauranten Pieder Ro. Selv om for eksempel NOV i år har avlyst alt av sine julebord, og selv om hans restaurant merket de dårlige tidene med en markant omsetningsnedgang forrige vinter, graver han seg langt fra ned.

– Vi hadde vår beste sommer noensinne i år, sier Stallemo, mens det ute er såpass desembermildt at han nesten kunne vurdert å åpne uteserveringen igjen.

– Kanskje kommer restauranter som vår å merke det litt mer nå fremover, men vi må være optimister.

Lavere skatteinntekter

Også ordføreren tror at butikker, restauranter og andre vil merke at de store oljeselskapene ikke får nye ordrer.

– Folk vil ha mindre penger å handle for. Dermed får det ringvirkninger, som vil spre seg til andre bransjer, tror Furre.

Han advarer også mot mindre penger i kommunekassen. Ettersom arbeidsledigheten så langt ikke har gått ned, har man klart å opprettholde skatteinntektene. Ved flere uten jobb vil ikke det kunne vare.

– Vi er forberedt på at det kan bli dårligere økonomi for kommunen. Derfor legger vi opp til et nøkternt budsjett for neste år, forklarer høyrepolitikeren, før han avslutter med følgende trøst og oppfordring til de som går julestria i møte uten jobb, eller i frykt for å miste den:

– Ingen er sagt opp fordi de ikke duger i jobben sin. De er sagt opp fordi det er tøffe tider i bransjen. Unn dere en god juleferie nå, og se dere om etter noe nytt i januar.

Les også

Dolphin truer med konkurs

Les også

DNB: Neste år får du mindre i lønnsøkning enn det prisene går opp

Les også

Bedrifter i vest ser få tegn til vekst

Publisert:

Flere artikler

  1. Oljesmellen kan ramme det kommunale tilbudet

  2. – Det blir tungt de nærmeste årene

  3. Tusenvis permittert i Oslo - i Kristiansand er kranene åpne

  4. Annonsørinnhold

  5. Elko flytter produksjonen på Åmot til Sverige og Tyskland

  6. Betalt innhold

    Fullt hus i Kristiansand: Må avvise fortvilte turister hver kveld.