Overskuddet fortsetter å falle for Seadrill: Tror fortsatt redningsplanen skal være klar innen nyttår

Mens Seadrill fortsetter å kutte kostnader og jobber med å løse gjeldsfloken, leverer selskapet resultater omtrent på linje med det analytikerne hadde spådd.

I VINDEN: Storaksjonær John Fredriksen og resten av teamet i riggkjempen Seadrill har de siste månedene jobbet intensivt med å finne en finansieringsløsning for selskapet. Riggbransjen og investorer verden over følger utviklingen med argusøyne.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Riggkjempen Seadrill melder torsdag om en omsetning på 868 millioner dollar i andre kvartal, ned fra 1,15 milliarder dollar på samme tid i fjor. Brutto driftsresultat (EBITDA) falt fra 651 til 557 millioner dollar.

– I andre kvartal har vi forbedret den rekordhøye oppetiden vi oppnådde i første kvartal, og vi har nådd en økonomisk utnyttelsesgrad på 98 prosent, sier konsernsjef Per Wullf i en børsmelding, og legger til at de fortsetter å se kostnadene falle kvartal for kvartal.

Det var i forkant ventet at Seadrills omsetning ville ende på 902 millioner dollar, med et brutto driftsresultat før avskrivninger på 510 millioner (EBITDA), og et resultat etter skatt på 255 millioner, ifølge konsensustall fra SME Direkt/TDN Finans.

DNB Markets skrev i forkant at de forventet et spesielt fokus på aktivitetsnivået for selskapets ultradypvannsenheter (UDW) fremover, og viste til egne estimater som tilsier at 11 av de totalt 16 ultradypvannsenhetene som Seadrill disponerer vil kunne være uten kontrakt innen andre halvår neste år.

Meglerhuset hadde før rapporten en salgsanbefaling på aksjen med et kursmål på 10 kroner. Aksjen endte onsdag ettermiddag på 21,68 kroner, og har siden nyttår falt 29 prosent.

Les også

– Skal man konsolidere bransjen må man skape veldig store enheter

Venter fortsatt overskudd

Seadrill jobber for tiden intenst med én av de mest kompliserte refinansieringsplanene som finansverdenen har sett. Selskapet har flere lån som forfaller de kommende årene, blant annet et obligasjonslån på én milliard dollar som skal gjøres opp neste år. I tillegg til lån i selskapet, er det en rekke finansieringsavtaler på de enkelte riggene og boreskipene, som kompliserer bildet ytterligere.

Selskapet har siden andre kvartal i fjor redusert sin bruttogjeld fra 11,5 til 10,4 milliarder dollar, mens nettogjelden i perioden har falt fra 10,6 til 9,1 milliarder dollar.

Mens bruttogjelden endte på 85,3 milliarder kroner og nettogjelden på 74,6 milliarder kroner, var selskapets markedsverdi ved børsslutt onsdag til sammenligning 10,7 milliarder kroner.

Tidligere håpet selskapet på å få en refinansieringsplan klar innen sommeren, men dette ble skjøvet på. Nå gjentar selskapet budskapet at man håper å bli ferdige med prosessen innen utgangen av året.

– Det fortsetter å være et betydelig overheng på tilbudssiden i markedet og forholdene forblir utfordrende. Det er likevel noe volum som kommer tilbake til spotmarkedet, selv om det hovedsakelig er for korttidsarbeid. Våre prioriteringer for resten av året forblir å levere sikker og effektiv drift for våre kunder samtidig som vi ferdigstiller våre finansieringsplaner, sier konsernsjef Per Wullf videre.

Seadrill skriver samtidig at selskapet anslår et brutto driftsresultat (EBITDA) på rundt 380 million dollar i tredje kvartal, ned fra 557 millioner i andre kvartal. Prognosen er basert på et driftsresultat på 183 millioner dollar, ifølge selskapet.

For hele 2016 regner selskapet nå med et brutto driftsresultat (EBITDA) på 1,8 milliarder dollar, basert på et driftsresultat på 1,0 milliard dollar. Til sammenligning var EBITDA i 2015 på 2,4 milliarder dollar.

Kutter mer

Seadrills regnskaper får drahjelp av store kostnadskutt i organisasjonen, som selskapet selv beskriver som «bærekraftige», med andre ord kutt som skal kunne stå seg over tid.

Selskapet skrur nå opp sparemålet for 2016 fra 340 til 390 millioner dollar, målt på kontantbasis. I de to første kvartalene i år hevder selskapet de allerede har spart inn 285 millioner dollar.

Kostnadskuttene skjer både ved at de har kuttet antallet ansatte og gjennom andre grep. Siden utgangen av 2015 har antallet ansatte offshore blitt redusert fra 5.900 til 5.600, mens antallet ansatte på land har blitt kuttet fra 1.200 til 900.

Bakteppe for kuttene er et riggmarked som er kraftig rammet av oljeselskapenes innstramminger og et marked der det har kommet flere rigger til enn det er behov for.

Seadrill varsler at åtte enheter enten vil avslutte kontraktene sine eller har lengre stilleperioder i tredje kvartal. I tillegg vil ytterligere tre enheter få lavere rater i tredje kvartal. Den eneste positive nyheten når det gjelder flåten er at West Eclipse vil være i full drift i hele kvartalet.

Fra og med september ser situasjonen slik ut for Seadrill-flåten:

 • 9 av 16 halvt nedsenkbare borerigger er uten jobb, og det inkluderer ikke de to som er under bygging
 • 2 av 11 boreskip er uten jobb, ikke inkludert de 4 under bygging
 • 6 av 24 oppjekkbare rigger er uten jobb, ikke inkludert de 8 under bygging
 • 1 av 3 tender rigger er uten jobb

Selskapet har frem til nå klart å utsette leveransene av alle åtte oppjekkbare rigger, slik at fem nå leveres i 2017 og tre i 2018. I tillegg har Seadrill fått til en del andre endringer i leveransene av nye enheter, og selskapet skriver at de fortsatt jobber med å utsette leveranser fra verftene ytterligere.

I sin analyse av markedet peker Seadrill på at når oljeprisen nå ser ut til å ha stabilisert seg rundt 40–50 dollar per fat, så er det «en økende tro» på at man enten er på eller nær bunnen av nedturen, og at dagens investeringsnivåer i næringen ikke er bærekraftige for å sikre produksjonen i årene fremover.

– Offshoreboremarkedet (...) er fortsatt svært utfordrende (...) Selv om skroting- og opplagsaktiviteten adresserer noe av overkapasiteten, er det tidslinjen for når ratene vil forbedre seg markant fortsatt uklar, skriver Seadrill, og legger til at man trolig får en bedre indikasjon på aktiviteten i 2017 når oljeselskapenes budsjetter blir klare senere i år.

Du finner hele regnskapet og flåterapporten fra Seadrill her (ekstern link).

Les også

Ferske tall: Dette er bakteppet for Seadrills vriene gjeldsprosess

Les også

Farstad utsetter kvartalstall

Les også

Derfor satser Spetalen-selskapet i kriserammet marked

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill
 2. Oljebransjen
 3. John Fredriksen

Flere artikler

 1. Milliardunderskudd for Seadrill etter store nedskrivninger

 2. Sterkere enn varslet fra Seadrill

 3. – Vi vil ikke inngå lange avtaler på lave dagrater

 4. Annonsørinnhold

 5. Seadrill-sjefen om refinansieringsplanen: – Det har vært følelsesladet

 6. Svakere fra Subsea 7 – vurderer nedbemanninger