Kværner forsterker grunnmuren: Vil droppe utbyttet i første halvår

2015 ble et år med et større ordreinntak og lavere resultat for Kværner. Nå velger selskapet å skru igjen utbyttekranen.

Konsernsjef Jan Arve Haugan (t.v.) og kommunikasjonssjef Torbjørn Andersen i Kværner.
Publisert:

Oljeserviceselskapet Kværner slapp tirsdag morgen sine resultater for fjerde kvartal og 2015.

I fjerde kvartal falt omsetningen med en drøy milliard til 2,58 milliarder kroner fra samme periode året før, samtidig som driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) holdt seg stabilt på 177 millioner kroner (ned fra 175). For 2015 totalt sett var omsetningen nesten to milliarder lavere og driftsresultatet falt fra 828 til 574 millioner kroner.

Samtidig kan selskapet glede seg over en ordreinngang som økte fra 10,7 til 12,8 milliarder kroner i 2015, blant annet takket være ordrer for tre plattformunderstell til Johan Sverdrup-feltet (se detaljerte tall i faktaboksen).

– I løpet av forrige år, inkludert fjerde kvartal, har Kværner lykkes med å opprettholde et godt aktivitetsnivå, og produktiviteten har utviklet seg positivt på en rekke områder. Vi fortsetter å møte alle milepæler i prosjektporteføljen vår, og vi var stolte over å ha bidratt til produksjonsstart på den nye Edvard Grieg-plattformen i slutten av november, sier Jan Arve Haugan, konsernsjef i Kværner.

Det var Kværner som bygget den nye plattformen til Lundins felt i Nordsjøen, som ble levert både på tid og budsjett, ifølge Lundin selv.

Kværner-aksjen svingte seg opp fra start, men etter en drøy halvtime er aksjen ned to prosent. Hittil i år har aksjen falt nesten 26 prosent.

Null utbytte

I kvartalsrapporten kommer det også frem at styret i selskapet foreslår å ikke dele ut utbytte i første halvår av 2016.

Dermed følger Kværner etter konsernsøsken Aker Solutions, som også har foreslått å droppe utbyttet. Selskapet annonserte det i forrige uke i forbindelse med sin kvartalsrapport, som viste et kraftig resultatfall.

Kværner vil heller beholde pengene for å styrke sin egen økonomiske situasjon, og selskapet skriver at det «er viktig for å beholde motstandskraften i en krevende markedssyklus». I tillegg pekes det på at flere penger i kassen kan gi «ytterligere muligheter som Kværner kan utnytte i markedet».

Kværner utbetalte i fjor vår 67 ære aksjen og deretter 15 øre aksjen i oktober.

Ifølge DNB Markets var det ventet at selskapet ville opprettholde et utbytte på 15 øre aksjen.

Venter lavere omsetning

Kværners virksomhet i Norge er primært konsentrert rundt verftene i Verdal og på Stord.

Det er verftet i Verdal som lager stålunderstell til plattformer jackets), mens man lager plattformdekk og andre enheter (topsides) på Stord.

Kværner har varslet nedbemanninger i fjor, til tross for at man har sikret seg ordrer. Situasjonen har så langt sett noe lysere ut for Verdal enn Stord, blant annet takket være at Kværner vant tre av de fire understellskontraktene for Johan Sverdrup-feltet.

– I fjor ble vi tildelt nesten 90 prosent av kontraktsverdiene for plattformunderstellene til Johan Sverdrup, sier konsernsjef Haugan.

På Stord har de nylig levert plattformen til Edvard Grieg, og man fortsetter arbeidet med anlegget til Nyhamna for Shell, og etter hvert skal man starte arbeidet med ett av plattformdekkene til Sverdrup:

– I et konkurransedyktig samarbeidsselskap med KBR, ble vi tildelt bolig- og utstyrsplattformen til Johan Sverdrup som var en av de største kontraktene for plattformdekk i markedet i fjor, sier Haugan.

Når Kværner-sjefen ser fremover, virker han forsiktig optimistisk i et oljemarked preget av usikkerhet:

– For 2016 ser vi noen få muligheter for kontrakter av moderat størrelse. Samtidig ser vi at tidspunktene for når viktige beslutninger tas er usikker. Dette gjør det vanskelig å forutsi aktivitetsnivået i 2017, men ordrereserven vår gir et godt utgangspunkt for virksomheten i inneværende år og neste år, sier Haugan.

Kværner anslår at omsetningen i år vil ende på rundt 10 milliarder kroner, noe som vil innebære en nedgang på drøye to milliarder kroner fra 2015.

Les også

Kværner tapte anbudskamp om storkontrakt: – En dårlig nyhet å få

Les også

Kværner mot utlandet i kampen om ny plattformkontrakt

Les også

Nystartet investeringsselskap kjøper 10 prosent av Kværner

Publisert:

Her kan du lese mer om