Røkke jr. lover utbyttefest

Knallsterke markedsforhold kan gi jubel for Aker Philadelphia Shipyards aksjonærer.

UTBYTTEFEST: Kristian Røkke i Aker Philadelphia lover fest for fremtidige aksjonærer.
  • Anders Park Framstad
  • Jo Aakvik
  • Ole Martin Skaug
Publisert:

- Jeg er opptatt av at vi skal ha en aksjonærvennlig struktur, sier konsernsjef Kristian Monsen Røkke til E24.

Han er en av foredragsholderne under Paretos årlige oljekonferanse, og kunne melde om svært sterke markedsforhold. Dermed er det duket for utbetaling av utbytte - selskapets første siden 2008.

Les også: Årets børsvinner melder om fortsatt supermarked

Røkke ønsker foreløpig ikke å si noe om hvor mye det vil dryppe på aksjonærene.

- Det er litt tidlig å spesifisere størrelsen, men det er klart at det går bra for oss – vi leverte et godt resultat i fjor og har en sterk finansiell plattform.

- Massiv endring

Årsaken til oppturen i Aker Philadelphia Shipyard er det svært stramme Jones Act-markedet. Dette er regulert gjennom den såkalte Merchant Marine Act av 1928, som stiller krav til opprinnelse, eierskap, besetning og flagg for tankskipene som opererer mellom amerikanske havner.

Økt amerikansk innenlands energiproduksjon, blant annet knyttet til den såkalte skifergassrevolusjonen, har presset ratene i dette markedet til himmels.

Ifølge Røkke har Jones Act-flåten i perioden 2000 til 2012 blitt redusert med 36 prosent. Samtidig er det ventet at skifergass-produksjonen skal dobles fram mot 2020.

- Det har vært en massiv, massiv endring, sier han.

Ettersom Aker Philadelphia Shipyard er et av to verft som leverer Jones Act-skip, har dette kommet dem til gode. I likhet med søsterselskapet American Shipping Company har selskapet opplevd en real opptur på Oslo Børs.

Aker-verftet er en av årets store børsvinnere med en avkastning på elleville 493 prosent. Det var dermed en svært offensiv konsernsjef som møtte kolleger, presse og investorer.

- Jeg føler at vi er i en god posisjon. Vi har bygget flere Jones Act-tankere enn noen andre, og er det mest konkurransedyktige verftet i USA. Dette jobber vi med å forbedre hver dag, sier Røkke.

- Mye å fokusere på

Aker-anlegget i Philadelphia har gjennomgått en omstilling, der antallet ansatte er økt til 1050 personer etter en nedgang til 330 for kun to år siden.

Det er levert 18 skip, og flere er under bygging. Aker Philadelphia annonserte tidligere i sommer en avtale med Crowley på inntil åtte skip. Kontrakten er verdt rundt 500 millioner dollar.

Aker Philadelphia har også investert 115 millioner i skip, der Crowley skal stå for den tekniske og kommersielle driften. Avtalen innebærer en 50/50-split, og Røkke ser for seg at dette, samt økte rater, kan drive opp selskapets driftsmargin ytterligere.

- Vil ikke ratene føre til økt kapasitet på tilbudssiden?

- Vi legger til grunn at det vil skje over tid. Men det viktigste for oss er at vi er mest konkurransedyktige, sier han.

- Hvilke ambisjoner har du for selskapet på sikt?

- Ambisjonene jeg har ligger i verftet: Å bygge en god plattform og å vokse videre. Vi har nylig signert en kontrakt på fire til åtte skip, og jobber med å utvide den. Vi har mye å fokusere på, sier Røkke.

PS! Etter at investorene fikk fatt i dagens presentasjon, har Aker Philadelphia-kursen skutt i været på Børsen. Aksjen er opp drøyt 22 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Resultatfall for Aker Philadelphia

  2. Milliardkontrakt til Aker Philadelphia

  3. Salg ga rekordkvartal for Røkke jr.

  4. Ny storeier i Aker Philadelphia

  5. Aker Philadelphia selger selskap