STERK SJØMAT: Holberg-grafen viser at sjømatselskapene har klart å jobbe seg høyere og høyere i «aksjeelven».

Laksetrapp på Oslo Børs

I år er det sjømatselskapene på Oslo børs som virkelig har skilt seg ut, skriver Holberg-fondene.

Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Det norske aksjemarkedet er blant de sterkeste i verden så langt i 2018. Mens Europa, Japan og fremvoksende økonomier har opplevd 5 til 10 prosent nedgang, USA en oppgang på om lag 5 prosent soler Oslo Børs seg i glansen med 10 prosent verdiøkning.

Den vanligste forklaringen å gripe til når man skal forklare utviklingen på Oslo Børs er å se på oljeprisen. Også i år har oljeprisen hatt stor påvirkning på Oslo Børs, men det er sjømatselskapene som virkelig skiller seg ut.

De som trodde at laksetrappen døde på 80-tallets biler tar feil. Den eksisterer i beste velgående på Oslo Børs der sjømatselskapene har klart å jobbe seg høyere og høyere i «aksjeelven» på jakt etter den perfekte gyteplassen. For de som sysler med teknisk analyse kan kanskje katalogen med mønster gjenkjenning oppdateres med «aksjen er inne i en klassisk laksetrapp formasjon».

Med en verdistigning på 70 prosent, 60 prosent mer enn det generelle aksjemarkedet, er det superprofitt i mange selskaper. Store norske banker ønsker å låne ut mer penger til sjømatselskapene, men de trenger ikke lån. Med svært høy lønnsomhet klarer selskapene å finansiere mye av utviklingen og investeringene sine over driften.

Publisert:

Her kan du lese mer om