- Statoil vil stabilisere børsen

Men oljeservice-selskapene vil fortsette å tynge, mener analysesjef.

MIDLERTIDIG: Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds tror Statoil og de store oljeselskapene vil jevne ut den nedgangen oljeservice-selskapene har gitt på Oslo Børs.
Publisert: Publisert:

Onsdag ble en tung dag på Oslo Børs med store fall i hele olje- og gassektoren. Dette etter at oljeprisen har stupt vel tre dollar fatet det siste døgnet.

Hovedindeksen endte til slutt ned 1,07 prosent.

Analysesjef Roger Berntsen mener imidlertid den kollektive nedgangen kun er midlertidig og at de store oljeselskapene vil hjelpe Børsen oppover i månedene som kommer.

- I løpet av det neste kvartalet tror vi investorene vil kunne se bedre kostnadsstrøm i de store oljeselskapene som Statoil, og at veksten i disse selskapene vil bidra til å stabilisere børsen ut året, sier Berntsen til E24.

Les også

- Jeg er helt sikker på at «Johan Castberg» blir bygget ut

Han peker også på at Statoil er mer avhengig av de langsiktige anslagene på oljeprisen og derfor ikke tynges veldig av at oljeprisen har ligget under 100 de siste ukene.

POSITIV: Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds tror Statoilaksjen vil komme seg i løpet av de neste månedene.

- Vi regner med at Oslo Børs vil være opp 10 til 11 prosent innen året er slutt og vi ser ingen grunn til å endre dette anslaget nå, sier Berntsen.

Statoil endte onsdag ned 0,86 prosent.

Tungt for oljeservice

Mens Berntsen mener Statoil-aksjen vil komme seg er han ikke like positiv til oljeservice-selskapene som stor i rødt gjennom store deler av onsdagen.

- Mange mener at vi her snakker om en syklisk endring, men vi tror heller det er snakk om en strukturell endring i disse selskapene. Det betyr at nedgangen vi ser nå vil fortsette lenge, sier Berntsen.

Han peker på at disse selskapene også er mye mer avhengig av oljeprisen på kortsikt på grunn av at etterspørselen etter deres tjenester vil falle. Derfor kan disse selskapene oppleve ekstra presse nå som oljeprisen er lav.

- Lav oljepris er selvfølgelig negativt for hele sektoren, men det vil påvirke de mindre oljeselskapene og oljeservice-selskapene mer enn de største oljeselskapene.

- Flere av disse selskapene har nok hatt for lite fokus på kostnader i de foregående årene, og nå blir de straffet for det ettersom de store oljeselskapene kutter investeringsbudsjettene sine, sier Berntsen til E24.

Oljeserviceselskapene Seadrill har falt jevnt den siste tiden og endte onsdag ned 0,99 prosent, mens Aker Solutions falt 3,91 prosent.

Volatilt marked

Til tross for at Berntsen er klar på at Oslo Børs vil ende med en samlet oppgang i 2014 tror han at investorene må være forberedt på større svingninger utover høsten.

- Årsaken til dette er at USA og EU drar i to forskjellige retninger. I USA er det nå snakk om å øke rentene og stanse seddelpressen, mens EU snakker om det motsatte. Dette vil skape store svingninger i markedene som investorene bør være klar over, sier Berntsen til E24.

Les også:

- Norecos siste oppdatering ser ut som et marerittKutter nye 230 ansatte: - Kan ikke utelukke at det blir flere- Jeg er helt sikker på at «Johan Castberg» blir bygget utStatoil med ny lisens 20 mil unna terrorstedet i Algerie: - In Amenas vil ikke skje igjen

Publisert: